Arsenal v derby s Tottenhamem zabrnkal fanouškům na nervy, City vyhráli v Nottinghamu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal v derby s Tottenhamem zabrnkal fanouškům na nervy, City vyhráli v Nottinghamu

Saka vstřelil druhý gól Arsenalu.
Saka vstřelil druhý gól Arsenalu.AFP
Arsenal ovládl klíčové severolondýnské derby 35. kola Premier League, když na hřišti Tottenhamu zvítězil 3:2. Domácí prožili hororový první poločas, v němž od svého rivala inkasovali všechny tři góly. Jedním z hlavních hrdinů Gunners byl Kai Havertz (24), jenž na jeden gól asistoval a další sám po rohovém kopu vstřelil. Jeho přihrávku zužitkoval Bukayo Saka (22), který po rychlém protiútoku zaznamenal 15. ligovou trefu v sezoně. Spurs se sice po poločase i díky obrovské chybě Davida Rayi dostali do hry, spanilou jízdu však k bodu nedotáhli. Manchester City ustál tlak, který na něj Kanonýři svou výhrou vytvořili a porazil Nottingham 2:0.

Bournemouth – Brighton 3:0

Brighton od úvodních minut častěji držel míč na kopačkách, nicméně to byli domácí, kteří jako první udeřili po rohovém kopu. Vzdušný souboj Ünala s Markem O’Mahonym sice skončil lépe pro bránícího hráče, s následnou dorážkou Senesiho už si ale defenziva neporadila.

Ve 32. minutě získal po agresivním napadání balon Alex Scott a přesnou přihrávkou našel Ünala, jehož střela zevnitř pokutového území skončila jen pár centimetrů vedle tyče. Racci tak po první půli mohli být rádi za jednogólové manko.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Krátce po změně stran byl za svou aktivitu odměněn Ünal, když si naskočil na centr Danga Ouattary a hlavou napálil balon pod břevno. V druhém dějství sledovali fanoušci na stadionu atraktivní fotbal s šancemi na obou stranách.

V 58. minutě vychytal Bart Verbruggen pokus Justina Kluiverta a hned o minutu později neuspěl na druhé straně ani Simon Adingra, jehož střelu vytěsnil Mark Travers na břevno. Tři minuty před koncem základní hrací doby o tříbodovém zisku Bournemouthu definitivně rozhodl Kluivert, který si navedl míč na střed a prudkou střelou na přední tyč překonal bezmocného brankáře.

Tottenham – Arsenal 2:3

Už od úvodních minut byla v souboji odvěkých rivalů vidět důležitost utkání, když ani jeden z celků nechtěl udělat zásadní chybu. V 15. minutě ovšem přece jen přišlo kritické zaváhání na straně domácích, Pierre-Emile Höjbjerg po rohovém kopu neuhlídal Takehira Tomijasa a nešťastně si srazil hlavou míč do vlastní sítě.

Ve 22. minutě sice propukla velká radost na tribunách, jelikož dokázal vyrovnat Micky van de Ven, jeho trefě ale předcházel milimetrový ofsajd. Z velké euforie se nakonec stalo hrobové ticho, když o pět minut později pláchl obraně Saka, jenž si zasekl ve vápně balon na svou silnější levačku a technickým obstřelem k levé tyči zvýšil náskok Gunners. Hrozivý poločas ze strany Kohoutů završil po půlhodině hry Havertz, který se prosadil přesnou hlavičkou po rohovém kopu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po změně stran mohl svou druhou branku v zápase přidat Saka, proti jeho voleji po lobu Havertze se ale fantastickým zákrokem blýskl Guglielmo Vicario. Jeho brankářský protivník na druhé straně naopak po hodině hry místo světlého momentu prožil jeden hororový, neboť obrovskou hrubicí v rozehrávce namazal míč Cristianovi Romerovi, který stoprocentní šancí nepohrdnul a střelou k tyči snížil.

Spurs v závěru vykřesali jiskru naděje na zisk alespoň jednoho bodu, když po jasném faulu Declana Rice v pokutovém území proměnil penaltu Heung-Min Son. Kanonýři si však v nervózním závěru vítězství přece jen uhlídali.

Nottingham – Manchester City 0:2

Akcie Forestu zvýšily zdravotní komplikace sužující favorita. Kromě svalovými problémy pronásledovaného Haalanda, který začal pouze na lavičce, s týmem totiž kvůli nemoci necestovali Phil Foden a Rúben Dias. Ačkoliv The Sky Blues kontrolovali hru, výraznější šance se dlouho nemohli dočkat.

Hned v první velké příležitosti ovšem instinkt dravce potvrdil ve 32. minutě Joško Gvardiol, který po precizně zahraném rohu De Bruyneho navýšil hlavou počet standardních situací, ze kterých Nottinghamští letos inkasovali, na 23. Neskutečnou příležitost vyrovnat měl vzápětí Chris Wood, zcela nebráněný na hraně malého vápna však balon promáchl. V nastaveném čase pak po nejisté reakci Edersona na rohový kop propadl míč k Murillovi, jeho improvizovaná patička však skončila pouze na břevnu.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by StatsPerform

Během poločasové přestávky musel Guardiola řešit další potíže, po tvrdé srážce z první půle nemohl nakonec pokračovat gólman Ederson a teprve posedmé v sezoně se tak do branky dostal Stefan Ortega. Připravit ho o šanci získat čisté konto mohl okamžitě Novozélanďan Wood, jeho přízemní ránu z těsné blízkosti ovšem dokázal ještě před brankovou čarou zblokovat Gvardiol.

V 62. minutě se realizační tým Blue Moon přece jen rozhodl zariskovat a poslat do hry hvězdného Erlinga Haalanda. Ten po pouhých devíti minutách potvrdil pověst rozdílového hráče a utaženou přízemní ranou do levého dolního rohu přidal pojistku na triumf světlemodrých.

Tabulka Premier League