Blesk z čistého nebe: Klopp se rozhodl skončit v Liverpoolu. Jsem bez energie, přiznal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Blesk z čistého nebe: Klopp se rozhodl skončit v Liverpoolu. Jsem bez energie, přiznal

Jürgen Klopp dá po sezoně sbohem Liverpoolu.
Jürgen Klopp dá po sezoně sbohem Liverpoolu.Profimedia
Fotbalový Liverpool oznámil prostřednictvím klubového webu, že Jürgen Klopp (56) po sezoně skončí ve funkci hlavního trenéra. Němec na slavné adrese působil od října 2015, v roce 2019 dovedl Reds k triumfu v Lize mistrů, v další sezoně pak po 30 letech vrátil na Anfield Road trofej pro anglické šampiony. O předčasné rozvázání smlouvy požádal on sám. 26

Rozhodl se tak podle svých slov na sklonku loňského roku, v listopadu o tom informoval vedení. "Už nemám energii," uvedl jako hlavní důvod charismatický kouč. "Cítím se dobře, ale vím, že už prostě nemůžu dál. Po sezoně skončím," vysvětluje v téměř půlhodinovém předtočeném rozhovoru pro klubovou televizi.

Liverpool tak opustí dva roky před tím, než mu měl vypršet kontrakt. Ten předešlý přitom zněl do konce této sezony, v srpnu 2022 však uzavřel novou smlouvu, platnou do roku 2026. Jednu z nejslavnějších značek světového fotbalu pozvedl ke dřívější slávě, vedle dvou zmíněných trofejí jí pomohl k triumu na mistrovství světa klubů, v anglickém FA Cupu i Ligovém poháru.

Uvědomuje si, že jeho rozhodnutí i oznámení samotné věci způsobí mnoha fanouškům šok. "Když to slyšíte poprvé... Ale samozřejmě to dokážu vysvětlit, nebo se o to alespoň pokusím. Miluji na tomto klubu úplně všechno. A skutečnost, že přesto přijímám toto rozhodnutí, ukazuje, že jsem přesvědčen o tom, že je to nezbytný krok," vykládá Klopp.

"Teď s tím samozřejmě nemám problém, věděl jsem to už déle, že to jednou budu muset oznámit, jsem s tím smířený. Po těch letech, po tom všem, co jsme spolu prožili, ve mně rostla úcta ke klubu. A to nejmenší, co mu dlužím, je pravda. Tohle je ona..."

Spolu s ním Liverpool v létě opustí oba jeho asistenti – Nizozemec Pepijn Lijnders a Peter Krawietz z Německa, taktéž portugalský specialista na rozvoj herních dovedností Vítor Matos. A dokonce už příští týden (po konci přestupního období) odejde sportovní ředitel klubu Jörg Schmadtke, Kloppův krajan, jenž k němu měl velmi blízko.  

Klopp, jenž předtím vyhrál s Dortmundem dvakrát ligu a postoupil s ním do finále Ligy mistrů, se může loučit titulem. Jeho tým vede Premier League o pět bodů před Manchesterem City, obhájce trofeje má o zápas méně. V únoru čeká Liverpool finále domácího Ligového poháru proti Chelsea. Ve hře je stále i v FA Cupu a v Evropské lize.