Derby Week: Bitva o Johannesburg na pestrém jihu Afriky je i vzpomínkou na elitního střelce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Bitva o Johannesburg na pestrém jihu Afriky je i vzpomínkou na elitního střelce

Za neustávajícího zvuku vuvuzel probíhalo celé mistrovství světa 2010 a provází i každé Soweto derby.
Za neustávajícího zvuku vuvuzel probíhalo celé mistrovství světa 2010 a provází i každé Soweto derby.Profimedia / Livesport
Jihoafrická republika je jedním z nejlidnatějších států jižní polokoule. Mluví se v ní 12 úředními jazyky a má tři hlavní města. Zároveň je jedinou zemí na kontinentu, která pořádala mistrovství světa ve fotbale. Stejně jako celá JAR je neotřelé a unikátní i tamní největší derby – duel z předměstí Johannesburgu mezi Orlando Pirates a Kaizer Chiefs.

JAR je nesmírně zajímavou, i když v některých ohledech velmi složitou zemí. Její populace čítající 62 milionů lidí v sobě zahrnuje mnoho lidských ras, náboženských vyznání, kultur a jazyků. V historii si prošla i obdobím britského kolonialismu, dodnes se angličtina běžně používá ve veřejném i komerčním životě. Vedle jazyka a mnoha dalších aspektů fungování společnosti přivezli Britové na jih Afriky i současné nejpopulárnější sporty v zemi.

Byť jsou Jihoafričané úřadujícími mistry světa v ragby, největší popularitě se v zemi těší fotbal. Oba sporty tam pronikly spolu s kolonizátory na konci 19. století. Zatímco ragby zůstalo výsadou převážně ve společnosti lidí evropského původu, fotbal se vžil v majoritní africké populaci.

Johannesburg a Pretoria leží jen 60 kilometrů od sebe. Všechny tři největší jihoafrické kluby jsou tak i velkými lokálními rivaly.
Johannesburg a Pretoria leží jen 60 kilometrů od sebe. Všechny tři největší jihoafrické kluby jsou tak i velkými lokálními rivaly.P3K / Google Earth

První tamní fotbalová asociace nicméně sdružovala jen hráče bílé barvy pleti. Na popud toho zakládaly své organizace i další kultury a rasy v zemi. V roce 1953 se stala JAR jedním z prvních zástupců kontinentu, které získaly místo na zasedání FIFA. Jednalo se celkem o čtyři africké země (vedle JAR to byly také Etiopie, Egypt a Súdán), jež pak v roce 1956 založily Konfederaci afrického fotbalu (CAF).

Krok do historie

Ta hned o rok později uspořádala první mistrovství afrických národů (Africa Cup of Nations, zkráceně známý jako AFCON). Jihoafrický tým z něj však byl diskvalifikován. Ústava země totiž podle politiky rasové segregace (apartheidu) zakazovala rasově smíšené sportovní týmy. Jedinou variantou tak bylo na šampionát poslat buď ryze bělošský, nebo ryze černošský výběr. Proti tomu se CAF postavila a zemi start na prvním šampionátu neumožnila.

"Černo-bílý" nebyl v Jihoafrické republice pochopitelně jen fotbal. Problematika segregace skupin obyvatelstva byla hlubší a mnohem zásadnější. Součástí restrikcí a pravidel byly například oddělené dopravní prostředky pro bělošské a takzvané barevné obyvatele. Ti neměli přístup do restaurací, kin, parků, na pláže… Oddělené byly i školy, nemocnice nebo i místa ve veřejném prostoru – některá byla určena jen černochům, některá jen bělochům.

Po skončení apartheidu začala JAR jako země víc a víc prosperovat. A úspěchů dosáhl i tamní fotbal. V roce 1996 vyhrála jihoafrická reprezentace (už jednotná, složená z nejlepších hráčů bez ohledu na rasu) domácí AFCON. V roce 2010 hostila JAR dokonce i mistrovství celého světa, což byl historický moment. Globálně nejsledovanější (nejen) sportovní událost se totiž poprvé uskutečnila v Africe. Domácí výběr si na ní navíc nevedl špatně. V základní skupině remizoval s Mexikem a dokonce porazil Francii, přesto do vyřazovacích bojů nakonec nepostoupil.

Soweto derby

Nejúspěšnějším jihoafrickým klubem je Mamelodi Sundowns z předměstí Pretorie, který vyhrál v novodobé jihoafrické lize (funguje od roku 1996) 13 mistrovských titulů. Jeho velkými soupeři jsou dva rivalové z Johannesburgu, respektive z jeho předměstí Soweto.

Jedním z nich je Orlando Pirates, klub, jenž se řadí mezi nejstarší v zemi. Založen byl v roce 1937 skupinou teenagerů v Orlandu, části Soweta. V 60. letech se v řadách Pirates objevil velký talent. Jmenoval se Kaizer Motaung a už v 16 letech oslňoval svými výkony v jihoafrických soutěžích. A to natolik, že si ho vyhlédli v začínající Severoamerické fotbalové lize. Motaung skutečně za oceán přestoupil, hrál za tým Atlanta Chiefs a hned v první sezoně (své i celé ligy) pomohl týmu k titulu. V následujícím ročníku se dokonce stal nejlepším střelcem soutěže.

Když se v roce 1970 vrátil domů, ve svém bývalém působišti v Orlandu se nepohodl s vedením a rozhodl se založit svůj vlastní klub. Pojmenoval jej částečně podle sebe, částečně podle svého působiště v USA – Kaizer Chiefs. Trochu zvláštní je, že Chiefs ("Šéfové") převzali vedle názvu i americko-indiánskou symboliku Atlanty. Motaung zastává v současnosti funkci předsedy klubu.

V posledních letech vyklízejí sowetské týmy pozice ve špičce jihoafrického fotbalu. Pirates získali svůj poslední titul v roce 2012, Chiefs tři roky po nich. Aktuálně jsou si oba rivalové v tabulce velmi blízko a na dostřel druhému místu. První Soweto derby sezony vyhrálo Orlando. Kdo uspěje v odvetě a odrazí se k vyšším příčkám v tabulce? Zápas má výkop v sobotu 9. 3. ve 14:30, sledujte ho na Livesportu.

Další derby týdne

Čtvrtek 7. března

Mexiko / CONCACAF Champions League

CD Guadalajara – Club América

El Clásico de clásicos (Clásico clásik)

Dvě největší města, dva největší kluby – Club América z mexické metropole Ciudad de México má na kontě 14 titulů, CD Guadalajara 12. Největší rivalové mexického fotbalu se utkají v osmifinále Ligy mistrů CONCACAF (Konfederace fotbalové asociace Severní, Střední Ameriky a Karibiku).

Pátek 8. března

Egypt – Egypt Cup (pohár)

Zamalek – Al Ahly

Cairo derby (Káhirské derby)

Al Ahly a Zamalek jsou nejúspěšnější nejen v Káhiře a v celém Egyptě, ale i v rámci celé Afriky. Jsou to dva kluby s největším počtem titulů v Egyptě (Al Ahly 43, Zamalek 14) i v africké Lize mistrů (Al Ahly 11, Zamalek 5). Nyní se utkají o Egyptský pohár (který oba rivalové vyhráli také už několikrát – Al Ahly 38×, Zamalek 28×).

Nizozemsko – Eerste Divisie (2. liga)

TOP Oss – Den Bosch

Noordoost-Brabantse derby (Derby severovýchodního Brabantska)

Oba rivalové sídlí v severovýchodní části provincie Severní Brabantsko. Den Bosch je z hlavního města provincie 's-Hertogenbosch (jehož název se zjednodušuje právě na Den Bosch). Klub TOP je z města Oss ležícího asi 20 km dál na východ. Aktuálně půjde o derby týmů z chvostu tabulky.

Irsko – Premier Division

Bohemian FC – Shelbourne FC

Northside derby (Derby o sever Dublinu)

Stadiony soupeřících Bohemians a Shelbourne leží jen dva kilometry od sebe. Oba aktéři severodublinského derby patří mezi historicky nejúspěšnější irské kluby. Rivalita mezi nimi dosáhla maxima na začátku 21. století, kdy během šesti sezon v řadě vyhrál titul jeden, nebo druhý z nich.

Sobota 9. března

Indonésie – Liga 1

Persib – Persija Jakarta

Duel Klasik (Klasický duel)

Persib sídlí v Bandungu, Persija v Jakartě. Obě města leží v západní části ostrova Jáva 150 km od sebe. Oba kluby jsou několikanásobnými mistry Indonésie – Persija získala 11 titulů, Persib sedm. O jejich rivalitě vyprávěl jeden z předchozích Derby Weeků. První derby sezony skončilo remízou 1:1.

Česko – FORTUNA:LIGA

Hradec Králové – FK Pardubice

Východočeské derby

Hradec Králové a Pardubice, dvě východočeská města, od sebe dělí pouhých 20 km. Přirozeně mezi nimi panuje silná rivalita. Obě města spolu soupeří hlavně v ledním hokeji, ale i ve fotbale, v němž se na prvoligové scéně utkají teprve pošesté. Dosavadní bilance vyznívá mírně ve prospěch Pardubic (dvě výhry, dvě remízy, jedna porážka).

Německo – Bundesliga

Borussia Mönchengladbach – 1. FC Kolín n. R.

Rheinische Derby (Rýnské derby)

Jako "Rýnské derby" se označuje víc střetů klubů se sídlem v Severním Porýní-Vestfálsku. Největšími z této hustě osídlené části Německa jsou 1. FC Kolín nad Rýnem, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen, dále Fortuna Düsseldorf (2. liga), MSV Duisburg a Rot-Weiss Essen (oba 3. liga).

Srbsko – Super Liga

Crvena Zvezda Bělehrad – Partizan Bělehrad

Večiti derbi (Věčné derby)

Oba vznikly po druhé světové válce. "Rudá hvězda" byla založena v úzké spojitosti se státní bezpečností (policií), Partizan jako fotbalový oddíl v rámci Jugoslávské lidové armády. Vztahy mezi policejní a vojenskou složkou byly v komunistické Jugoslávii od prvopočátků hodně napjaté. Oba týmy patří mezi neúspěšnější v rámci celé bývalé Jugoslávie. Crvena Zvezda má na kontě 34 mistrovských titulů (včetně 19 jugoslávských). Partizan vyhrál v 27 ročnících (11 v jugoslávské éře).

Belgie – Jupiler Pro League

RWD Molenbeek – RSC Anderlecht

Brusselse derby (Bruselské derby)

Brusel má v lize (s Royalem Union Sainte-Gilloise) v aktuální sezoně hned tři zástupce. Všem třem klubům i jejich vzájemným duelům se už Derby Week věnoval podrobněji. Anderlecht se po letech v ústraní vrací do boje v rámci špičky ligy, Molenbeek se pokouší v nejvyšší soutěži udržet.

Neděle 10. března

USA – Major League Soccer

Real Salt Lake – Colorado Rapids

Rocky Mountain Cup (Pohár Skalistých hor)

Skalisté hory (Rocky Mountains) se tyčí mezi Salt Lake City v Utahu a Denverem v Coloradu. Podle nich se nazývá rivalita dvou fotbalových klubů z těchto měst. Rocky Mountain Cup (jedná se skutečně o fyzický pohár) získává tým, který v rámci tohoto derby nasbírá v sezoně víc bodů.

Švýcarsko – Super League

Servette Ženeva – FC Lausanne-Sport

Derby du Lac Léman (Derby Ženevského jezera)

Ženeva a Lausanne jsou dvě největší centra ležící na pobřeží Ženevského jezera (ve francouzštině – která v této části Švýcarska vévodí – se nazývá Lac Léman). Jejich zástupci, ženevské Servette i Lausaunne Sport, patří historicky mezi pětici nejlepších švýcarských klubů.

Polsko – Ekstraklasa

Widzew Lodž – Legia Varšava

Polski Klasyk (Polská klasika)

Lodž ve středním Polsku je po Varšavě a Krakově třetím největším polským městem. Žije v ní asi 670 tisíc obyvatel. Leží jen 140 km jihozápadně od Varšavy. I proto mezi oběma panuje velká rivalita, která se přenáší i do fotbalu. Zápas mezi Widzewem a Legií se nazývá Polski Klasyk.

Chile – Primera División de Chile

Colo-Colo – Universidad de Chile

Clásico del fútbol chileno (Clásico chilského fotbalu)

Colo-Colo a Universidad de Chile z hlavního města Santiaga, jsou nejúspěšnější kluby země (Colo-Colo získalo 33 chilských titulů, Universidad de Chile 18). Při jejich střetu jde také o souboj společenských tříd. Colo-Colo tradičně představuje dělnickou, nižší vrstvu, zatímco Universidad reprezentuje univerzitní hodnoty a vyšší střední třídu.

Bolívie – División Profesional

The Strongest – Bolívar

Clásico paceňo (Clásico o La Paz)

Bolívar a The Strongest z bolivijské metropole La Pazu jsou dvěma největšími v zemi. Bolívar získal 30 mistrovských titulů, The Strongest 16 (poslední loni). Jejich derby se proto nenazývá jen podle jejich města, nýbrž často se označuje za největší zápas Bolívíe – Clásico boliviano. Minulé derby se odehrálo před dvěma týdny, skončilo 4:4.

Pondělí 11. března

Bolívie – División Profesional

Oriente Petrolero – Club Blooming

Clásico cruceňo (Clásico o Santa Cruz de la Sierra)

Městské derby proběhne i ve druhém největším městě Bolívie, v Santa Cruz de la Sierra. Sídlí v něm čtyři prvoligové celky: Blooming Club, Oriente Petrolero, Real Santa Cruz a Royal Pari. Nejsilnější z nich jsou Blooming a Oriente Petrolero, oba ve své historii získaly shodně pět mistrovských titulů.