Fotbalový víkend ONLINE: Rekordy z Newcastlu, vyrovnaná "S" i třígólový Šulc

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fotbalový víkend ONLINE: Rekordy z Newcastlu, vyrovnaná "S" i třígólový Šulc

Aktualizováno
Sandro Tonali se prosadil už po šesti minutách v Premier League.
Sandro Tonali se prosadil už po šesti minutách v Premier League.AFP
Zatímco český fotbal odkroutil už čtvrtý ligový víkend, na startu nového ročníku je věhlasná Premier League. Radost se však nevrátila jen na stadiony v Británii, neboť úvodní kolo sezony 2023/24 hlásí i ve Španělsku či Francii. O nic z toho byste neměli přijít, a tak sledujte nejnovější informace v našem aktualizovaném přehledu.

14. SRPNA

11:45 – Pondělní dopoledne je velmi výžívné na přestupy. Real Madrid potvrdil hostování Kepy z Chelsea, West Ham zase přivedl Jamese Warda-Prowese ze Southamtonu. Velmi blízko novému angažmá je také Neymar a Moisés Caicedo. Kompletní přehled najdete v našem přestupovém speciálu.

06:30 – Twente vstoupilo do nového ročníku výhrou 4:1 na půdě nováčka Almere City, proti němuž se do statistik zapsal i Michal Sadílek. Český reprezentant asistoval na úvodní branku Robina Pröppera.

06:10Petr Reinberk nedohrál nedělní duel s Bohemians poté, co se nešťastně srazil hlavou se spoluhráčem Kimem a musel být odnášen na nosítkách. "Moc dobře nevypadá. Až hlubší vyšetření ukáže co a jak," přiblížil trenér Martin Svědík.

13. SRPNA

23:22 – "Kluci na mě křičeli, ať si ji vezmu. Já jsem v životě ještě nikdy takhle penaltu nekopal. Už bylo po 90. minutě, takže to bylo skoro bez nervů. Říkal jsem si, že když ji nedám, tak nebude hattrick, ale vítězství si už odvezeme. Ale jsem rád, že jsem ji proměnil," vyprávěl po výhře v Budějovicích, jíž dirigoval hattrickem, plzeňský záložník Pavel Šulc.

22:23 – Útočník Barcelony Raphinha patrně nebude na utkání v Getafe vzpomínat jako na to nejvydařenější v kariéře. Před přestávkou se v rozmezí pěti minut vykartoval a obhájci titulu budou muset druhou půli zápasu, v němž zatím gól nepadl, dohrávat v deseti. První žlutou dostal Brazilec za řeči směrem k rozhodčímu, druhou za faul loktem.

21:30 – Z výsledků 4. kola FORTUNA:LIGY vyčnívají pětigólové počiny Sparty a Plzně, urodila se jediná remíza –⁠ v zápase Zlína s Libercem.

Výsledky 5. kola FORTUNA:LIGY.
Výsledky 5. kola FORTUNA:LIGY.Livesport

21:24 – Plzeňský trenér Miroslav Koubek měl slova chvály nejen pro třígólového střelce Pavla Šulce. "Asi jsme domácí zaskočili, že jsme hráli jen na jednoho útočníka a pod ním hráli skvěle Pavlové Šulc a Bucha. To jsou takoví naší čiperové. Musím opět pochválit Traorého, který je vynikající hráč. Umí číst hru, je velmi silný s míčem a i když všichni víme, že není nejrychlejší, tak mezi vápny je to hráč par excellence."

21:22 – K prohranému boxerskému utkání přirovnal budějovický kouč Tomáš Zápotočný duel s Plzní. "Dostali jsme těžké K. O. jako od Mikea Tysona. Říká se, že když něco hodně chcete, tak se to nepodaří. A já jsem to dneska cítil na hráčích, že v nich byla obava, abychom neinkasovali. Jenže pak dostaneme takový výjimečný gól. Trochu si připadám jako na silvestra, ale nechci to zlehčovat. Nejvíc líto je mi fanoušků, ale nezbývá nám nic jiného, než jít dál a v příštím kole porazit Bohemians a udělat pro to maximum." 

21:01 – Slavia se výhrou v Mladé Boleslavi dotáhla na vedoucí Spartu. Vzestupnou tendenci výkonů potvrdila Plzeň, která však po kompletním 4. kole zaostává za Sigmou Olomouc. Důležitý souboj zvládly Pardubice, které přehrály tabulkového souseda z Karviné.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport

20:53 – Jakub Plšek druhou brankou svého týmu v 29. minutě předčasně rozhodl o vítězství celku Puskás Academia na půdě mírně favorizovaného Ferencvárose, ex-olomoucký záložník si tak otevřel letošní střelecký účet.

20:00 – Pavel Šulc hraje ve skvělé formě. Poté, co si v kvalifikačním utkání Evropské konferenční ligy proti Gziře připsal dvě asistence a jeden gól, zaznamenal premiérový hattrick do sítě Českých Budějovic. Ty pokračují v matných výkonech a s Plzní padly 2:5.

19:52 – Chelsea na startu nové trenérské éry remizovala v 1. kole Premier League na Stamford Bridge s Liverpoolem 1:1. O hostující gól se postaral Luis Díaz, jenž těžil z úchvatné přihrávky Mohameda Salaha. Ten tak opět potvrdil vynikající formu v úvodních ligových zápasech sezony, když v sedmi takových vsítil osm branek a přidal k nim čtyři asistence. O všem důležitém, co se v zápase událo, si můžete přečíst v zápasové reportáži.

19:29 – Jihlava pokračovala ve skvělém vstupu do sezony i v 5. kole Fortuna národní ligy, když na svém hřišti porazila Táborsko 3:0. Klub z Vysočiny nasměroval k vítězství ve 28. minutě přesnou dorážkou Lukáš Fila, který pak své galapředstavení korunoval dalšími dvěma vstřelenými brankami.

18:46 – "Zápas potvrdil, co jsme očekávali. Věděli jsme, že bude velice náročné získat tři body proti Boleslavi, která poskládala silný tým. O to víc si vážím, jak jsme pracovali do defenzivy, soupeř v podstatě vážněji neohrozil branku," liboval si po vyhraném utkání Jindřich Trpišovský.

Známkování hráčů.
Známkování hráčů.Livesport

Jeho protějšek Marek Kulič byl i přes prohru pozitivní. "Trochu jsme hru otevřeli ve snaze vyrovnat. Na konci jsme tam posílali centry, moc jsme si toho ale nevytvořili a Slavia si to pohlídala. Jsem ale spokojený, že jsme Slavii, která je opravdu silná, nepustili do více šancí. V naší hře chybělo více aktivity po křídlech," řekl.

18:14 Abdallah Gning začal v Olomouci kvůli menšímu tréninkovému výpadku pouze na lavičce. Z ní se na hřiště podíval na pouhých 10 minut, po nichž se musel opět poroučet.

Ke zraněním směřoval svou pozápasovou řeč i trenér Teplic Zdenko Frťala. "Trápí nás zdravotní stav, jsme pobití, zranění, ale nedělám z toho vědu. Někdy se vám otevře prostor dát šanci debutantům. Zjistili, o čem je první liga, popasovali se s tím dobře. Máme sedm bodů a vstup do soutěže bereme jako výborný. Jen nesmí dojít k nějakému uspokojení," sdělil novinářům.

18:08 – Trenér Pardubic Radoslav Kováč si pochvaloval domácí výhru 2:1 nad Karvinou. "Jsme strašně rádi, že jsme to konečně zvládli. Pro nás to byl důležitý zápas i toho důvodu, abychom Karvinou dostali pod sebe," řekl po utkání.

Tomáš Hejdušek na druhé straně litoval zranění, která si vynutila změny v obraně. "S takovou obranou nemůžeme být bodově úspěšní. Souhra defenzivy trpí. Ale v posledních zápasech jsme herně nijak nepropadli, takže nepropadáme panice. Ani dnes si nemyslím, že byly Pardubice lepším týmem. Minimálně na bod jsme určitě měli," prohlásil.

17:52 – Teprve potřetí v historii mají po prvních čtyřech ligových zápasech Sparta i Slavia na kontě plný počet bodů. Mužstvo z Letné si naposledy poradilo s Jabloncem 5:1. Slávisté v neděli vyhráli v Mladé Boleslavi 1:0.

17:15 – Trenér Západočechů Miroslav Koubek udělal od čtvrtečního utkání Evropské konfereční ligy dvě změny v sestavě. Na Střeleckém ostrově vyběhnou na trávník od úvodní minuty Ibrahim Traoré a Jan Kopic.

Základní sestavy Českých Budějovic a Plzně.
Základní sestavy Českých Budějovic a Plzně.Livesport

O první ligové body se Dynamo popere mimo jiné s nováčkem v základní jedenáctce Vojtěchem Horou. Odchovance Dynama doplní na českobudějovickém trávníku navrátilec po karetním trestu a jmenovec Jakub Hora, obránce David Broukal a brankář Martin Janáček.

17:08 – Pardubice poprvé v letošní sezoně získaly tři body, když v rámci čtvrtého kola Fortuna ligy porazily na vlastní půdě Karvinou 2:1. O úvodní branku se postaral ve 39. minutě hlavičkující Emil Tischler, který byl chvíli předtím ošetřovaný po hrubém zákroku soupeře. Po změně stran přidal do sítě Slezanů, kteří ještě nikdy ve městě perníku nezvítězili, druhou trefu Jakub Matoušek, jenž dal zapomenout na hororový debut v pardubickém dresu, když byl proti Bohemians po sedmi minutách na hřišti vyloučen.

17:07 – Slovácko zvítězilo na hřišti Bohemians 1:0. Stěžejní moment zápasu nastal v nastavení první půle, kdy se po chytře zahraném rohovém kopu dostal do zakončení Michal Kadlec, jehož nebezpečnou střelu dorazil do sítě nikým nehlídaný stoperský kolega Stanislav Hofmann. Zkušení zadáci navíc zůstali bezchybní i směrem dozadu, čímž zvýraznili dosavadní bodový paradox vršovického klubu. Ten je zatím venku stoprocentní, zatímco před vlastním publikem dosud nezískal ani bod.

17:03 – Slavia zvítězila na hřišti Mladé Boleslavi 1:0. V utkání plném ostrých faulů byli Pražané dlouho bezradní, když se jen těžko propracovávali k ohrožení brány soupeře. V 59. minutě však vytrhl jejich ofenzivě trn z paty střídající Muhamed Tijani, z jehož hlavičkového souboje s domácím Florentem Poulolem vzešel jediný gól zápasu. Slávisté se tak ziskem všech bodů opět dotáhli na první Spartu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

16:57 – Hráči Sigmy Olomouc ovládli domácí duel s omlazenými Teplicemi 2:1. Po střídmé první půli se v 55. minutě jako první gólově prosadil Jan Vodháněl, na jehož zásah posléze odpověděl 20letý Nemanja Krsmanovič. Probuzený ofenzivní šikula si ale radost z vítězné trefy nenechal vzít, brzy skóroval znovu, a výrazně tak přispěl k premiérové prohře Sklářů v novém ročníku české nejvyšší soutěže.

16:00 – Ajax přišel po úvodním ligovém zápase této sezóny na několik měsíců o svou brankářskou jedničku. Gerónimo Rulli byl v Eredivisie střídán zhruba po hodině hry utkání s Heraclesem, vážně si totiž poranil své pravé rameno. Podrobnější vyšetření pak ukázalo, že absence nebude trvat jen krátkou dobu.

15:20 – Hodně živo je během neděle kolem útočníka Kyliana Mbappého. Ten byl znovu poslán do přípravy s hlavním týmem PSG, přičemž francouzská televizní společnost RMC Sport naznačila, že sám hráč by mohl brzy prodloužit kontrakt do roku 2025. Francouzský deník L'Équipe hned na to upřesnil, že nutně nemusí dojít k tomuto kroku, ale že francouzský forvard z Paříže minimálně toto léto odcházet nebude. Dodal také, že Mbappé měl sdělit vedení klubu, že odcházet zadarmo nechce. K dispozici by tak Mbappé měl být Les Parisiens už pro další ligové kolo, za týden přijde na řadu zápas v Toulouse.

15:01 – Brazilský obránce Éder Militao si během sobotního utkání na půdě Bilbaa poranil levé koleno, Brazilec si přitom na nějakou dobu od fotbalu odpočine po zjištěných informací z podrobnějšího vyšetření. Utrpěl totiž jedno z nejhorších možných zranění, konkrétně má přetržený přední zkřížený vaz a bude muset na operaci. Jeho absence se odhaduje na několik měsíců.

14:30 – Italská reprezentace je bez trenéra. Roberto Mancini, který vedl tým od roku 2018 a předloni s ním vyhrál Euro po finálovém vítězství nad Anglií ve Wembley, rezignoval. Na svém webu to v neděli oznámila Italská fotbalová federace.

14:27 – Crystal Palace na úvod sezony zvítězil na půdě nováčka Sheffieldu United 1:0, a ačkoli ofenzivní záložník Eberechi Eze neskóroval, stal se jednou z nejvýraznějších person na hřišti. Na bránu totiž vystřelil hned osmkrát a dalších sedm šancí vytvořil –⁠ takovými čísly se mohli v minulosti od ročníku 2003/04 pochlubit v Premier League už jen tři hráči. Frank Lampard v Chelsea proti Stoke City (leden 2009), Nani v Manchesteru United proti Birminghamu City (leden 2011) a David Silva v Manchesteru City proti WBA (březen 2015).

14:20 – Čtyři změny přichystal pro domácí duel s Karvinou trenér Pardubic Radoslav Kováč. Oproti venkovnímu duelu na Spartě, který Východočechům výsledkově ani herně zdaleka nevyšel dle představ, naskočí zkušený útočník Pavel Černý, neméně ostřílený záložník Kamil Vacek a podstatně mladší duo Emil Tischler, Bartosz Pikul.

Základní sestavy Pardubic a Karviné.
Základní sestavy Pardubic a Karviné.Livesport

Kouč Karviné Ľubomír Luhový zařadil do jedenáctky vyvolených oproti duelu s Mladou Boleslaví tři novice – hrát budou Jiří Bederka, Dominik Žák a Andrija Ražnatovič.

14:15 – Úvodní jedenáctka Bohemians je totožná jako minulý týden v Liberci, nedostalo se tedy na Matyáše Kozáka, který před týdnem zápas na severu Čech rozhodl jediným gólem.

Základní sestavy Bohemians a Slovácka.
Základní sestavy Bohemians a Slovácka.Livesport

Martin Svědík do sestavy Slovácka sáhl na třech postech, od úvodu v Ďolíčku vyběhnou Jan Kalabiška, Seung Bin Kim či Filip Vecheta.

14:10 – Pět změn udělal v sestavě úřadujících vicemistrů trenér Jindřich Trpišovský oproti čtvrtečnímu pohárovému zápasu s Dniprem. Do základní jedenáctky Slavie se vůbec poprvé podívá norský novic Conrad Wallem, první minuty v nové sezoně čekají Aihama Ousoua a letošní premiéra čeká rovněž na Mojmíra Chytila, Michala Tomiče a Petra Ševčíka. Jako kapitán povede sešívané do boje s Mladou Boleslaví Lukáš Provod.

Základní sestavy Mladé Boleslavi a Slavie.
Základní sestavy Mladé Boleslavi a Slavie.Livesport

To Středočeši vlétnou na trávník Lokotrans Arény s jedinou změnou. Kouč Marek Kulič tentokrát vynechal z fyzicky náročného zápasu veterána Marka Matějovského, jehož pozici na hřišti zaujme exolomoucký Florent Poulolo.

14:05 – Ze sestavy Teplic vypadl kvůli zranění Jakub Urbanec, pro nemoc chybí Daniel Trubač a kvůli menšímu tréninkovému výpadku začíná jen na lavičce Abdallah Gning. Poprvé v základu se tak objevují Michal Bílek, Marek Beránek a Tadeáš Vachoušek.

Základní sestavy Olomouce a Teplic.
Základní sestavy Olomouce a Teplic.Livesport

Olomoucký kouč Václav Jílek zařadil do úvodní jedenáctky poprvé v ročníku Jana Fortelného a po dvouzápasové odmlce Denise Ventúru

13:42 – Proč Harry Kane vyměnil Tottenham za Bayern? "Vždycky jsem se chtěl prosadit na nejvyšší úrovni. Chci hrát Ligu mistrů a každý rok bojovat o tituly. Proto jsem přišel do Bayernu, je to jeden z největších klubů na světě, který mi k tomu dává příležitost," vysvětlil Angličan.

13:40 – Kylian Mbappé bude k dispozici pro příští zápas Paris Saint-Germain a nyní je součástí týmu Luise Enriqueho. "Kylian je oddaný PSG. Kylian je zpátky," řekl v neděli před týmem prezident PSG Nasser Al Khelaifi.

13:28 – Hotdogy a pivo z Edenu i v Mladé Boleslavi? Slavia si váží svých fanoušků a i na nedělním venkovním zápase jim tak nabídne stejný servis, jaký mají ve Fortuna Areně. Vše bude probíhat za dohody obou klubů a příznivci sešívaných budou moct platit bezhotovostně.

13:19 – Všudypřítomný Fran García se stal hráčem zápasu (Bilbao vs. Real) s největším počtem doteků (98), přičemž pouze v říjnu 2022 za Rayo Vallecano proti Getafe (108) jich měl v jednom zápase více.

Fran García byl v sobotu nejvíce u míče.
Fran García byl v sobotu nejvíce u míče.@OptaJose

13:16 – Jude Bellingham zaznamenal při svém debutu za Real Madrid zápas se svou nejvyšší úspěšností soubojů v kariéře (81,3 %, 13/16). Bereme v potaz pouze zápasy v top pěti ligách, v nichž Angličan podstoupil pět a více soubojů.

13:06 – Sandro Tonali po šesti minutách, Moussa Diaby po jedenácti. Sobotní Newcastle proti Aston Ville se stal zápasem, v němž nejrychleji skórovali dva hráči při svém debutu v Premier League.

Sandro Tonali se prosadil v nejlepší lize světa po šesti minutách.
Sandro Tonali se prosadil v nejlepší lize světa po šesti minutách.AFP

13:01 – Callum Wilson skóroval na "opening matchday", tedy v prvním ligovém kole, v každém z posledních čtyř ročníků Premier League – pouze Mohamed Salah (6 od sezóny 2017/18) skóroval ve více po sobě jdoucích ročnících.

12:56 – PSG během sobotního večera v prvním kole Ligue 1 proti Lorientu vyprodukovalo celkem 1001 přihrávek, během prvních deseti minut vykázalo statistiku 97 procent držení míče, ani tak se však obhájce titulu z vítězství nezaradoval. Od roku 2006, kdy Opta Stats datuje podrobné statistiky, žádný z týmů ve francouzské nejvyšší soutěži neměl na svém kontě více úspěšných nahrávek. Nikdo se přitom zatím ani přes číslo tisíc nedostal.

12:13 – Mark van der Maarel se včera stal prvním hráčem v historii Utrechtu, který v tomto klubu načal svou patnáctou sezonu. Zkušený obránce v den svých 34. narozenin naskočil k utkání s PSV Eindhoven, v nizozemské lize zatím stihl posbírat 325 startů.

12:09 – "Slavia je favorit, ale my se jí nebojíme a těšíme se na ni. Domnívám se, že doma jsme hodně silní a budeme to chtít dokázat," pronesl k nedělnímu zápasu pro sociální sítě klubu hlavní trenér Marek Kulič.

Kouč Středočechů svého oponenta pochválil za vysokou herní intenzitu a sebevědomé držení míče. Neopomenul ani široký kádr Slavie: "Když vystřídají, tak jejich síla nezeslábne, spíše ještě vyroste."

12:01 – Cristiano Ronaldo získal první trofej v Al Nassru, v tuto chvíli ale má zcela jiné starosti. Zkušeného útočníka čeká podrobné vyšetření, poranil si totiž stehenní sval a není vyloučeno, že ho čeká delší pauza.

Cristiano Ronaldo rozhodl dvěma góly o zisku trofeje pro Al Nassr.
Cristiano Ronaldo rozhodl dvěma góly o zisku trofeje pro Al Nassr.Profimedia

11:32 – Óscar de Marcos v sobotu nastoupil ke svému 500. zápasu za první tým Athleticu. Obránce je teprve sedmým fotbalistou v historii baskického klubu, který na tuto metu dosáhl.

10:21 – Další velkou ztrátu zaznamenal Real Madrid, přestože včera porazil Athletic. V úvodu druhého poločasu si koleno poranil obránce Éder Militão, ve španělském klubu se obávají vážného problému spojeného s dlouhou pauzou.

09:47 – "Barca je klubem mého života. Chci zde strávit celý život, nikdy jsem nechtěl odejít, přestože finanční situace klubu byla loni v létě špatná. Fandil jsem ji už od dětství. Je to klub mých snů," řekl Frenkie de Jong v rozhovoru pro El Periodico.

09:26 – Policisté v Jablonci nad Nisou řešili při sobotním utkání první fotbalové ligy se Spartou (1:5) několik deliktů. Jeden fanoušek napadl člena pořadatelské služby, v jednom případě mají policisté podezření ze spáchání přečinu propagace fašismu.

09:15 – Zraněním skončila premiéra v anglické lize pro Jurriëna Timbera. Obránce Arsenalu nedohrál zápas s Nottinghamem, krátce po změně stran si poranil koleno a musel střídat. I bez něj však Kanonýři dotáhli úvodní zápas Premier League do zdárného konce – outsidera doma přemohli 2:1.

07:03 – Sparta si zatím v novém ročníku počíná famózně, po čtyřech kolech české nejvyšší soutěže má stoprocentní počet bodů, přičemž vítězství nad Jabloncem se urodilo už v první půli, kdy pražský výběr skóroval hned pětkrát.

A kouč Brian Priske po utkání neskrýval nadšení: "Mám velkou radost z výsledku a předvedené hry. Když uděláte tolik změn, počítáte s možností, že to možná bude v utkání trochu drhnout. Základní sestavu ale musím hodně pochválit. Kluci odehráli úžasné utkání, hráli jednoduše a drželi se herního plánu. Víme, že jsou velmi kvalitní a dnes to ukázali."

Neúplná tabulka FORTUNA:LIGY.
Neúplná tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport

06:42 – V neděli naskočí zpět do ligového kolotoče další dva pohároví účastíci Slavie se ve čtvrtém ligovém kole pokusí napodobit obhájce titulu a městské rivaly ze Sparty, kteří zatím všechny zápasy v sezoně nejvyšší soutěže vyhráli. Vršovický celek čeká po čtvrteční výhře 3:0 nad Dniprem v kvalifikaci Evropské ligy od 15:00 duel v Mladé Boleslavi.

Program FORTUNA:LIGY

Další pohárový zástupce Plzeň po čtvrtečním triumfu 4:0 nad maltskou Gzirou v předkole Evropské konferenční ligy nastoupí od 18:00 v Českých Budějovicích.

12. SRPNA

23:28 – Real Madrid v prvním kole La Ligy jasně přehrál Athletic Bilbao a v takzvaném El Viejo Clásico zvítězil 2:0. Fanouškům hostí se v nejlepším možném světle předvedl Jude Bellingham, jenž při svém soutěžním debutu zvyšoval ve 36. minutě střelou z první vedení královského celku.

Jude Bellingham se na úvod La Ligy blýskl gólem.
Jude Bellingham se na úvod La Ligy blýskl gólem.AFP

23:20 – PSG si na úvod sezony připsalo bezgólovou remízu s Lorientem. V týmu obhájců trofeje chyběli Kylian Mbappé, Neymar a Marco Verratti, o jejichž odchodu z klubu se spekuluje čím dál hlasitěji. V základní sestavě naopak premiérově nastoupila hned šestice letních posil –⁠ Milan Škriniar, Lucas Hernández, Manuel Ugarte, Marco Asensio, Goncalo Ramos a Kang-In Lee.

22:45 – Lipsko oplatilo Bayernu loňskou porážku v Superpoháru a po triumfu 3:0 slaví zisk třetí trofeje v klubové historii –⁠ dosud dvakrát triumfovalo v Německém poháru. O překvapivě jednoznačné výhře rozhodl v Mnichově hattrickem španělský záložník Dani Olmo. Kane si tak na první trofej bude muset počkat.

Hráči Lipska slaví první Superpohár v klubové historii.
Hráči Lipska slaví první Superpohár v klubové historii.AFP

22:18 – Harry Kane si ihned po přestupu do Bayernu zapisuje první start v novém působišti. Do finále německého Superpoháru naskočil v 63. minutě za stavu 3:0 pro Lipsko...

Kane při premiéře za Bayern.
Kane při premiéře za Bayern.AFP

21:15 – Brankář Václav Hladký (32) vychytal ve dvou utkáních druhé anglické ligy dvě čistá konta. I díky jeho výkonům se Ipswich nachází na prvním místě. Bývalý gólman Liberce nebo St. Mirren už ale také obdržel dvě žluté karty za zdržování.

21:05 – Callum Wilson skóroval v úvodním zápasu v každé z posledních čtyř sezon Premier League. Proti Aston Ville zvyšoval v 77. minutě na 4:1. Více o utkání se můžete dočíst v článku.

21:00 – Jen slova chvály měl po vyhraném utkání v Jablonci sparťanský trenér Brian Priske pro Qazima Laciho. Ocenil zejména jeho přístup a vášeň pro fotbal, kterou ukazuje nejen v každém zápase, ale i tréninku. Sedmadvacetiletý Albánec si na severu Čech připsal tři asistence a několik dalších povedených přihrávek.

20:50 – “První myšlenka byla, že budu nahrávat. Ale pak se tam objevilo místo, tak jsem to vzal na sebe a zkusil jsem to na zadní tyč,” řekl o své brance proti Hradci Králové David Buchta. Povedenou průnikovou přihrávkou mu k tomu dopomohl 21letý Tomáš Rigo.

20:04 – Harry Kane (30) je na lavičce Bayernu v německém Superpoháru proti Lipsku, šanci získat první trofej po odchodu z Tottenhamu má tak už první den v novém působišti. Jude Bellingham (20) pro změnu zahájí první soutěžní zápas za Real Madrid v základní jedenáctce. Soupeřem Bílého baletu je Athletic Bilbao.

20:00 – Pražská Sparta už ve druhé půli další gól v Jablonci nepřidala, naopak její bývalý hráč Václav Drchal se prosadil proti ní. Na Střelnici tak zápas skončil 1:5. Více o jeho průběhu si přečtěte v tomto článku.

19:55 – Znamenitý Cristiano Ronaldo dotáhl Al-Nassr k trofeji. Ve finále Arabského poháru mistrů se postaral o oba góly svého týmu při výhře 2:1 po prodloužení nad celkem Al-Hilal. Jeho tým přitom dohrával v 10. Sám Ronaldo se v závěru zranil a ve 115. minutě musel být ze hřiště odvezen.

19:47 – Zbrojovka Brno v 5. kole druhé ligy zvítězila na svém hřišti 4:1 nad Chrudimí, třemi góly se blýskl kanonýr Jakub Řezníček. Skóre otevřel v šesté minutě z penalty a v 77. a 83. minutě dokonal hattrick. S pěti trefami je nejlepším střelcem soutěže.

19:22 – Moussa Diaby změnil před sezonou působiště, jelikož se z Leverkusenu vydal anglickou cestou, a v dresu Aston Villy se prosadil hned v debutovém soutěžním utkáním. V něm svěřenci Unaie Emeryho zavítali do Newcastlu. Na druhé straně se stejný počin povedl Sandru Tonalimu.

19:05 – Sparta v Jablonci sice vyrukovala s obměněnou sestavou, to jí však nezabránilo vstřelit nejvíce gólů v úvodním poločase na hřišti protivníka v historii samostatné české ligy. O dvě z pěti prvopoločasových branek se postaral obránce Martin Vitík.

18:36 – S remízovým výsledkem z Letné souhlasil i kouč Liberce Luboš Kozel: "Začátek byl z naší strany dobrý. Zaslouženě jsme dali gól, ale pak jsme ustoupili z naší hry. Zbytečně jsme ztráceli míče, neuhrávali jsme dlouhé nákopy. Koledovali jsme si o gól a přišlo zasloužené vyrovnání."

18:29 – První ligový bod získal Zlín, jeho trenér Pavel Vrba ale pokukoval po třech: "Bod beru, ale v závěru jsme šli výhře naproti a mrzí nás, že jsme na ni nedosáhli. Doma jsme prostě chtěli vyhrát. V závěru jsem se radoval z gólu, ale už před rozhodnutím videa jsme věděli, že to byl ofsajd. Je to škoda, tři body by nás hodně posunuly. Byli jsme k nim blízko"

18:19 – S lodivodem Ostravy souhlasil i šéf hostující lavičky Jozef Weber: "Prohráli jsme sice až v závěru, ale zaslouženě. O tu porážku jsme si řekli hlavně v první půli. Nehráli jsme dobře, nehráli jsme tak aktivně, jak jsme si představovali."

18:01 – Velkou radost měl po zápase Baníku s Hradcem trenér domácích Pavel Hapal: "Na mužstvu bylo vidět, že chce vyhrát. Že to přišlo až na konci, je o to krásnější. Soupeře jsme za celé utkání nepustili do šance. Jsem rád za mužstvo, protože dnes šlo do zápasu s tím, že bylo cítit, že to opravdu chce zlomit a vyhrát."

17:45 – Po odchodu Harryho Kanea musel Tottenham řešit rovněž otázku nového kapitána. Spurs však měli takřka ihned jasno a ukázali na Heung-Min Sona. Jihokorejec tak povede Kohouty s kapitánskou páskou už do nedělního derby s Brentfordem.

17:41 – V prvním poločase prvního kola Premier League kapitán české reprezentace Tomáš Souček dokonce orazítkoval tyč. Na svou první branku v nové sezoně si tak bude muset ještě počkat.

17:22 – Leverkusen v prvním kole DFB-Pokalu dominoval na hřišti Teutonie Ottensen ze čtvrté nejvyšší soutěže, proti níž se střelecky prosadil i Adam Hložek. Český reprezentant nastoupil v 70. minutě a na vítězství 8:0 se podílel dvěma góly a asistencí.

17:20 – West Ham United ve druhém poločase otevřel skóre v Bournemouthu, k čemuž výrazně přispěl Tomáš Souček - český záložník asistoval na gól Jarroda Bowena.

17:11 – Baník Ostrava zvítězil na vlastním hřišti s Hradcem Králové 2:0. Domácí z výrazné převahy na míči vytěžili rozhodující trefu až v nastaveném čase druhé půle, kdy se pod první triumf Slezanů v nové sezoně podepsal střídající David Buchta. Další odchovanec Matěj Šín pak ještě v závěrečných vteřinách ideálně nacentroval na skórujícího Abdullahiho Tanka. S výhrou domácích tak skončila úctyhodná bilance trenéra Jozefa Webera, jenž v konfrontaci s baníkovci prohrál až 10. odkoučované vzájemné střetnutí.

Statistiky utkání
Statistiky utkáníLivesport

17:09 – Zlín remizoval na domácím stadionu s Libercem 1:1. Úvod utkání jasně opanovali hráči severočeského celku, za což byli po čtvrthodině odměněni trefou Christiana Frýdka. Po inkasované brance se ale chopili iniciativy domácí, jejichž tlak vyústil ve vyrovnání zásluhou Jakuba Janetzkého. Ševci tak popáté za sebou na vlastním hřišti se Severočechy neprohráli a připsali si premiérový bod v novém ligovém ročníku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

17:06 – Sestava pražské Sparty pro utkání čtvrtého kola FORTUNA:LIGY doznala velkých změn. Takřka celá jedenáctka Briana Priskeho odpočívá na klíčový zápas sezony s Kodaní, zatímco v Jablonci dostanou šanci hráči jako James Gomez, Matěj Ryneš či Václav Sejk. Jako kapitán povede Letenské na severu Asger Sörensen.

16:48 – Až Chelsea v neděli načne sezonu zápasem s Liverpoolem, bude předek jejího dresu zet prázdnotou. Klub totiž po vypršení tříleté smlouvy se společností Three UK nenašel náhradu ani měsíc poté, co představil nový design domácích trikotů. Blues se dříve dohodli s Paramount Plus, ale do situace se vložilo vedení Premier League a dohodu zatrhlo.

16:13 – Dvěma oku lahodícími góly ozdobil Arsenal domácí vítězství 2:0 nad Nottighamem v úvodním kole Premier League. První trefě Eddieho Nketiaha předcházela asistence "zidanovkou“ Gabriela Martinelliho, druhou zařídil Bukayo Saka parádní střelou do šibenice.

14:19 – Dvě změny oproti utkání na Slavii udělal pro duel s Libercem zlínský trenér Pavel Vrba. V sestavě chybějí FIlip Žák s Rudolfem Reiterem, místo nich nastupují Youba Dramé a Jakub Kolář.

Základní sestava Zlína.
Základní sestava Zlína.Livesport

14:10 – Liberecký kouč Luboš Kozel byl nucen před zápasem ve Zlíně sáhnout do sestavy, místo zraněného Dominika Plechatého vyběhne od úvodu Filip Prebsl

14:04 – Takto vypadá úvodní jedenáctka Votroků. Obrana zůstává beze změn, stejně jako kapitánská páska na paži Petra Kodeše. Premiéru v základní sestavě zažije Ondřej Šašinka.

Základní sestava Hradce Králové do zápasu v Ostravě.
Základní sestava Hradce Králové do zápasu v Ostravě.@FCHradec

14:02 – S touto základní sestavou vyrukuje ostravský Baník v zápase 4. kola F:L na Hradec Králové, ve srovnání s minulým kláním v Plzni do ní trenér Pavel Hapal sáhl hned na čtyřech místech. Chybí mimo jiné Abdullahi Tanko a Gigli Ndefe, naopak poprvé od úvodního kola hraje od první minuty Ladislav Almási.

13:16 – Vlašim v utkání 5. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Prostějově prolomila sérii čtyř remíz a poprvé v sezoně naplno bodovala. O výhře Středočechů rozhodl po samostatném úniku mládežnický reprezentant Gambie Ebrima Singhateh. Kmenový hráč Slavie, jenž ve Vlašimi hostuje do konce podzimní části sezony, se čtvrtým přesným zásahem dotáhl na čelo tabulky střelců.

12:09 – Na novou sezonu a zároveň novou éru se chystá PSG. Úřadující vítěz francouzské Ligue One nastoupí k sobotnímu zápasu proti Lorientu bez hvězdného tria Marco Verratti, Neymar a Kylian Mbappé. "Za má rozhodnutí budou mluvit mé činy," řekl včera Luis Enrique.

12:05 – "Věděli jsme, že máme těžký los, který pro nás není úplně optimální. Narazili jsme na Spartu a Slavii. Za sebou tak máme dva nejsilnější soupeře, hlavní kandidáty na titul. Až teď se utkáme s mužstvy naší úrovně, se kterými bychom hlavně v domácím prostředí měli sbírat body. Před námi jsou zápasy pravdy. Teď se ukáže, na co mužstvo má. Pokud se chceme odpoutat od posledního místa, musíme je zvládnout," nechal se slyšet trenér Zlínu Pavel Vrba, jehož tým čeká v sobotu domácí souboj s Libercem.

Pavel Vrba pokukuje po prvních ligových bodech.
Pavel Vrba pokukuje po prvních ligových bodech.@footballzlin

11:03 – "Na Slavii a v Plzni to kvalitně odbránili, domácí zápas proti Budějovicím byl úplně o něčem jiném. Doufám, že to, co jsme si nachystali, bude platit. Chtěl by to samozřejmě protrhnout střeleckou smůlu a vstřelit nějakou branku," říká před zápasem s Hradcem Králové trenér Baníku Pavel Hapal.

09:30 – Harry Kane úspěšně absolvoval zdravotní prohlídku v Bayernu Mnichov. Kanonýr je tak znovu o něco blíže k přestupu z Tottenhamu, transfer vyjde na sto milionů liber.

09:05 – Manchesteru City bude nějaký čas chybět kapitán Kevin de Bruyne. Belgický záložník si v pátek při výhře 3:0 nad Burnley v prvním zápase nového ročníku anglické ligy poranil stehno. Po zápase o tom informoval trenér obhájců titulu Pep Guardiola.

De Bruyne bude svému týmu opět chybět.
De Bruyne bude svému týmu opět chybět.Reuters

Dvaatřicetiletý De Bruyne kvůli stejnému zranění před dvěma měsíci nedohrál finále Ligy mistrů, nyní musel střídat už ve 23. minutě. "Ano, je zase zraněný. A je to stejný problém jako posledně, to není dobře," uvedl Guardiola.

08:45 – Hvězdný argentinský fotbalista Lionel Messi dal gól i v pátém utkání v dresu Miami. V pátečním čtvrtfinále Leagues Cupu přispěl jednou brankou k výhře 4:0 nad Charlotte a vstřelil už tak osmou branku v novém angažmá. Více informací v článku.

08:33 – "Nepřišel jen nový trenér, ale i spousta nových hráčů, může být otázkou času, než do sebe vše zapadne. Navíc je třeba říct, že v prvních třech kolech hrál Jablonec třikrát venku. Urval z toho jen bod, já jsem ale viděl jen ten zápas v Boleslavi. Každopádně teď čeká Jablonec Sparta, což je další strašně těžký zápas. Těžko říct, jak to půjde dál, třeba ale Jablonečtí potřebují vážně jen čas," říká o dosavadním jabloneckém vystoupení v lize jeho bývalý kouč David Horejš.

Celý rozhovor s Davidem Horejšem

06:36 – "Jablonec má těžší start, ale musíme se na ně dobře připravit. I když mají z prvních třech zápasů jen dva body, tak ten tým je dobrý. Zápas s Jabloncem není nikdy jednoduchý," ví moc dobře další sparťan s jabloneckou minulostí Jaroslav Zelený.

06:34 – "Nebudu říkat, že to pro mě není výjimečné utkání. Ta doba se nedá odpárat. Postupem času jsou sice emoce menší a menší, ale vždycky se na zápas do Jablonce těším," říká pro oficiální klubové kanály Sparty asistent jejího trenéra Luboš Loučka, který před časem na severu Čech působil jako hráč značnou část kariéry.

06:31 – Pražská Sparta se v sobotu v generálce na úterní domácí odvetu 3. předkola Ligy mistrů s FC Kodaň představí ve čtvrtém ligovém kole v Jablonci, kde čtyřikrát za sebou nevyhrála. Obhájce titulu jako jediný spolu se Slavií vyhrál všechny tři úvodní zápasy v nejvyšší soutěži. Utkání, které můžete sledovat prostřednictvím live a audiokomentáře na Livesport.cz začne v 18:00.

Sobota má na programu pouze tři zápasy.
Sobota má na programu pouze tři zápasy.Livesport

Vedle Jablonce budou doma usilovat o první výhru v ligové sezoně i Ostrava proti Hradci Králové a Zlín v utkání s Libercem. Oba zápasy mají výkop v 15:00.

11. SPRNA

23:22 – Manchester City dohrával na půdě Burnley bez Kevina De Bruyneho, jenž musel v průběhu prvního poločasu střídat ze zdravotních důvodů. Belgického dirigenta nahradil Mateo Kovačič a odbyl si tak ligovou premiéru v dresu Citizens.

23:20 – Začátek ročníku si odbyla i Francie. Nice v úvodním utkání proti Lille přišlo o tři body až ve třetí minutě nastavení, kdy na konečných 1:1 vyrovnal obránce Bafodé Diakité.

Statistiky zápasu Nice –⁠ Lille.
Statistiky zápasu Nice –⁠ Lille.Opta by Stats Perform

23:15 – Manchester City vykročil za rekordním čtvrtým anglickým titulem v řadě jasným vítězstvím 3:0 v Burnley. Úvodní dva góly nové sezony dal norský kanonýr Erling Haaland, ve 23 letech zaokrouhlil bývalý útočník Borussie Dortmund svou bilanci v elitních ligách už na 100 branek.

21:40 – La Liga má za sebou vstup do nové sezony, obstaral jej zápas Almeríe s Rayem Vallecanem. Hosté díky dvěma proměněným penaltám v rozmezí devíti minut prvního poločasu vyhráli 2:0. 

20:33 – Tomáš Čvančara zažil nadmíru povedenou soutěžní premiéru za Mönchengladbach. K vítězství 7:0 v prvním kole Německého fotbalového poháru na hřišti účastníka páté nejvyšší soutěže Bersenbrücku přispěl dvěma góly a asistencí.

19:31 – Opava v úvodním zápase 5. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazila doma Líšeň 2:0 a připsala si druhé vítězství v sezoně. Rozhodl o něm Mohammed Yahaya, který se dvakrát prosadil hlavou. Nigerijský útočník tak po příchodu z dorosteneckého týmu Slavie skóroval i ve druhém duelu, v němž ve žlutomodrém dresu nastoupil od začátku.

Tabulka F:NL.
Tabulka F:NL.Livesport

15:42 – Neymar v pátek neabsolvoval poslední trénink PSG před sobotním vstupem do nového ročníku Ligue 1, ale připravoval se individuálně. Trenér Luis Enrique na tiskové konferenci uvedl, že brazilský útočník měl jiný režim kvůli virové infekci. Podle agentury AP se schyluje k Neymarově odchodu, o kterém se spekuluje už delší dobu.

09:52 – Mezitím co se Kane balí na odlet do Německa, skládá potřebné věci do kufru rovněž Moisés Caicedo. Chvíli to vypadalo, že ekvádorský středopolař vyrazí směr Londýn, nabídku Chelsea však na poslední chvíli ve čtvrtek přebil Liverpool a Brighton tak vesele vyprovodí svou hvězdičku do města Beatles. Reds za bezpochyby talentovaného fotbalistu zaplatí astronomickou částku, která se stane v Premier League rekordní – až 111 milionů liber!

Liverpool si pořídil Caiceda za tři miliardy

Caicedo se stane rekordní posilou Premier League.
Caicedo se stane rekordní posilou Premier League.AFP

09:24 – Premier League je připravena na novou sezonu, ta se ale zřejmě obejde bez velké hvězdy. Harry Kane, který měl v aktuální sezoně zaútočit na historický rekord v počtu vstřelených branek Alana Shearera, je na odchodu do Bayernu Mnichov. Britský fotbal tak ztratí jednu ze svých největších osobností a Tottenham bezpochyby výrazně oslabí.

Poslední sezony Harryho Kanea
Poslední sezony Harryho KaneaLivesport

Kanea zlákaly trofeje, Bayern utratí rekordní částku

06:51 – Zatímco FORTUNA:LIGA dostane prostor až v sobotu, během pátečního odpoledne se tradičně odehraje úvodní zápas dalšího kola FN:L. Tentokrát se hybatelem dění v tuzemské druhé nejvyšší lize stanou Opava a Líšeň. Později se rozjede elitní soutěž ve Francii. Ligue One načne souboj u Azurového pobřeží, v němž domácí Nice přivítá Lille.

Program Ligue One

Na Pyrenejském poloostrově se o začátek La Ligy postrají Almería s Vallecanem, po nichž přijdou na řadu dvě tradiční značky – od 22:00 vyzve Sevilla Valenciu.

Program La Ligy

06:37 – Je to tady! Fanoušci toho nejlepšího fotbalu se konečně dočkali: Premier League je zpět. Nový ročník nejvěhlasnější ligy světa odstartuje už v pátek a to velmi pikantním duelem. Dojde totiž na střet nováčka s úřadujícím mistrem, ale také setkání starých známých. Manchester City totiž zavítá do Burnley, které přivedl zpět mezi britskou elitu Vincent Kompany – bývalý kapitán Sky Blues, který má více než skvělý vztah s Pepem Guardiolou.

"Jsou tam lidé, se kterými jsme pracoval a žil s nimi po mnoho let. Nikdy jsem s nimi nepřestal být v kontaktu. Teď ale musíme na všechno zapomenout a jít do toho po hlavě. Pokusíme se hrát nejlépe, jak umíme," nechal se slyšet pro oficiální kanály soutěže Kompany. Jeho svěřenci budou mimo jiné dost možná čelit i astronomické posile Manchesteru. "Ano, je připravený. Je perfektní," řekl Guardiola na adresu Joška Gvardiola. Zda svého takřka jmenovce prostovlasý elegán nasadí hned v úvodním kole a jak si případně povede, můžete sledovat prostřednictvím live a audiokomentáře od 21:00 na Livesport.cz.