České hokejové hry budou v letech 2026 a 2028 hostit České Budějovice

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
České hokejové hry budou v letech 2026 a 2028 hostit České Budějovice
Čeští hokejisté se v následujících letech představí v rámci EHT v Českých Budějovicích.
Čeští hokejisté se v následujících letech představí v rámci EHT v Českých Budějovicích.Profimedia
České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Ve čtvrtek o tom informovali na tiskové konferenci u příležitosti pořádání mistrovství světa žen v roce 2025 právě v Českých Budějovicích.

Český hokej, Jihočeský kraj a statutární město České Budějovice uzavřely memorandum na celkem čtyřleté období a hodně si od dohody slibují.

"Mezi ČSLH a některým krajem dosud takhle velká spolupráce nebyla. Je to vcelku revoluční věc. Součástí dohody jsou i dva turnaje Českých her, ale vedle toho také další turnaje mládežnických reprezentací. Reprezentační týmy navíc mohou jezdit na soustředění do jihočeských měst a využít skvělé infrastruktury. Věřím, že si pak budeme moct říct, že ta spolupráce přinesla, co jsme od ní očekávali," uvedl viceprezident svazu Petr Bříza.

"Jihočeský kraj je krajem sportu a rozhodně je krajem hokeje. Proto jsem rád, že jsme podpisem memoranda navázali spolupráci s ČSLH. Snažím se o to, abychom se jako kraj nebáli organizovat akce světového významu. Jsem moc rád, že se nám to začíná pomalu dařit," pochvaloval si Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

Poprvé od roku 2017

Z dlouhodobější spolupráce je nadšený. "Zaujala mě ta myšlenka uspořádat v Českých Budějovicích mistrovství světa žen 2025. To se podařilo, ale zároveň jsem si přál, aby se tady neodehrál jen jeden turnaj a těch akcí tady bylo více. České hry tady budeme mít v roce 2026, ty v roce 2028 pak budou symbolické, protože budeme slavit 100 let českobudějovického hokeje. Jsem moc rád že jde o takhle ucelený koncept spolupráce," dodal Kuba.

Celý domácí turnaj EHT se v Českých Budějovicích odehrál koncem dubna 2017. Češi ho tehdy vyhráli. V Budvar aréně se pak národní tým představil naposledy v listopadu 2022, kdy byl zápas se Švédy (1:4) součástí turnaje Karjala.