Česko – Dánsko 7:4. Národní tým zvládl přestřelku s neoblíbeným soupeřem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Národní tým zvládl přestřelku s neoblíbeným soupeřem. Dány porazil 7:4, trefil se i Kubalík

Aktualizováno
Češi přestříleli Dány 7:4.
Češi přestříleli Dány 7:4.Livesport
Čeští hokejisté zvládli vítězně čtvrté vystoupení na domácím mistrovství světa. Dánové potvrdili, že nejsou pro národní tým oblíbeným soupeřem, v první třetině se ujali vedení a zkraje třetí smazali dvoubrankové manko. Svěřenci trenéra Radima Rulíka však pokaždé našli odpověď a v kulisách tradičně vyprodané O2 areny si v gólově bohaté třetině došli pro tři body za výhru 7:4.

Česko – Dánsko 7:4

Proti Dánsku, které nedokázal národní tým na velké akci porazit za tři body už 12 let, začal v české brance stejně jako proti Finsku a Švýcarsku Lukáš Dostál. Úvod zápasu byl z obou stran opatrný, postupně však převzali iniciativu svěřenci trenéra Radima Rulíka. V první výrazné příležitosti se ocitl Roman Červenka, který ale z úhlu puk do sítě nedostal.

V osmé minutě zahrozil i soupeř, nejproduktivnější hráč uplynulé sezony dánské ligy Mathias From si však na Dostála nepřišel. Dlouhou pasáž bez přerušení zakončila v polovině úvodní třetiny další dánská střela, skóre se ale neměnilo. Na druhé straně se do šance cpala dvojice David Kämpf, Michal Kempný, ale Frederik Dichow dál držel čisté konto.

Sestřih zápasu Česko – Dánsko.
Livesport CZ + SK

Ve 13. minutě putoval na trestnou lavici po faulu na Červenku Oscar Fisker Molgaard a protože po pouhých 10 vteřinách české přesilovky byl vyloučen i Jesper Jensen, dostali Češi možnost dlouhé přesilovky 5 na 3. Jako první v ní zakončil Jakub Krejčík, Nissen byl ale pozorný. Opakovaně stříleli i Dominik Kubalík a Matěj Stránský, jenže národní tým početní výhodu nevyužil.

V čase 18:21 dostali možnost přesilové hry i Dánové, když rozhodčí potrestali faul Kempného. A tým švédského trenéra Mikaela Gatha se záhy prosadil, Dostála pokořil Christian Wejse. Osm vteřin před první sirénou však nahozením od modré čáry vyrovnal Jan Rutta, do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Do druhé části vstoupili domácí aktivněji a převahu rychle přetavili ve druhou branku. Po přiťuknutí Jáchyma Kondelíka se na Dichowa řítil Jakub Flek a premiérovou trefou na turnaji otočil skóre. V čase 24:29 už to bylo 3:1, zpoza branky přihrával Ondřej Kaše a trefil se Lukáš Sedlák.

Po zákroku Phillipa Bruggissera hráli Češi druhou přesilovku, a byť ji sehráli lépe než tu v první třetině, Červenka ani Daniel Voženílek v dobrých pozicích vedení nenavýšili. Národní tým poté podržel Dostál, který hokejkou vyškrábl puk po střele Mikkela Aagaarda mířící do odkryté části brány.

Hráči v bílých dresech sice měli v závěru prostředního dějství herní i střeleckou převahu, jenže 24 sekund před sirénou snížil Patrick Russell střelou od modré čáry na rozdíl jediné branky. Na začátku třetí části zamířil na trestnou lavici Ondřej Palát, nicméně Seveřané tentokrát početní výhodu nezužitkovali.

V čase 44:43 se ale prosadili, po rychlé kombinaci skóroval Molgaard. Češi však záhy přispěchali s odpovědí, Dichowa nadvakrát překonal Tomáš Kundrátek. V 52. minutě padly tři góly – v rozmezí 20 sekund se prosadili Kubalík a Stránský a za dalších 20 vteřin snížil From. Češi tak šli do závěrečné pětiminutovky základní hrací doby s vedením 6:4.

Tabulka skupiny A.
Tabulka skupiny A.Livesport

O sedmý gól v dánské síti, jenž musel posvětit až videorozhodčí, se povedenou ranou postaral Palát. Po konci třetí třetiny, která nabídla šest branek, tak byli šťastnější Rulíkovi svěřenci, kteří si do tabulky připsali tři body za vítězství 7:4. Další zápas sehrají v pátek s Rakouskem.

Více informací o MS 2024