Překvapení nominace hokejistů: Jedním ze dvou reprezentačních nováčků je budějovický Hovorka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení nominace hokejistů: Jedním ze dvou reprezentačních nováčků je budějovický Hovorka

Mikuláš Hovorka je největším překvapením nominace.
Mikuláš Hovorka je největším překvapením nominace.Profimedia
Kouč Radim Rulík povolal do reprezentace pro Švýcarské hokejové hry poprvé v sezoně ostřílené matadory v čele s pravděpodobným kapitánem Romanem Červenkou (37), ale také dva mladé nováčky. Poprvé si za seniorský národní tým zahrají liberecký útočník Jakub Rychlovský (22), aktuálně pátý nejlepší střelec extraligy, a také budějovický zadák Mikuláš Hovorka (22).

Odchovanec pražské Slavie přitom v nejvyšší soutěži působí teprve druhou sezonu, navíc na rozdíl od Rychlovského nikdy nebyl ani v žádném juniorském národním týmu. V extralize má na kontě pouhých 63 zápasů. "Je to pravák, vysoký kluk s dobrými fyzickými parametry. Máme pocit, že je to hráč, který by mohl růst, vidíme v něm příslib do budoucnosti," řekl Rulík na dnešní tiskové konferenci.

Nastupující generaci zastupuje ve výběru i jiný zadák Filip Král z Lahti, který minulou sezonu strávil na farmě Toronta v AHL a za první tým Maple Leafs si dokonce v NHL vyzkoušel dva zápasy. Do národního týmu se vrací po dvou letech stejně jako David Kaše.

Jeho bratr Ondřej, jenž je dalším ze strůjců vzestupu Litvínova v této sezoně, v nominaci i podruhé schází. Stejně jako jiní příslušníci aktuální elitní desítky bodování extraligy Lukáš Radil a Robert Kousal z Pardubic či sparťan Roman Horák. "Ondru jsme oslovili, nejdřív chtěl jet, jenže pak měl srážku na tréninku a necítil se vůbec dobře. Neměl pocit, že by týmu něco dal, proto se omluvil," vysvětlil kouč s tím, že předem musel odmítnout pozvánku i nedávno zraněný Jan Kovář ze švýcarského Zugu.

Vedle pěti výše zmíněných nebyli ze současného výběru na Karjale ještě brankář Roman Will, obránci Michal Kempný a Tomáš Kundrátek a útočníci Ondřej Beránek a Michal Kovařčík. "V porovnání s prvním turnajem máme deset nových hráčů, což není nic zásadního," poznamenal Rulík.

Národní tým pod ním odehrál v listopadu premiérovou akci a úvodní turnaj sezony Euro Hockey Tour ve Finsku rovnou bez ztráty bodu ovládl. Navíc za svůj dravý a aktivní styl hokeje sklidil pochvaly expertů. Turnaj v Curychu začne pro národní tým příští čtvrtek, kdy v pražské O2 areně přivítá Finy.