Michek pokřtil autobiografii: Stavím si ze splněných snů vlastní pyramidu hodnot a štěstí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Michek pokřtil autobiografii: Stavím si ze splněných snů vlastní pyramidu hodnot a štěstí
Martin Michek pokřtil autobiografii.
Martin Michek pokřtil autobiografii.Alexandra Tinková
Motocyklista Martin Michek (35) má za sebou půlrok plný událostí. V lednu dojel na slavném Dakaru jedenáctý, nejlepší z netovárních týmů, doma má pětiměsíční dcerku, a v úterý pokřtil autobiografii, kterou sepsal ve spolupráci s Martinem Jarošem. Energický závodník chce knihou inspirovat mladé sportovce a ukázat jim, že velkých snů lze dosáhnout i po trnitých cestách.

Michek se v autobiografii "O život: Rallye mezi nebem a zemí" vrací k událostem, které formovaly jeho sportovní kariéru i osobní život. Úspěšný motokrosař vzpomíná na příběhy, které podle něj většina čtenářů ještě nikdy neslyšela. "Neřekl jsem je nikdy do médií, asi potřebovaly tužku a papír nebo počítač a vypsat se," řekl Michek na křestu, který proběhl netradičně nikoliv šampaňským, ale energetickým nápojem.

Kniha vznikala ve spolupráci s Martinem Jarošem poslední dva roky, v mysli českého závodníka se ale myšlenka umístit svůj život na papír přemílala již delší dobu. "Můj děda byl velký čtenář a vždycky chtěl vydat knížku, byl do čtení úplně zahryzlý. Je to dva a půl roku, co mi přišla tahle nabídka. Dneska jsem hrozně moc rád, že to takhle dopadlo," usmíval se Michek.

Michek získal v motokrosu dva tituly vicemistra světa, vyhrál mistrovství Evropy a pravidelně se účastní Rallye Dakar v kategorii motocyklů. Na dvou kolech dosáhl mezi dunami před dvěma lety na historicky nejlepší český výsledek – 10. místo. Chce ještě výš, staví si svou pomyslnou pyramidu úspěchů a snů a touží dosáhnout na její vrchol. Dobře ale ví, že vzhledem k silným továrním týmům musí stát alespoň jednou nohou na zemi.

"Vždy chci dát do všeho 120 procent a chci, aby se mi to vrátilo. Chci, aby čtenáři viděli, že štěstí nepřijde seshora, ale že jde o tvrdou dřinu a také o to být ve správný čas na správném místě. Ambice jsou jasné. Vždycky šplhat po pyramidě na vrchol. Doufám, že se mi splní můj sen. Jsem nohama na zemi, nicméně sny je potřeba říkat nahlas," nechal se slyšet Michek a na dotaz, zda je oním snem pódium na Dakaru, s úsměvem přikývnul.

Martin Michek s Olgou Lounovou a Tomášem Engem.
Martin Michek s Olgou Lounovou a Tomášem Engem.Alexandra Tinková

Nezdolný "bezmozek"

Životopis pokřtila spolu s autorem snad celá česká motoristická scéna. Kromě kmotry Olgy Lounové si Michek ke stolu přizval kanoistku Terezu Fišerovou, herce Davida Suchařípu, bývalého závodníka F1 Tomáše Engeho, freestyle motokrosaře Libora Podmola, Milana Engela, Olgu Roučkovou a další.

"Tady stojí člověk, kterému my říkáme 'bezmozek'. Člověk, který letí na motorce neskutečnou rychlostí po poušti po trase, kde neví, co ho čeká. Letí i se zlámanými žebry a při každém skoku sotva dýchá. Když dojede a chce se zasmát, tak nemůže, protože ho to tak strašně bolí a další den zase jede," poukázala Lounová na nezdolnou vůli Michka, kterého kariérou provázejí i četné zdravotní problémy. O těžkých momentech se Michek rozepsal i v knize, mimo jiné o selhání jater, které mu málem ukončilo závodní kariéru i život.

Michek by si přál, aby jeho kniha inspirovala mladé sportovce, a možná i jejich rodiče: "Myslím si, že jsem šel tvrdou cestou, někdo může říct i tvrdou rodinnou cestou. Podpora je hrozně moc důležitá. Každý člověk ale hlavně musí věřit v sám sebe. I když spadne a několikrát si nabije hubu, tak musí vstát a vstát."