V Bahrajnu startuje nový ročník formule 1, favorit Verstappen cílí na čtvrtý titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V Bahrajnu startuje nový ročník formule 1, favorit Verstappen cílí na čtvrtý titul

Loňský závod v Bahrajnu ovládl Max Verstappen, bude kralovat i v sobotu?
Loňský závod v Bahrajnu ovládl Max Verstappen, bude kralovat i v sobotu?Profimedia
Úvodní Velkou cenou Bahrajnu, které budou předcházet čtvrteční tréninky a páteční kvalifikace, startuje v sobotu mistrovství světa formule 1. Favoritem je úřadující šampion Max Verstappen (26) z Nizozemska, hvězda týmu Red Bull zaútočí na čtvrtý titul po sobě. V kalendáři je rekordních 24 závodů, seriál se vrátí po pěti letech do Číny. Sezona vyvrcholí 8. prosince Velkou cenou Abú Zabí.

Verstappen by rád navázal na loňskou rekordní sezonu. Vyhrál v ní 19 z 22 Velkých cen a posledních sedm. Red Bull ovládl dohromady 21 závodů, neslavil jen v Singapuru. Vůz RB20 absolvoval úspěšně předsezonní testy, podle výsledků by měl opět patřit k nejrychlejším.

"Měli jsme pár testovacích dní a hodně se o voze naučili. Samozřejmě nechceme nic předjímat. Je třeba se ujistit, že děláme vše správně, abychom úspěšně absolvovali první závodní víkend. Těším se, až to začne a budeme zase závodit," řekl Verstappen, který s kolegou Sergiem Pérezem obhajuje v Bahrajnu double.

Red Bull slaví jubilejní 20. sezonu v F1, před startem ale řešil nejasnosti ohledně pokračování dlouholetého šéfa Christiana Hornera, který čelil internímu vyšetřování kvůli nevhodnému chování vůči jedné z kolegyň. Horner nakonec v čele stáje zůstane, Red Bull ve středu uvedl, že nezávislé vyšetřování jej zbavilo všech podezření.

Vnitřních neshod v mistrovském týmu se pokusí využít hlavní vyzyvatelé. S výsledky testů byli spokojení také ve Ferrari či Mercedesu. "Vypadáme dobře. Není překvapení, že Red Bull má trochu náskok, ale věřím, že se budeme během sezony zlepšovat a vůz správně vyvíjet," uvedl technický ředitel Mercedesu James Allison.

Složení jezdců v týmech je stejné jako v minulé sezoně, po skončení tohoto ročníku tomu tak ale už nebude. Právě z Mercedesu odejde sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton, který se dohodl od roku 2025 na spolupráci s Ferrari. V něm nahradí Carlose Sainze. Nejistá je také budoucnost Péreze, kterému v Red Bullu po sezoně končí smlouva.

Pohled na všechny vozy F1 pro sezonu 2024

V kalendáři je opět Velká cena Emilie Romagny v Imole, která se minulý rok neuskutečnila kvůli povodním. Poprvé od roku 2019 je součástí seriálu Velká cena Číny, v Šanghaji se pojede také jeden ze šesti sprintů v sezoně. Další se uskuteční v Miami, Austinu, Spielbergu, Lusailu a Sao Paulu.

Program sprintů se pojede v pozměněném formátu. Zatímco loni se kvalifikace na sprint a samotný zkrácený závod konaly v sobotu a předcházela jim páteční kvalifikace na nedělní Grand Prix, letos se tzv. sprintový rozstřel pojede již v pátek, sprint v sobotu a teprve po něm přijde ve stejný den na řadu hlavní kvalifikace.

Dva týmy také pojedou pod novými názvy. Sesterská stáj Red Bullu známá dříve jako AlphaTauri se letos představí pod jménem Visa Cash App RB F1, Alfa Romeo bude nově závodit pod označením Stake F1 Team Kick Sauber.

V nižší sérii formule 2 se druhým rokem představí český jezdec Roman Staněk. Dvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí bude hájit opět barvy týmu Trident a pokusí se vylepšit loňské 18. místo.

Přehled Velké ceny Bahrajnu