Red Bull před závěrečným závodem hasí napětí, Verstappen chce Pérezovi pomoci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Red Bull před závěrečným závodem hasí napětí, Verstappen chce Pérezovi pomoci
Red Bull před závěrečným závodem hasí napětí, Verstappen chce Pérezovi pomoci
Red Bull před závěrečným závodem hasí napětí, Verstappen chce Pérezovi pomociProfimedia
V napjaté atmosféře mezi piloty Red Bullu Maxem Verstappenem (25) a Sergiem Pérezem (32) se o víkendu uskuteční závěrečná Velká cena Abú Zabí formule 1. Mexičan zabojuje o druhé místo v konečném pořadí s Charlesem Leclercem (25) z Ferrari, oba jezdci mají na kontě 290 bodů. Pérez by se měl spolehnout i na podporu týmového kolegy a jistého mistra světa Verstappena, jenž mu v minulém závodě v Brazílii nepřepustil lépe bodovanou pozici. S kariérou se rozloučí čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel (35) z Aston Martinu.

Pětadvacetiletý Verstappen se na okruh Yas Marina vrací rok poté, co zde vloni po kontroverzním finiši v posledním kole předjel Lewise Hamiltona z Mercedesu a získal první mistrovský titul. Letos ovládl rodák z Hasseltu sezonu jednoznačně. Dosud vyhrál 14 závodů a triumf obhájil čtyři podniky před koncem.

Naposledy ale v Brazílii způsobil "zlou krev" když před sebe v závěru nepustil na šesté místo týmového kolegu Péreze, jenž mu v minulosti několikrát pomohl. "Ukázal, kým ve skutečnosti je," řekl po dojezdu sedmý Mexičan, jemuž by dva body navíc za šesté místo pomohly v boji o konečnou druhou příčku.

Nizozemec po závodě prohlásil, že měl k rozhodnutí své důvody, které týmu dříve řekl. Podle spekulací médií Verstappen vyčítal Pérezovi nehodu v kvalifikaci na letošní GP Monaka, po níž byl program ukončen. Mexičan startoval třetí před Verstappenem a poté závod vyhrál.

Pérez s Leclercem mají shodný počet bodů, a v případě, že by ani jeden z nich nebodoval, skončí druhý Monačan díky většímu počtu vítězství (3:2). Verstappen však ujistil, že Pérezovi v Abú Zabí pomůže. Red Bull dodal, že si oba jezdci o incidentu promluvili za zavřenými dveřmi. Ve čtvrtečním prohlášení se tým Verstappena zastal.

"Jako tým jsme v Brazílii udělali několik chyb. Nečekali jsme, že by k té situaci v posledním kole došlo a nedohodli si pro takovou situaci strategii. Maxe jsme bohužel informovali o požadavku vzdát se pozice až v poslední zatáčce, aniž bychom mu předali všechny informace. Tím se Max, který byl vždy otevřeným a férovým týmovým hráčem, dostal do kompromitující situace s malým časem na reakci. To nebyl náš záměr," napsal Red Bull a odsoudil výhrůžné reakce, jímž Nizozemec čelil.

Boj o druhou příčku mezi týmy

Vedle pořadí jezdců vyvrcholí také boj o druhou příčku mezi týmy. Za jistými šampiony z Red Bullu se střetnou Ferrari s Mercedesem. "Stříbrné šípy" ztrácejí 19 bodů, mají ale lepší formu. Do Abú Zabí přicestují těsně po double z Brazílie, kde vyhrál George Russell před Hamiltonem. Sedminásobný mistr světa Hamilton má poslední šanci získat letos vítězství. Dosud se mu ve formuli 1 nestalo, že by v sezoně ani jednou nevyhrál. Devatenáctibodový náskok má také Alpine na čtvrtém místě před McLarenem.

Loučení s kariérou čeká čtyřnásobného mistra světa Vettela. Pětatřicetiletý jezdec Aston Martinu, který vládl šampionátu v letech 2010-2013 s Red Bullem, absolvuje jubilejní 300. závodní víkend v F1. "Jsem si jistý, že se mi v závodě promítne spousta šťastných vzpomínek, které za těch patnáct let mám. Chci to zakončit co nejvýše," řekl Vettel.

Poslední závod čeká také Kanaďana Nicholase Latifiho z Williamsu, Daniela Ricciarda z McLarenu a Micka Schumachera z Haasu, jejichž týmy s nimi do příští sezony nepočítají. Velká cena Abú Zabí začne dvěma pátečními tréninky. Po sobotním třetím tréninku se pojede od 15:00 SEČ kvalifikace. Závod odstartuje v neděli od 14:00.

Pořadí šampionátu F1