Smutný konec rekordmana. Cavendish po pádu opouští Tour, 35. etapové vítězství nepřidá

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Smutný konec rekordmana. Cavendish po pádu opouští Tour, 35. etapové vítězství nepřidá
Aktualizováno
Mark Cavendish svou poslední Tour nedokončí.
Mark Cavendish svou poslední Tour nedokončí.Profimedia
Pro britskou cyklistickou hvězdu Marka Cavendishe (38) skončila poslední Tour de France v kariéře předčasně po pádu v dnešní osmé etapě. Rekordní sbírku etapových triumfů na slavném závodu skvělý spurtér již nerozšíří. S 34 vyhranými etapami se dělí o první místo v historické tabulce s belgickou legendou Eddym Merckxem (78).

Cavendish upadl po kolizi v zadní části pelotonu zhruba 60 kilometrů před cílem etapy z Libourne do Limoges, dlouhé 201 km. Člen stáje Astana se držel na zemi s bolestivou grimasou za pravé rameno. Pak nastoupil do doprovodného vozidla a se svou čtrnáctou účastí na Tour se rozloučil.

Pádem a zraněním vyvrcholila série Cavendishových zklamání na letošní Tour. O den dříve těsně prohrál ve finiši s Belgičanem Jasperem Philipsenem, který zatím kraluje hromadným dojezdům a připsal si už třetí vítězství. Cavendish v předchozích etapách zakončených spurtem obsadil páté a šesté místo.

"Jeli jsme vzadu po prvním dnešním stoupání a před námi došlo ke srážce. Někdo změnil směr a 'Cav' do něj narazil a spadl. Bylo to docela zlé. Zůstal jsem s ním, abych viděl, jak na to je. Nemohl pokračovat," řekl Cavendishův kolega z týmu Astana Ital Gianni Moscon serveru cyclingnews. "Dost ho to bolelo. Nebylo moc o čem mluvit. Snad to s ním nebude moc špatné. Je to pro nás smutný den. Byla to chaotická etapa se spoustou nehod. Tady jsem dostal pět kilometrů před cílem ránu," uvedl.

Mistr světa v závodu s hromadným startem z roku 2011 už na konci května oznámil, že po této sezoně cyklistickou kariéru uzavře. Během ní vybojoval 162 vítězství, víc jich získal jen Merckx (275).