(Staro)nová osa jednadvacítky: Jiná brankářská jednička i ligové stálice v poli

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

(Staro)nová osa jednadvacítky: Jiná brankářská jednička i ligové stálice v poli

Ve složení, v němž na letošním Euru porazila Německo, už si jednadvacítka nezahraje.
Ve složení, v němž na letošním Euru porazila Německo, už si jednadvacítka nezahraje.Profimedia
Turnus jedné party reprezentační jednadvacítky skončil letos v červnu, kdy se konalo malé Euro, vrchol této věkové kategorie. Řada hráčů již odrostla, a tak musí trenér Jan Suchopárek (53) na další kvalifikační cyklus tvořit nové mužstvo. Jak bude vypadat osa (staro)nových Lvíčat?

Brankář: Lukáš Horníček

Horníčkovi bylo v červenci pouze 21 let, velkou kariéru však dělá už od útlého věku. Z Pardubic, které ho vychovaly, zamířil v červenci 2019 do slavného portugalského klubu SC Braga.

Jeho roční hostování bylo o rok později přetaveno v trvalý přestup. Co se ale kariérního růstu týče, asi si vše maloval trochu jinak.

Lukáš Horníček.
Lukáš Horníček.SC Braga

Debut za první tým Bragy sice odškrtnutý má, bohužel pro něj je ale už z předminulé sezony. Od té doby nic, chytal pouze za tým do 23 let ve třetí portugalské lize. V této sezoně chodí s áčkem pravidelně na lavičku. Na začátku května navíc podepsal pětiletou smlouvu.

V jednadvacítce je Horníček zatím neprověřený, na kontě má pouze starty za kategorii U20 a nižší. Naposledy se v reprezentačním dresu symbolicky vytáhl na Portugalsko, které vynuloval.

Obránce: Martin Vitík

Po příchodu trenéra Briana Priskeho do Sparty nejprve moc šancí nedostával, postupně ho ale o svých kvalitách přesvědčil. V mistrovském ročníku si připsal na konto 22 startů a jednu asistenci. 

Perfektně mu sedlo mládežnické Euro. V obranné linii reprezentace byl jasný lídrem a vyčníval i herně. V důležitém momentu se dokázal i prosadit a velmi hlasitě se mluvilo o zájmu ze zahraničí – nejčastěji se skloňovaly prestižní adresy Galatasaraye a Ajaxu.

Martin Vitík.
Martin Vitík.AC Sparta Praha

Nakonec žádný z přestupů nedopadl. To však není nutně špatně. Vitík totiž v první řadě potřebuje hrát, což ve Spartě, která stráví podzim v evropských pohárech, velmi pravděpodobně bude. Mezi Lvíčaty navíc není žádným zelenáčem – 15 odehraných zápasů není málo, navíc pravidelně reprezentoval i v mladších kategoriích.

Počítá se, že ho doplní další sparťan Patrik Vydra či liberecký Filip Prebsl, kterému se v lize dostává stále větší pozornosti.

Záložník: Matěj Jurásek

Slávistický klenot, který se nejvíce sevypracoval na hostování ve Vlašimi. Aktuálně je mu druhá liga, i přesto, že je mu teprve 19 let, malá. 

I proto loni v létě naplno zapadnul do slávistického áčka. Stabilním členem sestavy sice není ani dnes, nicméně když nastoupí, je velmi platný.

Matěj Jurásek.
Matěj Jurásek.SK Slavia Praha

V létě byl vidět hned dvakrát – poprvé, když byl konkrétně spojován s přestupem do Stuttgartu, podruhé, když dal klíčový gól Slavie v odvetném utkání proti Zorje Luhansk.

Co se jeho reprezentační kariéry týče, za jednadvacítku má odehraných titěrných 75 minut. Na červnovém Euru byl v roli střídajícího hráče.

Útočník: Václav Sejk

Postupné kroky dávají smysl. Stejně jako u většiny útočníků totiž i u Sejka hraje stěžejní roli herní praxe.

V předminulé sezoně na podzim ukázal, že ve sparťanském béčku "překáží", jeho kvality byly prvoligové. Proto přišlo řešení v podobě hostování v Teplicích. Na severu Čech se mu dařilo, každý třetí zápas vstřelil gól.

Loni v létě přišla změna a Sejk zamířil do Jablonce. Sedm branek ve 30 zápasech, k tomu tři asistence a plné vytížení – to vše ukazuje, že šlo o dobrý tah.

I proto si ho Sparta v létě ponechala v kádru. Zájemci o něj určitě byli, jelikož na zmiňovaném Euru se blýskl zejména gólem Německu. Dá se čekat, že se o jedničku české ofenzivy popere s Danielem Filou.

Program reprezentace U21.
Program reprezentace U21.Livesport