Fruhvirtová v Birminghamu deklasovala Svitolinovou a vyzve přemožitelku Bouzkové

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fruhvirtová v Birminghamu deklasovala Svitolinovou a vyzve přemožitelku Bouzkové

Aktualizováno
Linda Fruhvirtová deklasovala bývalou světovou trojku Elinu Svitolinovou.
Linda Fruhvirtová deklasovala bývalou světovou trojku Elinu Svitolinovou.Profimedia
Linda Fruhvirtová (18) překvapila na trávě v Birminghamu vítězstvím nad favorizovanou bývalou světovou trojkou Elinou Svitolinovou (28). Čtvrtfinalistku nedávného French Open deklasovala 6:2, 6:0, přerušila sérii čtyř porážek a poprvé od konce dubna postoupila do druhého kola. O první vítěznou sérii od osmifinále na lednovém Australian Open se utká s Bernardou Peraovou (28), přemožitelkou Marie Bouzkové (24).

Svitolinová – Fruhvirtová 2:6, 0:6

Linda Fruhvirtová loni šokovala triumfem na podniku WTA v Čennaí, na letošním Australian Open byla jediný set od čtvrtfinálové účasti a i díky dalším solidním výsledkům se vyšplhala do TOP 50. V posledních měsících však spadla do ohromné krize a trápila se hlavně na servisu, konkrétně s vysokým počtem dvojchyb.

Světlou výjimkou je její první letošní zápas na trávě. Proti favorizované Elině Svitolinové zaznamenala dvě esa, jen tři dvojchyby a nečelila jedinému brejkbolu. Sama využila pět ze sedmi šancí na brejk, na returnu získala dvě třetiny bodů a ve druhé sadě povolila bývalé světové trojce pouhé čtyři fiftýny.

"Nemyslím si, že jsem byla před zápasem favoritka, protože Elina hrála v předchozích měsících neskutečně," řekla Fruhvirtová k vydařené antukové sérii Ukrajinky, jež po nedávném comebacku po mateřské ovládla turnaj ve Štrasburku a prohrála až ve čtvrtfinále Roland Garros po šňůře osmi vítězství.

Sestřih utkání Svitolinová – Fruhvirtová.
Livesport

"Já si trávu zkusila poprvé v sobotu, takže jsem byla trochu nervózní z toho, jak to půjde. Ale mám krásné vzpomínky na britskou trávu z juniorek, takže jsem se sem těšila," dodala semifinalistka wimbledonské juniorky z roku 2021, jež po 53 minutách hry přerušila sérii čtyř porážek.

Starší z talentovaných sester na trávě absolvovala premiérové utkání v hlavní soutěži turnaje WTA Tour, předtím na seniorské úrovni vyhrála na zeleném povrchu jen jeden ze čtyř zápasů. Ve středu, nebo ve čtvrtek bude usilovat o svou první vítěznou sérii od lednového Australian Open.

Pozápasový rozhovor s Lindou Fruhvirtovou.
Livesport

Bouzková – Peraová 4:6, 6:7

Marie Bouzková má za sebou nejlepší sezonu kariéry korunovanou premiérovým triumfem na okruhu WTA, který vybojovala na domácím Livesport Prague Open. Jenže probíhající rok je z jejího pohledu zatím naprosto katastrofální. Do Birminghamu přijela s negativní zápasovou bilancí 11:14 a ve svém prvním letošním zápase na trávě prohrála s Bernardou Peraovou.

Čtvrtfinalistka loňského Wimbledonu nedokázala Američance ani jednou sebrat podání a utkání ztratila za hodinu a 35 minut, ačkoli měla tři brejkboly a soupeřka jen jeden.

Aktuálně 32. hráčka světa tak zahájila travnatou část sezony stejným způsobem, jakým zakončila antukové jaro, tedy porážkou v prvním kole. Před startem nejslavnějšího turnaje už není přihlášená na žádnou z generálek. Peraová si proti Fruhvirtové zahraje o své premiérové čtvrtfinále na travnatých dvorcích.

Sestřih utkání Bouzková – Peraová.
Livesport

V Birminghamu se do hlavní soutěže dostalo celkem šest Češek. Do turnaje teprve vstoupí nasazená jednička Barbora Krejčíková, kvalifikantka Tereza Martincová, loučící se Barbora Strýcová a Linda Nosková.

V. Williamsová – Giorgiová 7:6, 4:6, 7:6

Nosková v prvním kole vyzve druhou nasazenou Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a pokud ji porazí, zahraje si s pětinásobnou wimbledonskou vítězkou Venus Williamsovou.

Legendární Američanka dva dny po oslavě 43. narozenin zaznamenala teprve druhou výhru za poslední dva roky, když navzdory bolestem pravého kolena udolala po 3 hodinách a 15 minutách boje 7:6, 4:6, 7:6 Italku Camilu Giorgiovou. Majitelka sedmi grandslamových trofejí porazila hráčku TOP 50 poprvé od roku 2019 a sérii 12 nezdarů.

"Už dlouho jsem s ní nehrála. Myslím, že ona tenhle povrch miluje... Je tady nebezpečná. Ale já trefovala dělové servisy a jen jsem říkala: 'Ach Bože, pořád je to tam. Chyběla jsem vám," usmívala se v pozápasovém rozhovoru Williamsová, jež vyhrála i třetí vzájemný souboj, první od US Open 2018.

"Myslím, že jsem dnes hrála dobře, a ona neuvěřitelně. Překvapuje mě, že není světovou jedničkou. Když už jsem myslela, že výměna končí, vytáhla ještě jeden skvělý úder. Já jsem v poslední době moc zápasů neodehrála a je skvělé, že jsem se dokázala prosadit," dodala.

Výsledky dvouhry žen v Birminghamu