Češi v United Cupu nestačili na Číňany. Lehečka a Vondroušová prohráli všechny tři duely

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi v United Cupu nestačili na Číňany. Lehečka a Vondroušová prohráli všechny tři duely

Jiří Lehečka v United Cupu neudržel vedení proti čínské jedničce.
Jiří Lehečka v United Cupu neudržel vedení proti čínské jedničce.Profimedia
Čeští tenisté si na úvod United Cupu připsali jednoznačnou porážku 0:3 s Čínou. V australském Perthu přišli o šanci na vítězství už po dvouhrách, v nichž Jiří Lehečka (22) podlehl 7:5, 3:6, 4:6 Zhizhenu Zhangovi (27) a wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová (24) prohrála 1:6, 6:2, 1:6 se světovou patnáctkou Qinwen Zheng (21). Jejich naděje na postup ze skupiny E pak navíc klesla i závěrečným nezdarem ve smíšené čtyřhře.

Lehečka – Zhizhen Zhang 7:5, 3:6, 4:6

Jiří Lehečka si v uplynulé sezoně odbyl premiéru na všech grandslamech, na Australian Open se dostal až do čtvrtfinále a stal se hráčem TOP 30. V jejím závěru ale prohrál šest ze sedmi duelů a mizernou bilanci z posledních měsíců si nevylepšil ani na úvod sezony 2024.

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi se znovu po roce představuje v United Cupu a opět do soutěže smíšených družstev vstoupil porážkou. 31. hráč světa nestačil na člena šesté světové desítky Zhizhen Zhanga, proti kterému neudržel vedení a prohrál 7:5, 3:6, 4:6.

Lehečka v prvním setu za stavu 5:4 poprvé přišel o podání, soupeř mu ale vzápětí dvojchybou pomohl k dalšímu brejku a český tenista na druhý pokus dějství při svém servisu ukončil. Ve druhé sadě se však nedostal k jedinému brejkbolu a jediné zaváhání ze druhého gamu poslalo duel do rozhodujícího třetího dějství.

To mělo vývoj jako na houpačce. Lehečka prohrával 0:2, vedl 3:2 a prohrával 3:5. Na druhý obrat už síly nenašel a po 2 hodinách 21 minutách hry nejúspěšnějšímu čínskému tenistovi podlehl.

Vondroušová – Qinwen Zheng 1:6, 6:2, 1:6

O vyrovnání zápasu hraného na dva vítězné body se marně pokoušela wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová, jež podlehla rovněž ve třech setech 1:6, 6:2, 1:6 světové patnáctce Qinwen Zheng.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova málem vstoupila do sezony kanárem, ale dva setboly za stavu 0:5 odvrátila. V úvodu druhé sady přišla už potřetí o podání, ale zareagovala ziskem čtyř gamů a vynutila si třetí set. V něm se ovšem znovu trápila na servisu, který celkem sedmkrát neudržela, a po necelých dvou hodinách o tři roky mladší sokyni v prvním vzájemném střetnutí podlehla.

Světová sedmička Vondroušová od postupu do čtvrtfinále US Open prohrála sedmý z osmi zápasů.

Vondroušová/Lehečka – Q.Zheng/Z.Zhang 1:6, 2:6

Češi nezmírnili porážku a nezvýšili naději na postup ze skupiny E ani v závěrečné smíšené čtyřhře. Lehečka s Vondroušovou v ní nedokázali oplatit porážky svým přemožitelům ze dvouhry a s duem Zhizhen Zhang a Qinwen Zheng i vinou nevyužití žádné z deseti šancí na brejk prohráli jednoznačně 1:6, 2:6.

V týmu nehrajícího kapitána Davida Škocha jsou ještě Vít Kopřiva, Petr Nouza, Miriam Kolodziejová a Sára Bejlek.

Postoupí nejen vítězové skupin

V druhém utkání tříčlenné skupiny se Češi utkají v úterý 2. ledna se Srbskem, v jehož výběru nechybí vítěz 24 grandslamových titulů a světová jednička Novak Djokovič. Proti němu by měl nastoupit Lehečka, Vondroušová zřejmě narazí na Olgu Danilovičovou.

V případě nyní již málo pravděpodobného vítězství v jedné ze šesti skupin by se Češi střetli o den později ve čtvrtfinále s vítězem skupiny C (USA, Velká Británie, Austrálie). Pokud by postoupili jako jeden ze dvou nejlepších celků z druhého místa, šli by na vítěze skupiny A (Polsko, Španělsko, Brazílie).

Soutěž se koná druhým rokem. Vedle podílu z prize money ve výši 10 milionů amerických dolarů (zhruba 223 milionů korun) bojují hráči také o body do žebříčků ATP a WTA. Loni Češi vypadli v základní skupině, pozdějším šampionům z USA podlehli 1:4 a poté jim nestačilo ani vítězství 3:2 nad Německem.

Sobotní výsledky

Česko – Čína 0:3

Nizozemsko – Norsko 2:1

Nizozemští tenisté vstoupili do United Cupu obratem proti Norům. Na porážku Tallona Griekspoora se světovou jedenáctkou Casperem Ruudem v Sydney zareagovala Arantxa Rusová výhrou 7:6, 6:1 nad outsiderkou Malenou Helgovou, rozhodující bod pak získali debloví specialisté Demi Schuursová s Wesleym Koolhofem po vítězství 7:6, 7:5 nad Ulrikkou Eikeriovou a Ruudem.

Itálie – Německo 1:2

Trojnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička Angelique Kerberová ve svém prvním utkání po 18 měsících a necelý rok po narození dcery Liany neuspěla. V Sydney pětatřicetiletá Němka podlehla 4:6, 5:7 Italce Jasmině Paoliniové.

Německý tým přesto slavil výhru, neboť v druhé dvouhře olympijský vítěz Alexander Zverev zdolal Lorenza Sonega a obrat dovršili Kerberová se Zverevem ve smíšené čtyřhře.

Polsko – Brazílie 3:0

Světová jednička Iga Šwiateková úspěšně zahájila sezonu 2024. V v Perthu přehrála dvakrát 6:2 Beatriz Haddadovou Maiaovou a poslala Polsko proti Brazílii do vedení 1:0.

Jedni z největších favoritů Poláci nakonec zvítězili 3:0. Na bod Šwiatekové navázal Hubert Hurkacz, který zdolal 6:7, 6:2, 6:3 Thiaga Seybotha, a společně se Šwiatekovou pak uspěli i ve čtyřhře proti Haddadové Maiaové a deblovému specialistovi Marcelu Melovi.

Pořadí skupin