Bez ztráty setu do osmifinále. Muchovou na US Open nezaskočila ani domácí Townsendová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bez ztráty setu do osmifinále. Muchovou na US Open nezaskočila ani domácí Townsendová

Karolína Muchová si zahraje osmifinále US Open.
Karolína Muchová si zahraje osmifinále US Open.Profimedia
Karolína Muchová (27) pokračuje na letošním US Open bez ztráty setu a znovu po třech letech se v New Yorku probojovala mezi nejlepší šestnáctku. Jedna z největších českých nadějí si po Storm Hunterové a Magdaleně Frechové poradila i s Taylor Townsendovou (27), domácí zástupkyni přehrála 7:6, 6:3. O páté grandslamové čtvrtfinále a premiérové v tomto dějišti se utká s Xinyu Wang (21).

Muchová – Townsendová 7:6, 6:3

Karolína Muchová figurovala loni touto dobou vinou neustálých zdravotních problémů až ve třetí stovce pořadí. V letošní sezoně však zahájila útok na ty nejvyšší mety i žebříčkové pozice. Už na začátku roku se rozjížděla s pomocí čtvrtfinále v Aucklandu, Dubaji a Indian Wells a v posledních měsících její forma, pokud je tedy fit, graduje.

Po senzačním tažení na French Open, kde si zahrála své premiérové grandslamové finále a nebyla daleko od triumfu, se zhruba před měsícem vrátila na oblíbené betony. Přípravu na probíhající US Open zakončila postupem do finále na "tisícovce" v Cincinnati, kde mimo jiné vyřadila aktuální světovou dvojku Arynu Sabalenkovou.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Skvělou formu si přivezla i do New Yorku. Deblové specialistce Storm Hunterové povolila jen čtyři gamy a dorazila ji kanárem, s Magdalenou Frechovou prohrála pouhých šest gamů a ztrátu setu nepřipustila ani ve třetím kole s nebezpečnou Taylor Townsendovou, která před čtyřmi lety v tomto dějišti řádila a podívala se i díky skalpu Simony Halepové až do osmifinále.

S Američankou měla potíže jen v úvodním dějství, v němž jí nabídla všech šest brejkbolů, kterým musela v utkání čelit. Po srovnání z 1:3 na 3:3 se aktérky o první nakonec více než hodinový set tahaly dál a rozhodnout musel tie-break. V něm byla podstatně lepší Češka a nepovolila soupeřce jediný bod. Do stavu 5:3 ve druhé sadě si na vlastním podání prohrála pouhé dva fiftýny, v závěrečném gamu ovšem ještě zabrnkala na nervy českým příznivcům a využila až třetí mečbol.

Muchová se do osmifinále podniků velké čtyřky probojovala pošesté v kariéře. Podruhé v letošní sezoně a všichni víme, jak blízko byla na pařížské antuce k triumfu. V tuto chvíli má na kontě čtyři grandslamová čtvrtfinále a do kompletní sbírky takových účastí jí chybí už jen US Open, na němž před pěti lety prorazila na hlavní okruh a v posledních dvou letech ztroskotala hned v prvním kole.

Také v nedělním osmifinále bude světová desítka favoritkou. Nastoupí v něm proti Xinyu Wang. Číňanka chytla v posledních týdnech na amerických betonech výbornou formu a po triumfu na W100 v Landisville a čtvrtfinále v Clevelandu předvedla na US Open už druhý obrat v řadě. Po duelu se šest zápasů neporaženou Sarou Sorribesovou dokázala otočit i souboj se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou a poprvé si zahraje osmifinále grandslamu.

"Vždycky jsem měla v hlavě, že bych chtěla být hráčkou první desítky. Vážím si toho, že se to teď děje, že se můžu nazvat hráčkou z top 10 a chci si to užít," řekla Muchová v rozhovoru na kurtu. "V první řadě jsem se chtěla dostat do tie-breaku, protože to bylo velmi těžké. Odehrály jsme řadu těžkých výměn, Taylor hrála na síti neuvěřitelně. V tie-breaku jsem se snažila soustředit na každý bod a jsem ráda, že mi to vyšlo," doplnila.

Česko má tak jisté minimálně jedno zastoupení ve druhém týdnu letošního ročníku US Open. V sobotu se pokusí do osmifinále postoupit ještě Markéta Vondroušová a Marie Bouzková.

Výsledky ženské dvouhry na US Open