Obrat na poslední chvíli. Keysová zastavila Andrejevovou a vyhrála na trávě i podeváté

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Obrat na poslední chvíli. Keysová zastavila Andrejevovou a vyhrála na trávě i podeváté
Aktualizováno
Madison Keysová slaví po výhře nad Mirrou Andrejevovou postup do čtvrtfinále Wimbledonu.
Madison Keysová slaví po výhře nad Mirrou Andrejevovou postup do čtvrtfinále Wimbledonu.@Wimbledon
Madison Keysová (28) byla pár míčků od toho, aby přišla o letošní neporazitelnost na trávě. Bývalá světová sedmička ovšem na poslední chvíli zahájila obrat a kvalifikantku Mirru Andrejevovou (16) zdolala 3:6, 7:6, 6:2. Američanka tak vyhrála i devátý letošní zápas na nejrychlejším povrchu, vůbec poprvé ztratila set. O první semifinále ve Wimbledonu zabojuje proti světové dvojce Aryně Sabalenkové (25).

Keysová – Andrejevová 3:6, 7:6, 6:2

Madison Keysová prožívala ještě před pár týdny nepovedenou sezonu. V úvodních pěti měsících byla nejdál dvakrát ve čtvrtfinále, ovšem s příchodem travnaté části sezony se neskutečně rozjela. V Eastbourne brala svůj třetí titul z nejrychlejšího povrchu a ve Wimbledonu natáhla letošní neporazitelnost na zelených pažitech už na devět utkání, navíc vyhrála 18 z 19 setů.

Poprvé musela do rozhodující sady až v osmifinále nejslavnějšího turnaje proti senzaci a kometě sezony Miře Andrejevové. Bývalá světová sedmička byla dokonce za stavu 3:6, 1:4 jediný míček od manka setu a dvou brejků. Seřídila však mířidla a ve zbytku utkání už byla lepší hráčkou. Na postup do svého teprve druhého grandslamového čtvrtfinále za poslední čtyři roky potřebovala bývalá finalistka US Open dvě hodiny a pět minut.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Andrejevová hrála ještě v úvodu sezony juniorské akce a došla do finále dívčího Australian Open. Na profesionální úrovni absolvovala 32. letošní zápas a teprve počtvrté našla přemožitelku. Na dospělých grandslamech debutovala na nedávném French Open a z kvalifikace prošla až do třetího kola. Ve Wimbledonu tento výsledek o jeden stupínek vylepšila.

Na začátku roku byla na konci třetí stovky žebříčku a nyní ji čeká premiérový posun do TOP 100 někam k 64. místu. Ruská teenagerka se mohla stát nejmladší grandslamovou čtvrtfinalistkou od Sesil Karatančevové na French Open 2005. Ve Wimbledonu nejmladší po 26 letech, v roce 1997 se mezi osmičku nejlepších probila Anna Kurnikovová.

Američanka se dostala do čtvrtfinále Wimbledonu podruhé v kariéře (2015) a o první semifinále v All England Clubu zabojuje proti světové dvojce Aryně Sabalenkové.

Alexandrovová – Sabalenková 4:6, 0:6

Aryna Sabalenková posbírala v úvodní půlce letošní sezony více výher než za celý loňský rok a ve Wimbledonu sbírku skalpů úspěšně rozšiřuje. Běloruska, která má stejně jako na nedávném French Open možnost sesadit z trůnu Igu Šwiatekovou, postoupila už při čtvrté grandslamové účasti v řadě alespoň do čtvrtfinále.

Ve Wimbledonu, kde po letošním Australian Open útočí na druhý grandslamový triumf, stále plní roli jedné z největších adeptek na titul. V All England Clubu zatím předvedla jediné výraznější zaváhání, ovšem proti Jekatěrině Alexandrovové v pondělním osmifinále to nebylo.

Rusce, která do utkání nastupovala s letošní bilancí 10:1 na travnatých dvorcích, povolila pouhé čtyři gamy a dorazila ji potupným kanárem. Od stavu 4:4 už neztratila ani jednu hru a v zápase nemusela řešit žádnou brejkbolovou hrozbu.

Světovou dvojku čeká ve čtvrtfinále další z letos skvěle hrajících tenistek na trávě, a to rozjetá Madison Keysová. S Američankou má vyrovnanou bilanci 1:1. Sabalenková bude usilovat o své šesté grandslamové semifinále, všechna zaregistrovala v posledních dvou letech a to premiérové si zahrála právě ve Wimbledonu.

Poprvé od French Open 2013 jsou ve čtvrtfinále grandslamu všechny čtyři nejvýše nasazené hráčky, konkrétně ve Wimbledonu premiérově od roku 2009.

Haddadová Maiaová – Rybakinová 1:4 / skreč

Jelena Rybakinová ztratila úvodní set na turnaji se Shelby Rogersovou, ale další zaváhání zatím nepřipustila. Obhájkyně titulu si následně poradila s Alizé Cornetovovou, ve třetím kole deklasovala za necelou hodinu domácí naději Katie Boulterovou a síly pošetřila i v pondělním osmifinále.

Nasazená trojka se na kurtu zdržela jen zhruba 20 minut, když jí za stavu 1:4 ze svého pohledu kvůli problémům se zády vzdala semifinalistka nedávného French Open Beatriz Haddadová Maiaová.

Loňská šampionka se ve svém čtvrtém čtvrtfinále na majorech utká v repríze finále předchozího ročníku s Ons Jabeurovou, která deklasovala chybující dvojnásobnou vítězku Petru Kvitovou. Poslední dva souboje o grandslamové semifinále vyhrála.

Poprvé v kariéře prošla mezi nejlepší osmičku na některém z podniků velké čtyřky dvakrát. V All England Clubu má famózní bilanci 14:1, jediný nezdar zaregistrovala v předlonském osmifinále proti Aryně Sabalenkové.

O dalších čtvrtfinalistkách se rozhodlo už v neděli, světová jednička Iga Šwiateková se střetne s Elinou Svitolinovou a Markéta Vondroušová s Jessicou Pegulaovou.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu