Vánoce v Ally Pally. Startuje MS v šipkách, s obhájcem, dvěma Čechy i třemi ženami

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vánoce v Ally Pally. Startuje MS v šipkách, s obhájcem, dvěma Čechy i třemi ženami

Vánoce v Ally Pally. Startuje MS v šipkách, s obhájcem, dvěma Čechy i třemi ženami
Vánoce v Ally Pally. Startuje MS v šipkách, s obhájcem, dvěma Čechy i třemi ženamiProfimedia
Po roce Vánoce přicházejí… A s nimi už tradičně mistrovství světa v šipkách. Od 15. prosince do 3. ledna se v londýnském Alexandra Palace uskuteční jubilejní 30. ročník PDC World Darts Championship. Úřadující šampion Peter Wright (52) bude v "Ally Pally" usilovat o třetí finálové vítězství, zatímco zbylých 95 hráčů bude doufat, že "Snakebitea" ze světového trůnu sesadí. A to, vůbec poprvé v historii, za přítomnosti dvou Čechů – Karla Sedláčka (43) a Adam Gawlase (20).

Tradiční zakončení šipkařské sezony nabídlo už 29 ročníků, zatímco 14 z nich ovládla anglická legenda Phil Taylor (62). "The Power" skončil s profesionálním sportem po mistrovství světa 2018 a jeho rozhodnutí se zdá být definitivní. I proto svět šipek hledá jeho nástupce – o třetí titul světového šampiona budou letos usilovat Skoti Peter Wright a Gary Anderson, zatímco Michael van Gerwen zaútočí na prvenství číslo čtyři. Dvakrát PDC World Darts Championship vyhrál také Angličan Adrian Lewis (2011 a 2012). Po jednom titulu pak získali Raymond van Barnevald (Nizozemsko), Rob Cross (Anglie) a Gerwyn Price (Wales), v minulosti pak kralovali už neaktivní Kanaďan John Part (dvakrát) a Angličan Dennis Priestley (jednou).

Před rokem

Poslední ročník začal katastrofou – Angličan David Chisnall a Nizozemci Michael van Gerwen s Vincentem van der Voortem byli kvůli pozitvnímu testu na COVID-19 z turnaje vyřazení. Do finále se nakonec proházeli Peter Wright a Michael Smith, pro nějž byl "Snakebite" nakonec až příliš silným soupeřem. A to i navzdory tomu, že "Bully Boy" v souboji o zlato zaznamenal rekordní počet "stoosmdesátek" na mistrovství světa (24). O rekordní zápis se však musel podělit se svým finálovým přemožitelem, neboť Skot hodil 24krát maximum na tři šipky v semifinálovém zápase s krajanem Garym Andersonem.

Wright ovládl finále 7:5 na legy s průměrem 98,34 oproti Smithovým 99,22. Angličan, který platí za jednoho z nejtalentovanějších šipkařů vůbec, měl problém s koncovkou. Při hodech na doubly se u něj projevila tradiční nervozita, na kterou doplatil. Do dějin 29. ročníku MS se však zapsal nesmazatelně, před rokem v "Ally Pally" totiž zaznamenal rekordních 83 "stoosmdesátek".

Staří pamětníci

Angličan Steve Beaton se chystá ve svých 58 letech už na 32. mistrovství světa – zúčastnil se totiž rovněž BDO World Darts Championship. Právě na šampionátu organizovaném britskou šipkařskou organizací "The Bronzed Adonis" získal v roce 1996 titul, když ve finále porazil Velšana Richieho Burnetta. Po nucené pauze se vrátil zpátky do hry právě také "Prince of Wales" poté, co mu byl v roce 2015 udělen 18 měsíční distanc za užívání zakázaných látek.

Ve finále BDO 1995 byl Burnett příliš silný na Raymonda van Barnevelda, o tři roky později mu však Nizozemec porážku oplatil a získal svůj první z pěti titulů světového šampiona (čtyři z BDO, jeden z PDC). "Barney" se v "Ally Pally" představí jako 32. hráč světa, zatímco před rokem vypadl na Štědrý den ve druhém kole s bývalým mistrem světa Robem Crossem.

Více žen, než kdy jindy

Mezi 96 účastníky vstoupí do hry také tři ženy, což je vůbec nejvíce v historii. Doposud se do jednoho ročníku světového šampionátu zapojila maximálně dvojice žen, letos se jejich počet ovšem rozrostl. Minulý měsíc s touto informací přišla PDC, která oznámila, že se kromě zkušené Lisy Ashtonové a teprve osmnáctileté Beau Greavesové, které jsou jedničkou a dvojkou ženského žebříčku, mistrovství světa zúčastní rovněž Fallon Sherrocková – vítězka Women`s World Matchplay. Právě "Queen Of The Palace" je jedinou dámou, která kdy na světovém šampionátu vyhrála zápas – v roce 2020 porazila Teda Evettse a Mensura Suljoviče, aby ji ve třetím kole vyřadil Chris Dobey.

Česká stopa

Poprvé v historii se závěrečného turnaje sezony zúčastní i dva čeští šipkaři. V sobotu 17. prosince se při své premiéře na nejprestižnějším klání šipkařského světa představí Adam Gawlas. Dvacetiletý mladík z Návsí si už prostředí v Alexandra Palace vyzkoušel, když si v roce 2019 zahrál finále juniorského šampionátu. Tentokrát už bude moci předvést své umění mezi dospělými – jeho soupeřem bude již zmíněný Richie Burnett.

Karel Sedláček vstoupí do turnaje v neděli 18. prosince a čeká ho souboj s Australanem Raymondem Smithem. "Zlej Kája" se mezi elitou představí už potřetí, zatím se mu však ani jednou nepodařilo přejít první kolo. V roce 2019 prohrál s Keeganem Brownem 0:3, o dva roky později pak litoval dvojího selhání na doublech a následné prohry 2:3 na sety s Ryanem Joycem.

Právě Ryan Joyce byl i u poslední české účasti v "Ally Pally", když loni vyprovodil v prvním kole Romana Beneckého – také 3:2 na sety. Česko mělo v historii ještě jednoho zástupce na mistrovství světa, vůbec prvním šipkařem, který si vybojoval účast mezi světovou elitou, byl v roce 2008 Miloslav Navrátil. Jeho souboj s Andym Jenkinsem skončil rovněž v prvním kole (2:3).

Favoritem je Van Gerwen

Největším favoritem letošního ročníku je Michael van Gerwen. Poté, co v roce 2021 nevyhrál ani jeden televizní turnaj, našel "MVG" letos svou ztracenou formu. Mistr světa z let 2014, 2017 a 2019 ovládl během posledních 12 měsíců kromě Premier League také World Matchplay, World Grand Prix a Players Championship.

Méně vydařenou sezonu má za sebou světová jednička Gerwyn Price. Přestože Velšan, přezdívaný "Iceman", ovládl světovou sérii, nevyhrál žádný významný televizní turnaj. Také úřadující šampion Peter Wright neprožil zrovna ideální sezonu – na velkých turnajích nepřekročil brány čtvrtfinále. Druhý finalista Michael Smith má za sebou naopak vydařený rok. "Bully Boy" se dostal do finále turnaje UK Open i mistrovství Evropy a vyhrál svůj první major – kraloval na Grand Slam of Darts, když ve finále přesvědčivě porazil krajana Nathana Aspinalla (16:5).

Překvapením turnaje byl mohl být Josh Rock. Ačkoli je jednadvacetiletý Severní Ir až 47. hráčem světa, v posledních měsících si udělal v šipkařském světě jméno. Například na Grand Slam of Darts prohrál s Van Gerwenem těsně 10:8 a hodil "devítku". S průměrem 104,13 vyhrál také finále PDC World Youth Championship, když porazil Nathana Girvana 6:1.

Ve čtvrtek 15. prosince ve 20:00 začíná mistrovství světa zápasem mezi Mickey Mansellem ze Severního Irska a Benem Robbem z Nového Zélandu. Vítěz tohoto duelu se v závěrečném utkání večera utká s držitelem titulu Peterem Wrightem.