ANALÝZA: Američané proti Anglii kralovali v obranné činnosti, zářil jejich kapitán

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Američané proti Anglii kralovali v obranné činnosti, zářil jejich kapitán
ANALÝZA: Američané proti Anglii kralovali v obranné činnosti, zářil jejich kapitán
ANALÝZA: Američané proti Anglii kralovali v obranné činnosti, zářil jejich kapitánAFP
Někteří angličtí fanoušci sice stále americký "soccer" zlehčují, faktem ale je, že na mistrovství světa Albion reprezentaci Spojených států ještě nikdy neporazil (jednou prohrál a nyní už dvakrát remizoval). I tentokrát byli fotbalisté ze země neomezených možností favoritovi rovnocennými soupeři a ve spoustě statistických ukazatelů jej dokonce převýšili.

Od večerního klání o vedení ve skupině B nejspíš spousta fanoušků očekávala velké množství ofenzivních akcí (vždyť Anglie nasázela ve svém úvodním zápase na turnaji šest gólů) a při troše štěstí i nějaký ten gól. Opak byl však pravdou a střetnutí dvou anglicky mluvících zemí přineslo už pátou bezbrankovou remízu šampionátu.

Na tom, že neinkasoval výběr kouče Gregga Berhaltera, se velkou měrou podílel Tyler Adams. Kapitán USA si podmanil střed hřiště a představoval pro hráče Three Lions těžko překonatelnou překážku v postupu k brance Matta Turnera. Fotbalista vychovávaný kluby koncernu Red Bull byl dominantní zejména v defenzivních soubojích. Podstoupil jich 18 (nejvíc ze všech na hřišti) s úspěšností 72 %. Nikdo jiný s alespoň šesti obrannými duely takové efektivity nedosáhl.

Američané tak v tomto ohledu svého protivníka výrazně předčili. Maguire a spol. totiž nevyhráli ani polovinu svých obranných soubojů, naopak tým se zámoří se pyšnil úspěšností skoro 63 %. A nekraloval v tom pouze proti Anglii. V Kataru se totiž zatím nenajde nikdo, kdo by svedl víc než Adamsových 26 defenzivních soubojů. Z týmového pohledu je pak lepší pouze Irán. 

Obranné zákroky Tylera Adamse.
Livesport

Svěřenci Garetha Southgatea zaostávali i co se týče útočných akcí. V týmu Albionu byl pouze jeden hráč, který se zúčastnil alespoň třech ofenzivních soubojů a měl v nich nadpoloviční úspěšnost: Jack Grealish (63 %). 

To Severoameričané měli takových členů sestavy hned pět. Za zmínku stojí trojice Pulisic, McKennie a Dest, všichni totiž přesáhli hranici 70 % vítězných duelů. Zejména záložník Juventusu Weston McKennie byl před anglickou brankou pořádně cítit. Na konto si totiž připsal xG (očekávané góly) v hodnotě 0.41.

Nejmladší tým turnaje sice má nyní se dvěma body na kontě k postupu dál než Írán, přesto v obou zápasech proti soupeřům ze Spojeného království ukázal, že na mundialu není do počtu a musí se ním jednoznačně počítat.