Obavy Slavie se nenaplnily. UEFA pouze pokutovala, sešívaní zaplatí přes dva miliony korun

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Obavy Slavie se nenaplnily. UEFA pouze pokutovala, sešívaní zaplatí přes dva miliony korun
Slavia dostala od UEFA za domácí odvetu s AC Milán pokutu 2,23 milionu korun.
Slavia dostala od UEFA za domácí odvetu s AC Milán pokutu 2,23 milionu korun.Profimedia
Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) udělila Slavii za chování fanoušků v odvetě osmifinále Evropské ligy s fotbalisty AC Milán (1:3) v Edenu celkovou pokutu 87 tisíc eur (zhruba 2,2 milionu korun). Příznivci vršovického klubu se provinili házením kelímků na hráče soupeře, skandováním "UEFA mafia" a blokováním schodů. Kapitán týmu Tomáš Holeš (31) si za vyloučení nezahraje jeden příští zápas v evropských pohárech. UEFA o tom informovala na svém webu.

Pražané se obávali uzavření některých tribun, což se nestalo. Za události během podzimního domácího zápasu Evropské ligy s AS Řím (2:0) ve skupině dostala Slavia pokuty v celkové výši 91 625 eur (asi 2,23 milionu korun), což je nejvyšší peněžitý trest, jaký jí disciplinární komise UEFA dosud udělila. Pražané měli navíc podmínečně uzavřenou tribunu Sever a asistent trenéra Zdeněk Houštecký tehdy dostal za nesportovní chování trest na jedno utkání.

Příběh se v odvetě s dalším italským klubem opakoval. Disciplinární komise vytkla Slavii organizační nedostatky a chování fanoušků na tribunách. Pražané musejí zaplatit 32 tisíc eur za blokování schodiště a východů, což je tradiční problém na tribuně Sever. Fanoušci se podle UEFA provinili také provokativními a urážlivými hesly (20 tisíc eur) a vhazováním předmětů na hrací plochu (35 tisíc eur).

Díky účasti a výsledkům v Evropské lize získala Slavia v této sezoně 12,43 milionu eur (316 milionů korun).

Slávisté v odvetě marně doháněli porážku 2:4 z Milána, navíc opět dohrávali o deseti. V době největšího tlaku domácích švédský sudí Nyberg po dlouhé konzultaci s videorozhodčím vyloučil Holeše, který přišlápl kotník Davidemu Calabriovi. Pražané tak vydrželi v plném počtu o šest minut kratší dobu než v úvodním zápase, v němž byl El Hadji Malick Diouf vyloučen v 26. minutě.

Červená karta spustila emoce na hřišti i v hledišti, odkud pak přiletělo na hrací plochu několik kelímků s pitím. Po řadě sporných soubojů dostal za protesty žlutou kartu i trenér Jindřich Trpišovský.

Někteří fanoušci později zareagovali na výzvu vedení Slavie a přiznali se k házení předmětů na hrací plochu. Odčiní si jej veřejnými pracemi ve prospěch klubu. Na sociální síti X o tom informoval předseda představenstva Pražanů Jaroslav Tvrdík s tím, že ostatním viníkům hrozí pokuta až 50 tisíc korun a dvouletý zákaz vstupu na všechna utkání v Edenu.

Přehled utkání Slavia Praha – AC Milán 1:3