Fiorentina – Plzeň: Fialky mají třetí nejhorší jarní formu za posledních 20 let. Spasí ji klíčový Bonaventura?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fiorentina má třetí nejhorší jarní formu za posledních 20 let. Spasí ji klíčový Bonaventura?
Giacomo Bonaventura patří mezi klíčové hráče Fiorentiny.
Giacomo Bonaventura patří mezi klíčové hráče Fiorentiny.Profimedia
Fiorentina v prvním utkání s Plzní zklamala své fanoušky, kteří od ní očekávali mnohem lepší, progresivnější výkon. Faktem ale je, že momentálně se Fialky nenachází v dobrém rozpoložení. A ani poslední týden v italské lize nepřinesl mnoho změn k lepšímu. Využijí toho Západočeši ve čtvrteční odvetě ve Florencii?

Trápení prožívá toskánský velikán zejména na poli Serie A. Ve druhé půli ligového ročníku zatím Fiorentina odehrála 12 utkání a získala v nich pouhých jedenáct bodů! A pokud vám to nepřijde jako nic zas tak negativního, tak vězte, že se jedná o třetí nejhorší bilanci za posledních 20 let.

Horší skóre měl po dvanácti odehraných utkáních jen Cesare Prandelli v sezoně 2020/21 a trenérská dvojice Buso – Zoff v sezoně 2004/05. Lépe si vedli i trenérští "mágové" typu Delia Rossiho nebo Beppeho Iachiniho, kteří u fanoušků Violy nenacházeli ani špetku soucitu. 

Fiorentina a její umístění v Serii A. (17. dubna)
Fiorentina a její umístění v Serii A. (17. dubna)Livesport

Pro srovnání, aktuální stratég Vincenzo Italiano, jenž se asi už vidí v jiném, věhlasnějším angažmá, dokázal v předchozím ročníku za tuhle porci zápasů získat devatenáct bodů a o rok předtím osmnáct, takže se jedná o znatelný pokles formy. Výsledkem je až desáté místo, na hony vzdálené tomu, co si fanoušci v renesančním městě představují.

Svůj podíl na tom má i ne zcela funkční útok. Smutným faktem je, že Fiorentina, která vládla ofenzivě v minulém ročníku Konferenční ligy, za 1 080 minut hry v těchto dvanácti zápasech nastřádala jen 16 branek. 

Fiorentina nemá oslnivou formu.
Fiorentina nemá oslnivou formu.Livesport

Poslední trápení před střetem s Plzní, možná definujícím utkáním celé sezony, Fiorentina opět nedokázala vyhrát, znovu nedala víc než jeden gól. I když to není úplně pravda, prosadil se totiž i trápící se Andrea Belotti, jenže jeho trefa pro ofsajd správně neplatila. Minulé kolo se diváci na stadionu Artemia Franchiho opět trápili a pouze remízu zachraňoval po úvodní trefě Islanďana Alberta Gudmundssona z Janova Jonathan Ikoné.

Víra v Bonaventuru

Mužem, ke kterému se teď bude trenér Italiano opět upínat, je veterán Giacomo Bonaventura. V Čechách nehrál kvůli kartám a jeho absence byla dost znát. Proti Plzni, která se spoléhala na obranu a byla velmi dobře organizovaná, zhušťovala prostor před vlastní šestnáctkou, by se jeho rychlé myšlení obzvlášť hodilo. Ostatně i proti Janovu v minulém kole Serie A byl "Jack“ hodnocen jako nejlepší hráč Violy, v noze to pořád má.

Je to právě on, kdo s technikou sobě vlastní, rozhledem na hřišti a citem pro změnu herního rytmu dokáže vykouzlit nepředvídatelnou přihrávku, centr nebo zvolit nebezpečné zakončení. Své spoluhráče takhle nedávno inspiroval například v semifinále Coppa Italia proti Atalantě, které Fialky vyhrály.

Statistiky hráče.
Statistiky hráče.Livesport

V náročném zápase proti rozjeté Boloni to taky byl on, kdo na sebe vzal odpovědnost, vstřelil první klíčovou branku a sloužil jako ten správný metronom při nečekaném vítězství 2:1. A to předtím Fiorentina prohrála tři soutěžní duely v řadě. V Serii A má na kontě aktuálně sedm branek, v Konferenční lize ještě na přesný zásah čeká. A teď je nejvyšší čas, aby se střelecky probral.

Fiorentina – Plzeň (čtvrtek, 18:45)