Rok 2023 byl úžasný. Díky velkým zápasům v Evropě jsme nabrali zkušenosti, těší Priskeho

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rok 2023 byl úžasný. Díky velkým zápasům v Evropě jsme nabrali zkušenosti, těší Priskeho

Brian Priske musí být s rokem 2023 nadmíru spokojený.
Brian Priske musí být s rokem 2023 nadmíru spokojený.Profimedia
Trenér fotbalistů Sparty Brian Priske (46) po výhře 3:1 na hřišti Arisu Limassol a postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy na tiskové konferenci přiznal, že při loňském květnovém příchodu k týmu by ho nenapadlo, jak s ním v relativně krátké době bude na pohárové scéně úspěšný. Dán také prohlásil, že si v nedělním ligovém utkání s Teplicemi přeje zakončit podzimní část sezony výhrou i kvůli fanouškům, jichž k podpoře Sparty na Kypru dorazilo zhruba 700.

Priske načal angažmá ve Spartě v minulém ročníku nečekaným vyřazením s norským Vikingem Stavanger ve 2. předkole Evropské konferenční ligy. V této sezoně však jeho svěřenci po neúspěchu v kvalifikaci o prestižní Ligu mistrů postoupili do skupiny EL, v níž obsadili druhé místo za Glasgow Rangers a před Betisem Sevilla a Arisem. V únoru je tak čeká úvodní vyřazovací kolo soutěže, soupeře se dozví v pondělí.

"Když jsme ve Spartě začínali, takové myšlenky jsem neměl. Naše první úvahy směřovaly k vybudování týmu a změny herního stylu a kultury klubu. Na to se soustředíte především a snažíte se na tom stavět," řekl Priske po duelu závěrečného 6. kola skupiny EL.

Sparta se dokázala přes velkou konkurenci probojovat do jarní části EL.
Sparta se dokázala přes velkou konkurenci probojovat do jarní části EL.Livesport

"To, co jsme v roce 2023 prožili, bylo úžasné. Můžu jenom vyzdvihnout realizační tým a hráče, kteří byli fantastičtí. Dělali kroky ve správné chvíli a posouvali náš styl hry a kvalitu. Díky velkým zápasům v této pohárové sezoně jsme nabrali obrovské zkušenosti," konstatoval rodák z Horsensu, který v minulém ročníku dovedl Spartu k prvnímu titulu po devíti letech.

Na začátku působení v letenskému celku na úspěšnost v pohárové Evropě nemyslel. "Věděl jsem ale, že máme na to hrát proti velkým mužstvům a že se nám může dařit. V Evropě to však musíme dokázat po celých 90 minut zápasu, jinak to vyústí v prohry jako na Betisu a Rangers," uvedl bývalý dánský reprezentant.

Spartu už v podzimní části čeká jediný zápas, a to v neděli doma s Teplicemi. "Všichni se těšíme na přestávku a strávení času s rodinou a přáteli. Nedělní zápas je velmi důležitý. Bylo by fantastické zakončit na Letné podzimní část sezony vítězstvím. Musím znovu ocenit fanoušky, přicestovali z Prahy takovou dálku až na Kypr a vytvořili výbornou atmosféru. Celou sezonu zaplňují Letnou a utváří úžasnou kulisu, které si všichni vážíme. Bylo by skvělé, kdybychom nad Teplicemi vyhráli i kvůli nim," podotkl Priske. Při celkové návštěvě 2859 diváků náležela přibližně čtvrtina limassolského stadionu k příznivcům Sparty.

"Kluci jsou unavení, už teď je pozdě, po zápase se moc nevyspí. Až se v sobotu ale opět sejdeme, očekávám, že všichni budou vědět, o jak důležité tři ligové body hrajeme a že je potřebujeme získat. Vítězství vyžaduje naprostou profesionalitu a špičkový výkon," podotkl někdejší kouč Midtjyllandu a Antverp.

Aris Limassol – Sparta Praha 1:3