Co neminout před derby "S": Data, názory expertů, poslední bitvy, brankáři i Haraslín

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co neminout před derby "S": Data, názory expertů, poslední bitvy, brankáři i Haraslín

Derby "S" nabídne mimo jiné další souboj trenérský es.
Derby "S" nabídne mimo jiné další souboj trenérský es.Profimedia
V pořadí 308. derby pražských "S" je tady. Slavia od 18:00 přivítá na domácí půdě Spartu a v souboji dvou dosud neporažených celků FORTUNA:LIGY půjde o hodně – prestiž, sebevědomí i první místo v tabulce. Kdo je vlastně favoritem? Jak vidí zápas experti? Proč mohou rozhodovat brankáři? Co ukazují data? A jakou roli bude hrát Lukáš Haraslín? Nejen na tyto otázky přináší před úvodním hvizdem odpovědi Livesport Zprávy.

Nejočekávanější duel podzimní části FORTUNA:LIGY je logicky pod drobnohledem fotbalové veřejnosti. Speciální pozornost věnovala prvnímu derby "S" této sezony i redakce Livesport Zpráv, která přináší 10 exkluzivních materiálů, jež se věnují zásadním tématům třaskavého souboje Slavie a Sparty.

V číslech: Slavia zapomněla dávat góly, Sparta spoléhá na faktor Sörensen

Loni jejich souboje rozhodly o novém ligovém mistrovi i majiteli domácího poháru. A také nyní to vypadá, že bude mít bitva Slavie se Spartou zásadní vliv na konečný výsledek sezony. Oba kluby mají po osmi kolech stejný počet bodů, letenský celek vede soutěž díky lepšímu skóre. Slavia však doma ztrácí body jen ve výjimečných případech. Co všechno odhalil pohled do statistik?

Vzájemné zápasy Slavie a Sparty.
Vzájemné zápasy Slavie a Sparty.Livesport

Poslední tři bitvy: Zmizík Ogbu i Krejčího mistrovská pentle

Minulé derby prakticky rozhodlo o majiteli titulu, jímž se po dlouhých devíti letech stala Sparta. V předešlém klání odvěkých rivalů pro změnu Slavia uzmula trofej pro vítěze poháru. Jarní soupeření rudých a sešívaných s napětím sledovali fanoušci nejen v Praze, ale i po celé republice. Jaké byly předchozí tři vzájemné duely nejvážnějších kandidátů na mistrovský primát?

Ladislav Krejčí poslal z penalty Spartu za titulem.
Ladislav Krejčí poslal z penalty Spartu za titulem.Profimedia

Brankáři jako klíč k derby?

V předchozí sezoně byla všechna ligová střetnutí Slavie a Sparty ozdobena gólovými hody. Chtělo by se tak říct, že v nich brankáři nehráli velkou roli. Nicméně právě první derby tohoto ročníku by mohlo ukázat jejich důležitost. Zatímco celek z Letné našel spolehlivou jedničku v Peteru Vindahlovi, sešívaní začali s brankáři tak trochu šachovat.

Porovnání Ondřeje Koláře a Petera Vindahla.
Porovnání Ondřeje Koláře a Petera Vindahla.Livesport / Profimedia / AC Sparta Praha

Co si myslí experti?

V přímé bitvě odvěkých rivalů půjde o první místo v tabulce FORTUNA:LIGY. Jaké ale 308. derby pražských rivalů bude? Redakce Livesport Zpráv oslovila experty, aby v anketě popsali své predikce. Kdo je favoritem? Který z brankářů je lepší? A jak zápas dopadne? Přesně to se pokusili zodpovědět Václav Němeček, Luděk Zelenka, Miroslav Jirkal, Josef Hušbauer a Lukáš Zelenka.

Podcast s Erichem Brabcem: Derby prostě nemá favorita

Ve čtvrtečním díle podcastu Livesport Daily jsme probrali aktuální dění v táborech obou rivalů s Erichem Brabcem, bývalým hráčem, který oblékal kapitánskou pásku jak ve Slavii, tak ve Spartě: "Je to klišé, ale tohle derby prostě nemá favorita. Oba týmy mají výtečnou formu, hrají výborný fotbal a půjde o vrchol celé podzimní části. Já osobně se domnívám, že si to oba týmy rozdají o titul až do konce celé sezony, a věřím, že to bude v neděli oslava fotbalu."

Livesport Daily #89: Jaké bude 308. derby mezi Spartou a Slavií?
Livesport

Zbraň Haraslín: TOP produktivita, pilná střelba a četný driblink

Pokud by se obrana Slavie měla zaměřit na jednoho ofenzivního hráče Sparty, měl by jím být Lukáš Haraslín. Momentálně nejproduktivnější hráč FORTUNA:LIGY hraje ve výborné formě, kterou nepřibrzdila ani reprezentační přestávka. Jeho góly a asistence nicméně nejsou dílem náhody, nýbrž výsledkem nadstandardní aktivity.

Lukáš Haraslín se rozehrál do skvělé formy.
Lukáš Haraslín se rozehrál do skvělé formy.Livesport / Profimedia

Nováčci? Chytil má ideální předpoklady, myslí si Lingr

Poprvé nasají atmosféru největšího českého zápasu. Na straně Slavie i Sparty figuruje šest hráčů, kteří mohou premiérově okusit pražské derby. Čím je takový zápas specifický? Jaké jsou pocity, když hned při debutu vstřelíte branku? Odpovídají bývalí aktéři slavných bitev Ondřej Lingr a Josef Hušbauer.

Ondřej Lingr o derby.
Ondřej Lingr o derby.Livesport / @Feyenoord

Kalivoda: Sparta začíná být zase Spartou, derby ale zvládne Slavia

Válka neporažených, souboj o Prahu i vedení v tabulce. Čeká se lítý boj na hřišti i na tribunách, na opakování loňského výsledku 4:0 by si asi nikdo nevsadil. Platí to i pro fotbalového experta a bývalého hráče sešívaných Davida Kalivodu. Ten ale věří, že tři body zůstanou v Edenu: "Myslím si, že Slavia to zvládne. Viděl bych to 2:0 pro ni."

David Kalivoda (vpravo) dostává druhou žlutou kartu v derby na jaře 2008.
David Kalivoda (vpravo) dostává druhou žlutou kartu v derby na jaře 2008.Profimedia

Kombinovaná sestava: Známkám vládne Haraslín

Kdo ze soupisek odvěkých rivalů je lepší na své pozici? Debata na toto téma se mezi fotbalovými fanoušky rozhořívá poměrně pravidelně. Proto přinášejí Livesport Zprávy společnou sestavu Slavie a Sparty bez subjektivních pohledů. Jedenáctka byla vytvořena podle toho, jaké známky si hráči pražských "S" vysloužili v hodnocení Livesportu za dosud odehraných osm ligových kol.

Kombinovaná sestava podle průměrných známek.
Kombinovaná sestava podle průměrných známek.Livesport

Datové zrcadlo: Možný trumf Sparty i ideální útok Slavie

Nutno říct, že alespoň na papíře tu během úvodních devíti kol nic lákavějšího nebylo. O vedoucí příčku tabulky se totiž dva nesmiřitelní rivalové utkají v pozici jediných dosud neporažených týmů soutěže. Přičemž tato pozice jim patří vzhledem k předváděným výkonům na obou stranách hřiště zcela po právu. Nejzajímavější témata utkání rozebrali také fotbaloví analytici z české datové společnosti 11Hacks.

Osa x = počet progresivních náběhů na jeden zápas, osa y = nebezpečnost hráčových náběhů a driblinku ve finální třetině hřiště. FORTUNA:LIGA, 2023/24.
Osa x = počet progresivních náběhů na jeden zápas, osa y = nebezpečnost hráčových náběhů a driblinku ve finální třetině hřiště. FORTUNA:LIGA, 2023/24.11Hacks / Livesport

Slavia – Sparta (18:00+audiokomentář)