Co neminout před startem MS v hokeji: Program šampionátu, soupisky všech týmů, analýzy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co neminout před startem MS v hokeji: Program šampionátu, soupisky všech týmů, analýzy

Skupina B se bude hrát v Ostravě.
Skupina B se bude hrát v Ostravě.Profimedia
Hokejový fanoušek se konečně dočká. V pátek odpoledne v Česku naplno vypukne hokejová horečka, rozehrány totiž budou první zápasy na MS v Praze a Ostravě. Jak vypadají soupisky všech týmů? Kdo jsou největší favorité? A co si o dění na světovém šampionátu myslí experti? Nejen na tyto otázky přinášejí před úvodním hvizdem odpovědi Livesport Zprávy.

Redakce Livesport Zpráv věnuje světovému šampionátu v Praze a Ostravě speciální pozornost. Abyste se v informacích zorientovali, využijte tento speciální rozcestník.

Program MS v hokeji 2024: Kdy a s kým hrají Češi, skupiny, play off, výsledky

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě startuje již dnes, přičemž česká reprezentace do turnaje vstoupí zápasem s Finskem (20:20). Livesport Zprávy nabízí kompletní přehled 87. světového šampionátu včetně programu a výsledků jednotlivých zápasů. Češi odehrají skupinová utkání v pražské O2 areně, kde se jim postaví Dánsko, Finsko, Kanada, Norsko, Rakousko, Švýcarsko a Velká Británie.

Budou mít čeští hokejisté i tentokrát důvod k radosti?
Budou mít čeští hokejisté i tentokrát důvod k radosti?Profimedia

Soupisky všech týmů na MS v Česku: Kanada veze mladíky, Švédsko zase hvězdné obránce

Obhájí titul Kanada? Soupisku má rozhodně silnou. Podobně jako třeba Švédsko, které veze 18 hráčů z NHL. Pozadu rozhodně nezůstávají ani Spojené státy a několik elitních hráčů z NHL hlásí i klasicky houževnaté Švýcarsko. A co ostatní týmy? Livesport Zprávy nabízí kompletní pohled na všechny oficiálně oznámené nominace.

ANALÝZA: Český tým hledá cestu z doby temna. Najde ji s novým trenérským štábem?

Jsou to hodně neradostná fakta – česká hokejová reprezentace posbírala na minulých 10 světových šampionátech pouhopouhou jednu jedinou medaili. Prožívá tak své nejhorší období ve 104 let dlouhé historii mezinárodního měření sil. Doma se navíc z cenného kovu radovala naposledy ještě za dob společného federálního týmu se Slováky. I při pohledu na aktuální dění vzbuzuje před turnajem v Praze a Ostravě optimismus máloco.

Vymyslí Radim Rulík a spol. vítěznou taktiku?
Vymyslí Radim Rulík a spol. vítěznou taktiku?Profimedia

Kdo přijede na MS? Švýcary posílí Josi, Francouzi berou tři krajánky z české extraligy

Ačkoliv start MS je takřka tady, trenéři jednotlivých týmů si nechávají na soupiskách místo pro případné posily z NHL, kde stále probíhají boje o Stanley Cup. Český výběr například stále doufá v příjezd Davida Pastrňáka či Martina Nečase. Všechny oficiálně potvrzené účasti i spekulace se budou průběžně objevovat v online přenosu.

ANALÝZA: Jak by měla vypadat česká ideální sestava pro úvod šampionátu podle dat?

Často je to úkol na celou základní skupinu turnaje. Hledání optimální sestavy hokejové reprezentace je zkoušením vazeb mezi jednotlivými hráči, někdy i mezi těmi, kteří spolu třeba nikdy předtím nenastupovali. Večerní zápas s Finskem je začátkem procesu, jenž by měl dát trenérům informaci o tom, kdo si spolu sedí a kdo ne. Livesport Zprávy se pomocí dat (především) z nedávného turnaje EHT v Brně pokusily najít fungující formace už nyní.

Reprezentanti vstřebávají pokyny kouče Radima Rulíka.
Reprezentanti vstřebávají pokyny kouče Radima Rulíka.Profimedia

Nominační tiskovka? Tragédie. Můj kůň je Amerika, říká Jaroslav Špaček v podcastu Livesport Daily

Moment, na který hokejoví fanoušci v Česku dlouho čekali, je tady. Po devíti letech začíná v Praze a Ostravě světový šampionát a tuzemská veřejnost, která čeká na zlato 14 let, věří, že se z hráčů jako Petr Mrázek, Radko Gudas nebo Ondřej Palát stanou národní hrdinové. Před začátkem turnaje jsme v Livesport Daily vyzpovídali Jaroslava Špačka, který se zúčastnil domácího MS jako hráč i trenér. S bývalým reprezentačním bekem jsme rozebrali pozici jeho syna Davida, vývoj moderního hokeje, atmosféru na nominační tiskové konferenci i největší favority na titul.

Livesport Daily #255: Nominační tiskovka? Tragédie. Můj kůň je Amerika, říká Jaroslav Špaček
Livesport

Rozbor jednotlivých postů národního týmu

Před zahájením světového šampionátu jsme se podívali také na jednotlivé posty v kádru české reprezentace. Brankáře pro Livesport Zprávy rozebral bývalý gólman Roman Málek, obránce si vzal na paškál zadák se 659 starty v NHL Rostislav Klesla a útočníkům se pověnoval střelec zlatého gólu z juniorského MS 2001 a expert stanice O2 TV Sport Václav Nedorost.

Kompletní zpravodajství k MS v hokeji 2024