Datové zrcadlo extraligy: Co vězí za povstáním Budějovic? Bloky, dvoumetrový obr i netrpělivost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo extraligy: Co vězí za povstáním Budějovic? Bloky, dvoumetrový obr i netrpělivost
Třinecká obrana na kolenou, Kondelík pro Kundrátkově propadnutí snadno skóruje do prázdné branky.
Třinecká obrana na kolenou, Kondelík pro Kundrátkově propadnutí snadno skóruje do prázdné branky.Profimedia
Po třech zápasech se naděje hokejistů Českých Budějovic na postup do semifinále play off extraligy už válely smetené na lopatu, jen je naložit do vysoké ocelářské pece a spálit na popel. Leč nestalo se. Jihočeši dokázali zcela ojedinělou věc a vyrovnali sérii na 3:3. Co se změnilo, že se poměr sil boje s Třincem během pár dnů tak razantně otočil?

Zdá se totiž, že si budějovičtí trenéři perfektně po úvodních dvou (třech) zápasech vyhodnotili, co by na úpornou a efektivní hru obhájce titulu mohlo platit. Za prvé – víc blokovat střely. Ten obrat je do očí bijící. Zatímco v prvních dvou zápasech v této disciplíně drtivě vyhrál Třinec (a neinkasoval ani gól), v minulých dvou partiích se podobně vedlo Budějovicím (a v posledním duelu také třinecké střelce vynuloval). 

Mimochodem Oceláři ze šesti utkání jen jednou vstřelili víc než dva góly. Vychází to z jejich defenzivního stylu, léty broušený systém však v minulých dnech párkrát zahaproval. Individuální chyby, jaké nejsou obvykle u králů extraligy posledních let v play off zvykem, naznačují jejich netrpělivost (viz například vlastní Smithův gól).

Porovnání zblokovaných střel v sérii.
Porovnání zblokovaných střel v sérii.Livesport

Jako kdyby chtěli Růžička a spol. sérii co nejdřív ukončit a byli lehce nervózní z toho, že to nejde. Korunu všemu nasadil do branky mírně na sílu instalovaný Ondřej Kacetl, jenž pustil první střelu, jež na něj šla, a to z dálky a téměř doprostřed branky… V sérii přitom ve všech šesti utkáních platilo, že kdo se trefí první, vyhraje.

Však také Oceláři tlačili ve čtvrtém i pátém zápase ostošest. Oproti Budějovicím měli výrazně víc střeleckých pokusů (70:48 a 87:47) i střel. Velkou část z nich ze slotu (27:17 a 25:18). V zápase číslo čtyři nicméně Motor podržel hlavně Hrachovina (úspěšnost zákroků 97,14 %), v pátém mu zase výrazně pomohli spoluhráči, když zablokovali 27 ran Třince. 

V posledním utkání už úřadující mistr nebyl ani schopen soupeře víc střelecky zatlačit. Měl sice stále navrch jak v pokusech celkově (57:42), tak v zakončeních ze slotu (12:9), s tak malým objemem však může tým doufat jen v minimum gólů, a to se povedlo jen Budějovicím.

Nejde ovšem jen o utlumení třinecké ofenzivy. Motor začal být nesmírně efektivní. V posledních třech zápasech vyprodukoval 19, 21 a 18 střel. O tak vysokou úspěšnost (16,67 %, 14,29 % a 11,76 %) se nedá opřít dlouhodobě, jenže v play off se některé věci mažou. Jihočechům se k tomu podařilo nasadit účinnou zbraň do předbrankového prostoru Třince, kam se zprvu vůbec nemohli dostat. Dvoumetrový obr Jáchym Kondelík dělá obraně soupeře velké problémy a střílí důležité góly. Trefil se ve všech třech vítězných kláních Motoru, navíc dvakrát otevřel skóre…

Zatím patří k objevům tohoto play off, podobně jako se jím loni stal Daniel Voženílek. Právě třinecký divous se svým silovým a provokativním stylem hokeje v posledních utkáních prohrává duel s Kondelíkem, který se s ním stíhá i vracet třeba až k vlastní brance a Voženílkovi tečou nervy. V šestém utkání byl třikrát na trestné lavici, nikdo jiný z týmu Třince vyloučen nebyl.

Na Budějovice se usmálo střelecké štěstí, šly mu naproti častějším zakončováním ze slotu. Oproti úvodním utkáním daleko méně pálí od modré a snaží se spíš střílet ze střední vzálenosti a díky větší efektivitě byly schopny třikrát za sebou uspět. Pokud se Třinec zklidní a na soupeře si počká, neměl by přesto mít s postupem problém.

Třinec – České Budějovice (17:00)