Livesport Daily #229: Dodnes se mi nikdo neomluvil, říká sudí Hanzlík, který byl napaden po zápase

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Livesport Daily #229: Dodnes se mi nikdo neomluvil, říká sudí Hanzlík, který byl napaden po zápase
Livesport Daily #229: Dodnes se mi nikdo neomluvil, říká sudí Hanzlík, který byl napaden po zápase
Livesport Daily #229: Dodnes se mi nikdo neomluvil, říká sudí Hanzlík, který byl napaden po zápaseLivesport
Příběh Matyáše Hanzlíka slyšel v roce 2022 asi každý fotbalový fanoušek. Mladého rozhodčího po utkání Chodova proti Klánovicím, které s píšťalkou řídil, slovně a také fyzicky napadli zástupci domácího klubu. Tehdy devatenáctiletý rozhodčí si musel vyslechnout i výhrůžky smrtí. Celý případ měl dohru, viníci dostali takřka maximální možné tresty. A co je asi hlavní – sám Matyáš na fotbal nezanevřel, dál píská a aktuálně se stal jednou z hlavních tváří projektu FAČR nazvaného Přes Čáru, který chce upozorňovat na negativní chování ve fotbale. Jak se cítí rok a půl po šíleném zážitku? I to nám v podcastu Livesport Daily odvyprávěl.

"Když jsem tenkrát na Chodově dostal po zápase pěstí, moje největší emoce asi bylo překvapení," vzpomíná na celou událost s odstupem roku a půl Hanzlík. "Myslel jsem si, že se to nemůže. Že sice nadávají, ale tu hranici, kdy by na rozhodčí sáhli, tu že nepřekročí. Ale mýlil jsem se a to mě zaskočilo. Bylo to poprvé v životě, co jsem dostal pěstí, takže to byl šok. Je ale potřeba říct, že fyzicky napadených sudích v českém fotbale přibývá, dneska to už není nic neobvyklého," říká popravdě Hanzlík.

Nepříjemný zážitek, kvůli kterému musel vyhledat i lékařskou pohotovost, mu ale nepokazil vztah k fotbalu. "Stalo se to v sobotu, v neděli jsem měl jít zase pískat. Tak to jsem nešel, ale pak už jsem se k tomu vrátil, jak nejrychleji to šlo. Bál jsem se i toho, že kdybych si dal delší pauzu, už bych se k tomu třeba nevrátil. A to by byla škoda, protože fotbal mě pořád baví. Je to pro mě skvělé odreagování od běžného studentského života, je to samozřejmě i příjemná brigáda. A hlavně je to skvělé spojení se sportem, který mám rád. Prostě mě to baví," usmívá se mladík.

V rámci projektu Přes čáru upozorňuje FAČR i na další problematické momenty, které jsou s fotbalem spojené – na kyberšikanu nebo násilné chování hráčů vůči soupeřům přímo na trávníku. Když organizátoři projektu oslovili Matyáše, aby o svém příběhu promluvil, dlouho neváhal. "Řekl jsem si, že se tím třeba aspoň něco změní. Když už se to stalo a mluvilo se o tom, tak třeba další osvěta pomůže, aby se to pokud možno neopakovalo," uzavírá Hanzlík.

Livesport Daily #229: Dodnes se mi nikdo neomluvil, říká sudí Hanzlík, kterého před rokem napadli po zápase
Livesport

Ve čtvrteční epizodě Livesport Daily jsme řešili:

Jak přesně probíhal incident na Chodově?

Co Matyášovi nejvíc pomohlo ve dnech po nešťastné události?

Proč by mladým lidem doporučil, aby se stali rozhodčími?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.