Staněk si ve formuli 2 první body nepřipíše, doplatil na dodatečnou penalizaci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Staněk si ve formuli 2 první body nepřipíše, doplatil na dodatečnou penalizaci

Roman Staněk si na první body musí počkat.
Roman Staněk si na první body musí počkat.Profimedia
Český pilot Roman Staněk (19) se po hlavním závodě formule 2 v Melbourne radoval z bodu za desáté místo, ale po dodatečném pětisekundovém trestu za porušení pravidel při vyjetí safety caru klesl na čtrnácté místo. Devatenáctiletý jezdec týmu Trident v premiérové sezoně v F2 zůstal i po šestém závodě bez bodového zisku. Zvítězil Japonec Ajumu Iwasa (21), jenž se zároveň ujal vedení v šampionátu.

Staněk chtěl napravit v Austrálii šestnácté místo ze sobotního sprintu. Po startu ze 17. příčky se dostával vpřed a po řadě odstoupení, nehodách a výjezdech zpomalovacího vozu se probojoval tři kola před koncem na desátou příčku. Z ní ho sice odsunul Kuš Maini z Indie, ale český jezdec byl v tu chvíli klasifikován jako desátý po desetisekundové penalizaci původně osmého Francouze Isacka Hadjara.

Po závodě ale dostal trest také Staněk, protože v režimu safety caru nedovoleně předjel Mainiho. "V důsledku toho český závodník klesne v konečné klasifikaci na 14. místo," konstatovalo vedení závodu.

Pátý muž loňského ročníku formule 3 Staněk tím pádem přišel i o nejlepší výsledek v sezoně, kterým zůstalo 13. místo ze sprintu v Bahrajnu. Čtrnáctý byl také před dvěma týdny v hlavním závodě v Saúdské Arábii.

Iwasa porazil o 882 tisícin sekundy Francouze Théa Pourchaireho, třetí skončil Iwasův kolega z týmu DAMS Arthur Leclerc. Jednadvacetiletý Iwasa vede šampionát o osm bodů před Pourchairem.

Kompletní výsledky závodu formule 2

Další závody se pojedou 29. a 30. dubna v Baku.