Třetí dakarská etapa musela být předčasně ukončena. Macík vládl, Loprais penalizován

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Třetí dakarská etapa musela být předčasně ukončena. Macík vládl, Loprais penalizován

Aktualizováno
Třetí dakarská etapa musela být předčasně ukončena. Macík vládl, Loprais penalizován
Třetí dakarská etapa musela být předčasně ukončena. Macík vládl, Loprais penalizovánMM Technology
Martin Macík (33) vyhrál na Rallye Dakar mezi kamiony zkrácenou třetí etapu a připsal si po prologu a úvodním dějství již třetí prvenství v tomto ročníku. Novým lídrem se stal jiný český pilot Jaroslav Valtr (53), který dnes obsadil třetí místo a v čele pořadí vystřídal Aleše Lopraise (42), jenž doplatil na patnáctiminutovou penalizaci. Pořadatelé mu ji přidělili na závěr dne, který účastníkům výrazně zkomplikoval silný déšť.

Zhoršující se povětrnostní podmínky přiměly organizátory dnešní program předčasně ukončit, nebyli totiž schopni zaručit bezpečnost závodníků na trati. Část motorkářů dojela až do cíle, automobily a kamiony byly zastaveny na 378. kilometru a pro kategorii Klasik byla etapa zcela zrušena.

Účastníci 45. ročníku rallye se dnes přesouvali z Úly do Háilu a měla je čekat 447 km dlouhá rychlostní zkouška. Například Martin Prokop nebo Martin Macík již před startem avizovali, že ve druhé části etapy má pršet. Tým Buggyra ZM Racing na sociálních sítích sdílel video, na kterém bylo vidět, jak při bouřce padají i kroupy.

"Fouká strašný vítr a erzeta je o 70 km zkrácená kvůli počasí. Směrem do cíle jsou strašné mraky, prší a helikoptéry sedí tady a nemůžou letět. Kvůli bezpečnosti my i motorky stojíme tady a nejedeme dál," uvedl Prokop na sociálních sítích.

"Byl to trošku mordor a zažili jsme něco, co ještě nikdy dříve. Buggyny plavaly, jednu jsme i tahali. Chtěli jsme jim pomoct, ale bohužel se nám přetrhlo lano," popsal Macíkův navigátor František Tomášek dramatické momenty u jedné z rozvodněných řek.

Macíka etapové vítězství překvapilo. "Mysleli jsme si, že nám to nejede, ale postupně jsme všechny dojeli. Před jednou skálou ostatní udělali malou chybku a my jsme je předjeli z druhé strany. Trefili jsme tři kontrolní body, což bylo zásadní, a jsme první v cíli," uvedl.

Valtr s tatrou původně figuroval ve výsledcích etapy druhý, ale nakonec byl před ním klasifikován ještě Nizozemec Gert Huzink. Loprais byl pomalejší než vítěz bezmála o jedenáct minut, ale k dosaženému času mu večer přibyla ještě čtvrthodina, která znamenala jednak pád z pátého na desáté místo v etapě, ale hlavně ztrátu celkového vedení. Na druhém místě ztrácí na Valtra 5:45 minuty. Macík je nadále pátý s téměř hodinovým mankem způsobeným pondělními technickými problémy.

Dakar 2023 – kamiony

Michek se posunul na sedmnácté místo

Podle plánů do cíle dojela část motocyklistů. Etapu ovládl Australan Daniel Sanders a dostal se do čela kategorie. Doposud nejlepší Čech Martin Michek ve výsledcích dlouho chyběl, nakonec zajel osmnáctý čas a v průběžném pořadí se posunul na 17. místo.

Martin Michek po třetí etapě.
Archiv Martina Michka

"Ke konci speciálky začalo hustě pršet, během přejezdu do bivaku hustě pršelo. Je tu jen zhruba 6-7 stupňů, takže byla opravdu kosa," řekl Michek.

Sanders dnes porazil druhého Kevina Benavidese z Argentiny o více než pět minut, dosavadní lídr Američan Mason Klein ztratil téměř sedm minut a klesl na druhé místo za Sanderse. Michek dnes zaostal za vítězem o 21:15 minuty a celkově si polepšil o jednu pozici.

Dakar 2023 – motocykly

Další český jezdec David Pabiška vystihl podmínky v závěru soutěžního dne slovem masakr. "Přejezd do bivaku byl totální masakr. V životě jsem to nezažil ani v Jižní Americe v takovém dešti, kdy jsem neviděl ani na centimetr před sebe," vylíčil Pabiška, který v etapě obsadil 57. místo.

V závodě již nepokračuje jeden z favoritů a vítěz z roku 2020 Ricky Brabec z USA. Tovární jezdec Hondy na 275. kilometru havaroval a záchranáři ho letecky přepravili do nemocnice. Po druhé etapě šestý muž průběžného pořadí si stěžoval na bolest v oblasti krčních obratlů.

Sainz výrazně ztratil

Mezi automobily byl na posledním mezičase nejrychlejší Francouz Guerlain Chicherit, který porazil druhého Jihoafričana Henka Lategana o téměř tři a půl minuty. Výrazně ztratil dosavadní lídr Carlos Sainz ze Španělska. Musel na půl hodiny zastavit a celkově byl o více než hodinu pomalejší než Chicherit. Téměř dvacet minut ztratil i obhájce prvenství Násir Attíja z Kataru.

Prokop byl na posledním mezičase sedmnáctý. "Byla to hodně rychlá erzeta. Drželi jsme rytmus, ale bohužel se ukázalo, co jsme čekali, že máme málo výkonu. Když se sejde středně rychlá až rychlá trať, měkký písek po dešti a nadmořská výška, tak náš atmosférický motor netáhne," přiznal Prokop. V podobných podmínkách by se navíc nyní mělo závodit několik dní.