Slalom je nevyzpytatelná disciplína, jeho obří podoba má však na MS jasné favority

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slalom je nevyzpytatelná disciplína, jeho obří podoba má však na MS jasné favority

Přidá Marco Odermatt na MS druhé zlato?
Přidá Marco Odermatt na MS druhé zlato?Profimedia
Dvě zlaté medaile na probíhajícím mistrovství světa v alpském lyžování ještě nikdo nezískal. V obřích slalomech si na prvenství budou myslet hned čtyři lyžaři – Marco Odermatt, Alexis Pinturault, Marta Bassinová a Federica Brignoneová. Mezi favority budou ale patřit stříbrní z předchozích závodů – Marco Schwarz a Mikaela Shiffrinová. Ta je hlavní adeptkou na zlato nejen v obřím, ale i v klasickém slalomu.

Dvě zlata pro Shiffrinovou?

Americká hvězda, kterou v posledních závodech Světového poháru pronásledovala očekávání, kdy už konečně vyrovná a snad i překoná legendárního Ingemara Stenmarka na čele žebříčku nejúspěšnějších lyžařů historie, bude na startu obřího slalomu zase jednou pod obrovským tlakem.

Během světového šampionátu náhle a bez bližšího vysvětlení ukončila po sedmi letech spolupráci s osobním trenérem Mikem Dayem. V posledních dnech čelila i atakům ekologickým aktivistům, které rozlítila možnost, že by Shiffrinová na tréninkovou sjezdovku místo čtyřicetiminutové cesty autem po horských silničkách využila nabídky krátkého přeletu vrtulníkem. Zvěsti hovoří dokonce o tom, že jí musela být přidělena osobní ochrana.

V obřím slalomu vyhrála Shiffrinová poslední dva závody před MS na Kronplatzu. A suverénně vede v této disciplíně pořadí SP. Z osmi závodů pět vyhrála. Pokud byla na stupních vítězů, pak vždy na tom nejvyšším.

Po jednom vítězství v sezóně mají Kanaďanka Valerie Grenierová, Švýcarka Lara Gut-Behramiová a Italka Marta Bassinová. Petra Vlhová byla v sezoně na stupních vítězů v obřím slalomu jen třikrát – dvakrát dojela třetí, jednou druhá. V posledních třech závodech byla čtvrtá.

Vlhovou, která se po neuspokojivých výsledcích ve Špindlerově Mlýně rozhodla před svými hlavními disciplínami ještě potrénovat, čeká v obřím slalomu první start tohoto mistrovství. Vypustila kombinaci, kde by její šance na medaili nebyly malé.

Naopak Lara Gut-Behramiová absolvovala jak kombinaci, tak i sjezd a super G, ale medaili rovněž ještě nemá. V obřím slalomu bude mít poslední šanci ji získat. Po cenném kovu z domácího šampionátu touží i Tessa Worleyová a mezi favoritky se počítá také Švédka Sara Hectorová.

SP 2022/23 – průběžné hodnocení obřího slalomu: 1. Shiffrinová (USA), 2. Gut-Behramiová (SUI), 3. Bassinová (ITA).

ZOH 2022: 1. Hectorová (SWE), 2. Brignoneová (ITA), 3. Gut-Behramiová (SUI)

MS 2021: 1. Gut-Behramiová (SUI), 2. Shiffrinová (USA), 3. Liensbergerová (AUT)

Tip Livesportu: Vyhraje Mikaela Shiffrinová, medaili získají i Lara Gut-Behramiová a Marta Bassinová..

Ve slalomu už má Shiffrinová jistý dokonce malý křišťálový glóbus za vítězství v disciplíně. Vyhrála pět z devíti závodů, třikrát byla druhá. Je tedy opět velkou favoritkou, ale nejsledovanější závod sezóny je leckdy nevyzpytatelný.

Platí, že i tady nejspíš vyhraje. Tedy pokud se neporazí sama. Pokud nevypadne nebo nezvolí příliš opatrný přístup jako v posledním závodě ve Špindlerově Mlýně, kde své takřka jisté vítězství ztratila přetaktizovanou druhou jízdou o pouhých šest setin.Vlhová i Wendy Holdenerová, které se v uctivé vzdálenosti dělí o pozici dvojky sezony, vyhrály po jediném závodě. Spolu s nimi mají jeden triumf v sezóně ještě Švédka Anna Swenn Larssonová a Němka Lenna Duerrová.

Na startu bude i česká reprezentantka Martina Dubovská. V sezoně byla nejlépe devátá v Killingtonu, ve slalomovém pořadí Světového poháru je sedmnáctá.

SP 2022/23 – hodnocení slalomu: 1. Shiffrinová (USA), 2. Holdenerová (SUI) a Vlhová (SVK)

ZOH 2022: 1. Vlhová (SVK), 2. Liensbergerová (AUT) , 3. Holdenerová (SUI)

MS 2021: 1. Liensbergerová (AUT), 2. Vlhová (SVK), 3. Shiffrinová (USA)

Tip Livesportu: Druhé vítězství Shiffrinové. Na stupně vítězů by se mohly prosadit i odpočinuté specialistky Swenn Larssonová a Duerrová. Holdenerová bude po náročném programu unavená a Vlhová potvrdí, že když se trápíte celou sezónu, při jejím vrcholu to přes sebevětší snahu obvykle nezlomíte.

Jasný Odermatt, ale co Norové?

Zatímco triumf ve sjezdu byl cosi jako vítězství "třetího vzadu", v obřím slalomu bude Marco Odermatt největším favoritem. Vyhrál olympijské hry, vede pořadí Světového poháru. Dominoval ve čtyřech ze šesti obřích slalomů sezony, jednou byl třetí. Na stupních vítězů chyběl jen ve Schladmingu, kde po zranění z Kitzbühelu nestartoval.

Po jednom vítězství mají Loic Meillard a Lucas Braathen. Ten ale před necelými dvěma týdny podstoupil operaci slepého střeva a ačkoliv definitivně ještě norská výprava nic nepotvrdila, je velmi nepravděpodobné, že by byl schopen na šampionátu startovat.O medaili budou chtít zabojovat i domácí Alexis Pinturault a Rakušan Marco Schwarz, kterým dodaly na sebevědomí předchozí výsledky ze šampionátu.

Především ale přichází čas pro Henrika Kristoferssona, který bude bojovat o první úspěchy na mistrovství světa pro lyže značky Van Deer, jejímž spolumajitelem je i slavný Marcel Hirscher.

SP 2022/23 – hodnocení obřího slalomu: 1. Odermatt (SUI), 2. Kristoffersen (NOR), 3. Kranjec (SLO).

ZOH 2022: 1. Odermatt (SUI), 2. Kranjec (SLO), 3. Faivre (FRA)

MS 2021: 1. Faivre (FRA), 2. De Aliprandini (ITA), 3. Schwarz (AUT)

Tip Livesportu: Vyhraje Marco Odermatt, pokud dokončí obě kola, získá stříbro Kristoferssen.

Ve slalomu bude Norům vedle vedoucího muže hodnocení disciplíny chybět i Atle Lie McGrath, který se zranil v předchozím průběhu šampionátu.

I přes dvě absence budou mít Seveřané na startu spolu se Švýcary asi nejvíc medailových adeptů.

Kristoferssen vyhrál dva slalomy podobně jako Daniel Yule, v posledních závodech před šampionátem zářil Ramon Zehnhausern, ale nebyla nouze ani o překvapení typu Brita Davea Rydinga nebo Řeka AJ Ginnise.

Slalom nemá jednoznačného favorita, o to bude závěrečný závod celého šampionátu zajímavější.

SP 2022/23 – hodnocení slalomu: 1. Braathen (NOR), 2. Yule (SUI), 3. Kristoferssen (NOR)

ZOH 2022: 1. Noel (FRA), 2. Strolz (AUT), 3. Foss Solevag (NOR)

MS 2021: 1. Foss Solevag (NOR), 2. Pertl (AUT), 3. Kristoferssen (NOR)

Tip Livesportu: Mistr světa v obřím slalomu z roku 2019 Henrik Kristoferssen by se mohl dočkat svého prvního velkého titulu i ve slalomu.