Stoprocentní tenisté. Kvalifikacemi prošli B. Fruhvirtová, Martincová i Macháč

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Stoprocentní tenisté. Kvalifikacemi prošli B. Fruhvirtová, Martincová i Macháč

Brenda. Fruhvirtová zahájila sezonu úspěšně absolvovanou kvalifikací
Brenda. Fruhvirtová zahájila sezonu úspěšně absolvovanou kvalifikacíProfimedia
Čeští tenisté mají za sebou úspěšný den v kvalifikacích. Do hlavní soutěže podniku WTA 250 v novozélandském Aucklandu se probojovaly Brenda Fruhvirtová (16) i Tereza Martincová (29) a doplnily krajanky Lindu Fruhvirtovou a Marii Bouzkovou. Mezi elitu na turnaji ATP 250 v australském Brisbane se dostal Tomáš Macháč (23).

B. Fruhvirtová – Sakacumeová 6:4, 6:2

Brenda Fruhvirtová v závěru uplynulé sezony vyhrála šest ze sedmi turnajů ITF, na kterých vyhrála 33 ze 34 duelů, a fantastickou finálovou bilanci vylepšila na 15:0.

Přestože měla vzhledem k věku omezený počet startů na hlavním okruhu WTA a postupně lepila body z menších akcí, ve světovém žebříčku vyletěla na 109. místo a v nové sezoně by již měla mít možnost předvést své kvality proti světové o několik úrovní kvalitnějším soupeřkám.

Šanci si zajistila hned na prvním turnaji WTA 250 v Aucklandu, kde bez problémů absolvovala dvoukolovou kvalifikací. Šestnáctiletá Češka na Novém Zélandu potvrdila roli papírové favoritky, když přehrála domácí outsiderku Elysu Tseovou a na Silvestra si v duelu hráček druhé světové stovky poradila 6:4, 6:2 s Japonkou Himeno Sakacumeovou.

Česká teenagerka v úvodu zápasu bojovala se servisem, od stavu 1:3 ale dominovala. Na podání ztratila už jen osm míčků a po 87 minutách se mohla radovat z vítězství.

Fruhvirtová prošla kvalifikací na okruhu WTA počtvrté v kariéře. Hlavní soutěž si zahraje posedmé, na premiérovou výhru zatím čeká. V Aucklandu se o ní popere se světovou padesátkou Annou Blinkovovou z Ruska.

Martincová – Monnetová 7:5, 6:2

Tereza Martincová po srpnovém US Open tři měsíce léčila zranění pravého zápěstí. V závěru roku sice stihla odehrát dva zápasy, více než čtyři měsíce dlouhé čekání na výhru ale ukončila až nyní v Aucklandu a přidala hned dvě po sobě.

V sobotu devětadvacetiletá Češka nejprve deklasovala 6:0, 6:0 krajanku Annu Siskovou a v neděli si poradila ve dvou setech také s Carole Monnetovou. Francouzku přehrála 7:5, 6:2, přestože v prvním setu za stavu 3:5 čelila setbolu a celkem čtyřikrát přišla o podání, a poprvé od srpnového Livesport Prague Open si zajistila místo v hlavní soutěži turnaje WTA.

V boji o místo v osmifinále Martincová vyzve osmou nasazenou Rusku Varvaru Gračovovou

Hlavní soutěž na Novém Zélandu si tak zahrají hned čtyři Češky. Osmnáctiletá Linda Fruhvirtová bude v prvním kole čelit nasazené Američance Emmě Navarrové a turnajová pětka Marie Bouzková se utká s Polkou Magdalenou Frechovou.

Výsledky kvalifikace turnaje WTA 250 v Aucklandu

Macháč – Kovacevic 6:4, 6:2

Tomáš Macháč si v závěru sezony 2023 zahrál tři challengerová finále, dvě z nich přetavil v titul, upozornil na sebe i na akcích ATP či v Davis Cupu a ve světovém žebříčku se poprvé prodral do TOP 100. 

A formu si přes zimu zřejmě udržel. Třiadvacetiletý rodák z Berouna vstoupil do nové sezony úspěšně absolvovanou kvalifikací turnaje ATP 250 v australském Brisbane, kde ve dvou kolech neztratil ani set. Po domácím outsiderovi Blakeu Ellisovi zvládl i souboj s Američanem Aleksandarem Kovacevicem, jehož porazil bez ztráty servisu 6:4, 6:2.

Do hlavní soutěže 78. hráč světa Macháč vstoupí prvním vzájemným soubojem se sedmým nasazeným Argentincem Tomásem Martínem Etcheverrym

Výsledky kvalifikace turnaje ATP 250 v Brisbane