Simonová má třetí zlato z MS. Davidová byla ve stíhačce devátá, Voborníková skočila na 13. místo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Simonová má třetí zlato z MS. Davidová byla ve stíhačce devátá, Voborníková skočila na 13. místo

Markéta Davidová předvedla v neděli velmi dobrý výkon.
Markéta Davidová předvedla v neděli velmi dobrý výkon.Profimedia
Julia Simonová zkompletovala ve Vysočina Areně zlatý hattrick. Francouzka po smíšené štafetě a sprintu ovládla na mistrovství světa v biatlonu i stíhačku. V neděli se v Novém Městě na Moravě dařilo i českým závodnicím – Markéta Davidová si s pořadovým číslem 17 polepšila na deváté místo a postarala se o nejlepší výsledek domácí výpravy na šampionátu, zatímco Tereza Voborníková poskočila z 32. pozice o 19 míst na 13. příčku.

Simonovou na stupních vítězů doplnila bronzová krajanka Justine Braisazová-Bouchetová. Francouzskou hegemonii narušila stříbrná Italka Lisa Vittozziová.

Davidová startovala jako sedmnáctá a hned po úvodní nule se posunula na dvanáctou příčku. Tam se pohybovala, i když po dalších dvou položkách absolvovala po jednom trestném kole. Umístění v první desítce si vybojovala nulou ze závěrečné střelby. Devátá příčka je jejím nejlepším umístěním ve stíhačce na mistrovství světa.

"Myslím, že jsem si naposledy takovýto konec užila právě tady v ´Nováči´. To jsem také dojížděla nějak osmá, měla za sebou i před sebou místo a mávala," řekla novinářům Davidová. "Ve sprintu jsem se nechala rozhodit, když jsem netrefila jednu ránu vestoje a už jsem se nedokázala zkoncentrovat na ten zbytek. Na to jsem si dnes dávala pozor a musím se pochválit, že jsem to zvládla," doplnila.

Nejlepší střelecký výkon z českých reprezentantek předvedla třiadvacetiletá Voborníková. Netrefila jen první terč, dalších devatenáct vyčistila. Navíc solidně běžela, takže si polepšila o devatenáct příček. "Před závodem jsem si přála posunout dopředu, ale že to bude o devatenáct míst, to jsem určitě nemohla ani chtít. Byl to pro mě skvělý a strašně důležitý závod. Jsem šťastná, že se povedlo tady doma," uvedla Voborníková.

Tři chyby udělala Jessica Jislová, jež se zlepšila o šest míst na 42. příčku. "Na trati jsem se vůbec necítila a navazuje to tady na předchozí závody. Ve střelbě mě mrzí druhá ležka. Nemůžu k ní nic ale moc říct, protože nemám vůbec tušení, kde ty rány byly. Až mě to dost překvapilo. Dost se tady trápím a doufám, že se to do dalších dní vylepší," podotkla Jislová.

Lucie Charvátová závod nedokončila. Už vleže udělala po dvou chybách, a když na třetí položce netrefila ani jednou, nestihla pět trestných kol obkroužit dříve, než vedoucí Simonová odjela ze čtvrté střelby. Kvůli dojetí o kolo byla stažena ze závodu.

Simonová potvrdila, že je zatím královnou tohoto šampionátu. Do stíhačky startovala po té, co pomohla Francii ke zlatu ve smíšené štafetě a vyhrála sprint. Tentokrát sice poprvé na Vysočině minula, ale když úvodní stojku zvládla za necelých osmnáct sekund, bylo rozhodnuto.

Její největší konkurentka Braisazová-Bouchetová na této střelbě minula dvakrát a propadla se na třetí pozici za do té doby bezchybnou Vittozziovou. Italská biatlonistka stříbrnou pozici uhájila, i když musela po závěrečné položce na trestné kolo. Na suverénní Simonovou, která si v závěru mohla dovolit oslavovat, ztratila 46,3 sekundy. Braisazová-Bouchetová byla pomalejší o další tři. Čtvrtá příčka stejně jako ve sprintu zbyla na další Francouzku Sophie Chauveauovou.

V 17:05 odstartuje stíhací závod mužů.

MS v biatlonu: Stíhačka ženy