Zimní sporty ONLINE: Prevc se po pěti letech dočkal vítězství, Kriechmayr vyhrál superobří slalom

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zimní sporty ONLINE: Prevc se po pěti letech dočkal vítězství, Kriechmayr vyhrál superobří slalom
Aktualizováno
Prevc se v Sapporu dočkal po pěti letech vítězství.
Prevc se v Sapporu dočkal po pěti letech vítězství.Profimedia
Sezona nabitá boji na sněhu a ledu je v plném proudu a také tento víkend se máte na co těšit. Běžci na lyžích, sjezdaři, biatlonisté, skokani, sdruženáři, snowboardisté, rychlobruslaři, bobisté a mnozí další, ti všichni usilují o body do svých Světových pohárů. Díky tomuto online přenosu budete mít na Livesport Zprávách všechno na jednom místě a pěkně začerstva.

Neděle, 18. února

22:26 – Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö (30) udělal rekordní tečku za mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě. Díky triumfu v závěrečném závodě s hromadným startem získal jubilejní 20. zlato ze světových šampionátů a vyrovnal na poslední chvíli bilanci legendárního krajana Oleho Einara Björndalena. "Znamená to pro mě hodně. Ole je skutečný idol, takže dosáhnout stejného počtu vítězství jako on je skvělé." uvedl Bö. "Nikdy jsem si nemyslel, že takového čísla dosáhnu," doplnil. Více informací najdete v článku.

21:00 – Rychlobruslařka Martina Sáblíková (36) skončila na mistrovství světa v Calgary třetí v závodu na 5000 metrů. Obhájila loňský bronz z Heerenveenu a navázala na čtvrteční medaili téže hodnoty z tříkilometrové trati. Zvítězila Nizozemka Joy Beuneová před krajankou Irene Schoutenovou, na kterou šestatřicetiletá česká reprezentantka ztratila 2,9 sekundy. Více informací najdete v článku.

18:40 – Americký běžec na lyžích Gus Schumacher vyhrál v Minneapolis závod na 10 km volně a poprvé se ve Světovém poháru prosadil na stupně vítězů.

17:30 – Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö vyhrál na závěr mistrovství světa v Novém Městě na Moravě závod s hromadným startem. Získal dvacátý světový titul a vyrovnal rekord krajana Oleho Einara Björndalena. S odstupem 15 sekund na Böa si doběhl pro stříbro Lotyš Andrejs Rastorgujevs, který se v 35 letech dočkal první medaile na MS. Bronz získal Francouz Quentin Fillon Maillet. Čeští reprezentanti zakončili šampionát ve Vysočina Aréně umístěním ve třetí desítce. Michal Krčmář obsadil 24. místo, Tomáš Mikyska byl šestadvacátý. Více informací najdete v článku.

15:30 – Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová ovládla na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě závod s hromadným startem. Stříbro získala Italka Lisa Vittozziová, bronz vybojovala Francouzka Lou Jeanmonnotová. Jediná Češka v závodě Markéta Davidová obsadila na závěr šampionátu 15. příčku. Se třemi trestnými okruhy ztratila na vítězku bezmála dvě a půl minuty. Více informací najdete v článku.

13:45 – Rakušan Vincent Kriechmayr vyhrál superobří slalom v Kvitfjellu a připsal si druhý triumf v sezoně Světového poháru. Švýcarský lídr seriálu i disciplíny Marco Odermatt se na zkrácené trati podělil o třetí místo s Italem Dominikem Parisem a musel odložit předčasné oslavy malého křišťálového glóbu. Za vítězem zaostali o 19 setin, druhý Jeffrey Read z Kanady byl o dvě setiny rychlejší.

12:45Ester Ledecká obsadila v superobřím slalomu v Crans Montaně osmé místo a poprvé v této sezoně Světového poháru se probojovala do první desítky. Super-G poprvé v kariéře vyhrála Stephanie Venierová, česká olympijská šampionka v této disciplíně z Pchjongčchangu 2018 na Rakušanku ztratila 64 setin. Více informací najdete v článku.

08:30 – Slovinský skokan na lyžích Domen Prevc se v Sapporu dočkal po pěti letech vítězství v individuálním závodě Světového poháru. V japonském středisku vyhrál před domácí hvězdou Rjojuem Kobajašim a norským reprezentantem Kristofferem Eriksenem Sundalem. Roman Koudelka bodoval na 21. místě, do závodu se opět kvalifikoval i legendární Japonec Noriaki Kasai, ale tentokrát do druhého kola nepostoupil.

Sobota, 17. února

21:16 – Sprinty volnou technikou na SP v Minneapolis vyhráli Nor Johannes Hösflot Klaebo a Švédka Jonna Sundlingová. Kateřina Janatová vypadla ve čtvrtfinále.

14:32 – Švýcarský lyžař Niels Hintermann vybojoval ve sjezdu v Kvitfjellu třetí vítězství ve Světovém poháru v kariéře. Na oblíbené trati, na níž v roce 2022 triumfoval a obsadil třetí místo, porazil Rakušana Vincenta Kriechmayra o osm setin sekundy. Lídr seriálu i disciplíny Marco Odermatt se podělil o sedmé místo s Američanem Ryanem Cochranem-Sieglem a nevyužil šanci zajistit si s předstihem malý křišťálový glóbus za sjezd.

12:00 – Lyžařka Ester Ledecká obsadila při druhém startu ve Světovém poháru po nemoci 14. místo ve sjezdu v Crans Montaně. Pro trojnásobnou olympijskou šampionku je to v této disciplíně nejlepší výsledek v sezoně. V pátek byla v prvním sjezdu ve švýcarském zimním středisku sedmnáctá.

Závod ovládly Italky. Z premiérového vítězství ve sjezdu se radovala Marta Bassinová a celkově si připsala sedmý triumf v SP. Druhá skončila s odstupem 54 setin Federica Brignoneová. Stupně vítězů doplnila vedoucí žena celkového pořadí seriálu Lara Gutová-Behramiová, která se ujala vedení i v hodnocení sjezdu. Domácí favoritka na vítězku ztratila už více než sekundu.

10:15Roman Koudelka skončil patnáctý na Světovém poháru skokanů na lyžích v Sapporu a připsal si druhý nejlepší výsledek v sezoně. Na můstku v dějišti olympijských her z roku 1972 vyhrál rakouský lídr seriálu Stefan Kraft. O senzaci se postaral domácí veterán Noriaki Kasai. Japonský rekordman v 51 letech a osmi měsících postoupil ve svém 570. závodu SP do druhého kola a získal bod za 30. příčku.

Pátek, 16. února

22:04 – Někdejší mistryně světa a vítězka Světového poháru Gabriela Soukalová vstoupila jako první Češka do Síně slávy Mezinárodní biatlonové unie IBU. Trojnásobná olympijská medailistka ze Soči 2014 se připojila k elitní společnosti během slavnostního ceremoniálu ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě, kde o víkendu vyvrcholí světový šampionát. Celý článek zde.

22:00Anna Fernstädtová a Timon Drahoňovský vybojovali nečekané druhé místo v závodě smíšených dvojic na Světovém poháru skeletonistů v Altenbergu. Fernstädtová se předtím blýskla v závodě žen nejrychlejším časem ve druhé soutěžní jízdě a v součtu obou kol skončila patnáctá. Drahoňovský obsadil v závodě jednotlivců 25. místo.

Stupně vítězů s českým zastoupením.
Stupně vítězů s českým zastoupením.Viesturs Lacis

15:05 – Štafetu biatlonistek na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě poběží v sobotu podle očekávání Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová. Muži absolvují závod ve složení Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig. Novinářům to dnes řekli trenéři Egil Gjelland a Michael Málek. Závod žen odstartuje ve Vysočina Areně ve 13:45, muži vyrazí na trať v 16:30.

13:40 – Skeletonistka Anna Fernstädtová se blýskla na Světovém poháru v Altenbergu nejrychlejším časem ve druhé soutěžní jízdě a v součtu obou kol skončila patnáctá. Po dvou měsících se bývalá juniorská mistryně světa vrátila do druhé desítky pořadí, a to navzdory tomu, že se v posledních dvou týdnech vyrovnávala se smrtí otce. Kvůli rozloučení s ním zřejmě vynechá příští týden světový šampionát v jiném německém středisku Winterbergu. Informovala o tom na sociálních sítích.

12:15 – Trojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká se po nemoci vrátila do lyžařského Světového poháru sedmnáctým místem ve sjezdu v Crans Montaně. Ve švýcarském středisku v pátek nenavázala na vydařené tréninky, v nichž obsadila sedmou a první příčku, a ztratila 1,09 sekundy na vítěznou Švýcarku Laru Gutovou-Behramiovou. Ta si upevnila vedení v celkovém hodnocení Světového poháru před absentující Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

10:30 – Jednapadesátiletá domácí legenda skoku na lyžích Noriaki Kasai i Roman Koudelka zvládli kvalifikaci na Světovém poháru v Sapporu. Český reprezentant předvedl 115 metrů a obsadil 22. místo, japonský veterán Kasai obsadil 45. pozici a hlavní soutěž elitního seriálu absolvuje po čtyřech letech. Opět tak vylepšil své rekordy, v sobotu Kasaie čeká již 570. závod v pohárovém seriálu.