Dozvuky Grand Prix: Sbohem navždy Vettelovi, Alonsovi u Alpinu i marné snaze Péreze

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Dozvuky Grand Prix: Sbohem navždy Vettelovi, Alonsovi u Alpinu i marné snaze Péreze
Sebastian Vettel se rozloučil s F1
Sebastian Vettel se rozloučil s F1
Profimedia
Sezóna 2022 je minulostí. Možná ne úplně, protože v Abú Zabí se krouží i tento týden v rámci testů jezdců u jejich nových týmů. Ale po závodní stránce je vše dokonáno. Naštěstí. Tentokrát ve vzduchu nevisí žádná potenciální arbitráž kvůli kontroverznímu závěru, to spíš Max Verstappen patnáctým vítězstvím ještě více vyšperkoval dokonalou sezónu.

Hrdinou víkendu pro mnohé byl ale Sebastian Vettel. O tom, že končí, informoval už v červenci svou vůbec první zprávou na Instagramu a od té doby jeho "rozlučkové turné" dojímalo fanoušky všude, kde se závodilo. O tom, jestli Vettel, který se měl stát druhým Michaelem Schumacherem, naplnil potenciál do něj vložený, se bude spekulovat ještě dlouho, čtyři po sobě jdoucí tituly s ne vždy dominantním autem (2010 a 12 byly sezóny napínavé stejně jako ta loňská) jsou ale potvrzením Vettelovy výjimečnosti. Od jeho rekordní penalizace pouhých šest sekund od výjezdu k první session ve Formuli 1 (GP Turecka 2006, v prvním tréninku hned překročil rychlost v pitlane, aby v tom druhém zajel nejrychlejší čas) uplynulo mnoho let, ale ani Verstappen zatím nedokázal napodobit Vettelovu dominanci spočívající ve šňůře devíti vyhraných závodů v řadě za sebou.

Mnoho pilotů proto vzdalo "baby Schumimu" hold a jeho někdejší rival Lewis Hamilton dokonce sezval celé pole k rozlučkové večeři s odcházejícím šampionem. Brit navíc trval na tom, že celou akci zaplatí... Těžko říct, na kolik vyšel účet, Internetem proběhnuvší částka 140 tisíc liber nebyla potvrzena. Stejně to ale bude Hamiltona bolet méně než odstoupení v předposledním kole při jeho 200. startu za Mercedes (což je mimochodem také rekord). Sedminásobný šampion už dříve prohlásil, že bude zdrcen Vettelovým odchodem, ze staré gardy rivalů mu v poli zbývá už jen Fernando Alonso.

Král víkendu

Max Verstappen – Vyhrál, a to zcela bez potíží. Stín se ale vznáší nad jeho "nepomocí" týmovému kolegovi. Sergio Pérez v boji s Charlesem Leclercem o post vicemistra neuspěl, ačkoliv Red Bull měl k dispozici první řadu a nabízel se scénář z GP Malajsie 1999, kdy Michael Schumacher coby vítěz kvalifikace pustil Eddieho Irvinea před sebe a zdržoval McLareny za sebou, aby mu pomohl v boji o titul. Schumacher tehdy po zlomenině nohy na Silverstonu přišel o možnost jet o titul sám. Max I. asi nebude "Dobrotivý", dokonce po závodě pronesl, že na obrazovkách snažení kolegy sledoval, ale nechtěl do boje vstoupit a Leclerca brzdit.

Potlesk "publika"

Esteban Ocon – Publikum je zde ve velkých uvozovkách. Francouz ve službách Alpinu totiž sám sebe vychválil za to, že letos skončil před svým slavnějším kolegou Alonsem a podílel se na splnění všech vytyčených cílech týmu. Čtvrté místo mezi konstruktéry před McLarenem ale rozhodně nebylo v suchém triku (Francouz údajně jenom v Abú Zabí shodil dvě a půl kila) a Ocon Alonsa překonal především kvůli řadě technických potíží. Jedna s nich předčasně ukončila i Alonsovu pouť tímto závodem. Není divu, že zatímco u Alpinu "oslavovali", Španěl se sbalil a rovnou zamířil do zázemí Astonu Martin, kam už se velmi těší.

Plusové body

Ferrari – Leclerc je vicemistrem i díky skvělému divadlu, kdy ho Scuderia rádiem povolala do boxů a tím nahlodala Red Bull k vlastní zastávce pro Péreze. Ten se pak už marně snažil umazat manko na soupeře. Konec dobrý všechno dobré? Uvidíme, zda Mattia Binotto vydrží v čele týmu, spekuluje se o jeho vystřídání Frédéricem Vasseurem za Alfy Romeo.

Smolař víkendu

Aston Martin – A vlastně ještě jednou Vasseur. Ten totiž dovedl Alfu k cennému šestému místu v Poháru konstruktérů. Aston sice bodoval oběma vozy, nicméně se na soupeře pouze dotáhl a rozhodlo tak nejlepší umístění v závodě, kterým byla pátá příčka Valtteriho Bottase v Imole. Vasseur tak z minima vyždímal maximum a britskému týmu tak zbyly oči pro pláč. Být závod o kolo, dvě delší, Vettel by mohl předjet Daniela Ricciarda na ojetých pneumatikách a polepšil by si tak o bod. Rozdíl v prize money mezi Astonem Martin, který celou sezónu podával vyrovnanější výkony, a Alfou Romeo je nezanedbatelných 12 milionů dolarů.

Manévr víkendu

Mick Schumacher vs. Nicholas Latifi – Ve 39. kole se oba končící jezdci roztočili do krásně synchronizované piruety. V souboji o nic nešlo a nikoho vlastně ani nezajímá, že skutečný "baby Schumi" dostal penalizaci. 

 

Latifi odchází coby nejparodovanější jezdec poslední dekády a Schumacher hlásí "I will be back". Otázkou nicméně není kdy, ale jestli vůbec. Tak snad aby tohle opravdu nebylo poslední tango pro oba dva.