Neapol s Calzonou vyzve v úvodním osmifinále Ligy mistrů Barcelonu, Porto přivítá Arsenal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Neapol s Calzonou vyzve v úvodním osmifinále Ligy mistrů Barcelonu, Porto přivítá Arsenal

Neapol proti Barceloně poprvé povede trenér slovenské reprezentace Francesco Calzona.
Neapol proti Barceloně poprvé povede trenér slovenské reprezentace Francesco Calzona.AFP
Ve středu večer vstupují do osmifinále Ligy mistrů poslední čtyři týmy. Neapol, kterou poprvé povede trenér slovenské reprezentace Francesco Calzona (55), přivítá v souboji úřadujících mistrů Itálie a Španělska Barcelonu, s níž ve vyřazovací fázi pohárů vypadla v obou dosavadních případech. Arsenal se představí na hřišti Porta, přes které v roce 2010 dosud naposledy prošel do čtvrtfinále.

Neapol – Barcelona (21:00) + audiokomentář

Vedení Neapole v pondělí odvolalo Waltera Mazzarriho, jehož nahradil Calzona, který u Partenopei dříve působil  jako asistent. Italský kouč dostal od slovenského svazu svolení, aby současně s reprezentací vedl do konce sezony i tým zpod Vesuvu. Jde už o třetího kouče Neapole v aktuální sezoně.

"Mazzarri je rodinný přítel a vyhodit někoho takového je vždycky bolestivé. Teď musíme dopřát prostor a podporu Francescu Calzonovi, který s námi už spolupracoval a zná 80 procent kádru. Čas ukáže, jestli to byla správná volba," prohlásil šéf klubu Aurelio De Laurentiis.

Neapol postoupila ve vyřazovacích pohárových dvojzápasech se španělskými celky v jediném z devíti případů. V uplynulém ročníku LM prošla do čtvrtfinále, ve všech třech předchozích osmifinále vypadla.

Barcelona vyřadila Neapol nejprve v osmifinále LM v roce 2020 a o dva roky později i ve 2. kole Evropské ligy, přičemž ani jedno ze čtyř vzájemných utkání neprohrála. Blaugranas jsou mezi 16 nejlepšími mužstvy LM po třech letech, minule vypadli po 13 úspěšných osmifinále v řadě.

"Stojíme proti italskému mistrovi. Jsou v podobné situaci jako my, je to 50 na 50. Bude to komplikovaný dvojzápas," citoval web UEFA trenéra katalánského celku Xaviho.

Pravděpodobné sestavy:

SSC Neapol: Meret - Östigärd, Rrahmani, Juan Jesus - Di Lorenzo, Zambo Anguissa, Lobotka, Mazzocchi - Politano, Osimhen, Kvaracchelija

FC Barcelona: Ter Stegen - Koundé, Ronald Araújo, Iňigo Martínez, Joao Cancelo - De Jong, Christensen, Gündogan - Yamal, Lewandowski, Pedri

FC Porto – Arsenal (21:00) + audiokomentář

Porto a Arsenal se dosud v evropských pohárech utkaly šestkrát a pokaždé to bylo v LM. Naposledy v osmifinále v roce 2010 postoupil londýnský celek, který od té doby v dalších sedmi osmifinále soutěže vypadl. Mezi 16 nejlepšími mužstvy startuje po sedmi letech.

"Doufám, že získáme anglický titul, ale po dvou vysokých venkovních výhrách je na řadě těžký zápas v Portu," prohlásil trenér Arsenalu Mikel Arteta, jehož svěřenci se naladili na portugalského soupeře ligovými suverénními vítězstvími 6:0 na West Hamu a 5:0 v Burnley. Na vedoucí Liverpool ztrácejí v Premier League dva body.

Draci v dosavadních třech domácích zápasech s Arsenalem neprohráli a poslední dva ovládli. V LM však triumfovali v jediném z uplynulých 10 utkání s anglickými týmy a doma je pětkrát po sobě neporazili (z toho čtyři prohry). Arsenal nepodlehl portugalským soupeřům v pohárech osmkrát v řadě, na jejich hřištích však vyhrál jen jeden z devíti evropských zápasů.

Porto je v lize třetí se sedmibodovou ztrátou na lisabonské celky Benficu a Sporting. "Nikdo v klubu ligu nevzdává, budeme pokračovat v boji stejně jako v Portugalském poháru a Lize mistrů, nejdůležitější klubové soutěži na světě. Jsme jediný portugalský tým, který v ní zbyl," připomněl trenér Sérgio Conceicao.

Pravděpodobné sestavy:

FC Porto: Diogo Costa - Joao Mário, Pepe, Otávio, Wendell - Varela, Nico González - Galeno, Pepe, Francisco Conceicao - Evanilson

Arsenal FC: Raya - White, Saliba, Gabriel, Kiwior - Odegaard, Rice, Havertz - Saka, Trossard, Martinelli

Program Lgy mistrů