Máme velmi těžkou skupinu, ale můžeme porazit každého, věří před Eurem kouč házenkářů Sabaté

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Máme velmi těžkou skupinu, ale můžeme porazit každého, věří před Eurem kouč házenkářů Sabaté

Trenér Xavier Sabaté na lavičce polského celku Wisla Plock.
Trenér Xavier Sabaté na lavičce polského celku Wisla Plock.Profimedia
Trenér Xavier Sabaté (47) na nadcházejícím Euru v Německu poprvé povede české házenkáře na velké akci. Španělský kouč už zažil s maďarskou reprezentací světový šampionát a nyní s napětím vyhlíží premiéru na kontinentálním mistrovství. Cítí, že český tým za necelé dva roky pod jeho vedením udělal velký pokrok a v jednom zápase může porazit kohokoliv. Navzdory těžké základní skupině v čele s úřadujícími světovými šampiony z Dánska uvedl, že věří v postup do další fáze.

"Bude to moje první Euro, hodně se těším. Na reprezentační úrovni jsem už zažil mistrovství světa a teď mě čeká první zkušenost na Euru. Je úžasné hrát takovýhle turnaj v zemi, jako je Německo. Určitě to bude skvěle zorganizované. Dorazí hodně fanoušků, speciálně z Česka. Už se nemůžeme dočkat, až to (ve čtvrtek) začne," řekl Sabaté.

České mužstvo převzal na konci předloňského února. "Tým dlouhou dobu tvrdě pracuje, hodně se zlepšil a stále zlepšuje. Do týmu se nám daří zapracovávat stále více a více hráčů, což je velmi důležité speciálně pro turnaje jako tento, kde hrajete zápas každé dva dny. Nesmírně důležitá bude rotace hráčů, každý hráč v nominaci pro nás bude důležitý," poznamenal Sabaté.

Je přesvědčen, že se mu podařilo mužstvo dobře poskládat. "Myslím, že náš tým je dobrým mixem těch zkušenějších hráčů s mladíky. Je to tým s obrovským duchem. Tým, který věří, že v jednom zápas je schopen porazit absolutně kohokoliv. Což jsme už ukázali. Je to tým s obrovskou motivací se zlepšovat a růst, to zaujetí je jedna z jeho nejlepších stránek," podotkl Sabaté.

"Myslím, že za sebou máme velmi dobrou přípravu a tým je na Euro dobře nachystán. Nejdůležitější bude vystupovat jako jeden tým. Musíme se koncentrovat celých 60 minut, protože víme, že některé zápasy se mohou rozhodovat až v posledních okamžicích. Tyhle poslední minuty rozhodují malé detaily. Pomoci nám mohou i fanoušci. V každém zápase přijdou nějaké těžké chvíle a tohle nám dodá energii navíc," těšil se Sabaté na podporu českých příznivců, kterých dorazí do nedalekého Mnichova velké množství.

Jeho svěřenci se v základní skupině utkají postupně s Dánskem, Portugalskem a Řeckem. Do další fáze projdou první dva celky. Sázkové kanceláře postup Čechů neočekávají. "Naše skupina je velmi těžká. Skvělí soupeři, kteří jsou favorité. Tlak nebude na nás. Na úvod máme Dánsko, o něm ani není třeba mluvit. V posledních letech vyhráli absolutně všechno. Ale historie sportu ukazuje, že je možné cokoliv. Nakonec na hřišti je to sedm na sedm. Dáme do toho všechno a budeme se je snažit překvapit," uvedl Sabaté.

Program české reprezentace
Program české reprezentaceLivesport

"Dále nás čeká Portugalsko. Jejich hráči mají zkušenosti z mezinárodních soutěží, představili se na posledních olympijských hrách. V posledních letech jsou velmi dobrým týmem. Řecko je nejméně známé, ale také má kvalitní hráče. Bude velmi těžké projít dál. Ale máme tuhle představu a budeme o ni bojovat," doplnil Sabaté, který zároveň vede polský klub Wisla Plock.

V prosinci sledoval tažení české ženské reprezentace, která na mistrovství světa osmým místem vyrovnala maximum v samostatné historii. "Bylo to skvělé, holky předvedly velmi dobré výkony. Ale my se musíme soustředit sami na sebe. Vím, že každý odvede absolutně to nejlepší," dodal Sabaté.

Program házenkářského Eura