Kempný hned po příjezdu k reprezentaci skóroval. Střílím v každém zápase, popisoval

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kempný hned po příjezdu k reprezentaci skóroval. Střílím v každém zápase, popisoval

Hokejová reprezentace neměla se Slovenskem problémy.
Hokejová reprezentace neměla se Slovenskem problémy.Profimedia
Gólem a asistencí pomohl obránce Michal Kempný (32) k vítězství českých hokejistů v duelu Euro Hockey Challenge v Ostravě-Porubě nad Slovenskem 5:1 a hned v úvodu duelu potvrdil svá slova, jak je na reprezentační zápasy po čtvrtfinálovém vyřazení Sparty natěšený. Po 71 sekundách hry jeho střelu od modré čáry tečoval Jakub Flek (30) a otevřel skóre. Ve 12. minutě se vítěz Stanleyova poháru z roku 2018 s Washingtonem vydal do protiútoku a po přihrávce klubového spoluhráče Romana Horáka (31) z levého kruhu překonal Mateje Tomka a zvýšil na 2:0.

"Mám obrovskou chuť hrát zápasy. Sezona skončila hrozně moc brzo. Jsem rád, že jsem tady a mohl jsem pomoct k vítězství," řekl novinářům Kempný, jemuž klubová sezona skončila 28. března po porážce s obhájcem titulu Třincem 2:4 na zápasy. Do týmu se zařadil až v Ostravě ve druhém týdnu přípravy české reprezentace, která dnes navázala na dvě výhry z Německa z minulého týdne.

V základní části extraligy měl Kempný na kontě v 35 zápasech jediný gól a 27 asistencí. Už v play off ale ukázal i své kvality v zakončení a v šesti duelech se trefil dvakrát. Teď na to navázal. "Snažím se střílet v každém zápase. Hledat si nejlepší prostor, kde bych mohl třeba dostat přihrávku, vystřelit nebo jenom nahodit puk a něco vytvořit pro útočníky. Snažím se situace řešit tak, jak vidím. To, že to takhle vyšlo, je zásluha spoluhráčů. Takže jim za to děkuju," doplnil.

Utkání Česko – Slovensko 5:1

"Myslím, že jsme do zápasu vstoupili dobře. Když budu brát celých šedesát minut, tak byly tam určité pasáže, kdy jsme nebyli tolik na puku. Ale myslím, že jsme to odehráli slušně. Škoda nevyužitých přesilovek, měli jsme i pět na tři," hodnotil utkání dvaatřicetiletý majitel bronzu z loňského mistrovství světa v Helsinkách.

Byl rád, že se v utkání radoval z premiérové branky v reprezentaci i spoluhráč ze Sparty David Němeček. "Krásně si tam najel, nádherně ho tam někdo našel a spadlo mu to tam. Jsem za něj rád. Když hráli Slováci bez brankáře, tak jsem ještě zkoušel Kučovi (Radkovi Kučeříkovi), aby dávat do prázdné. Ale nevyšlo," prohlásil Kempný a vtipkoval, že by aspoň bylo další zápisné. "Potřebujeme sbírat do kasy," smál se.

Generální manažer Martin Havlát dnes oznámil jména pětice posil ze Severní Ameriky, odkud se zapojí v příští týdnech do přípravy brankář Karel Vejmelka z Arizony, obránci David Jiříček se Stanislavem Svozilem z Columbusu a útočníci Dominik Kubalík z Detroitu a Martin Kaut ze San Jose. "Je to určitě super, na kluky se moc těšíme. Sám vím, jak náročná je sezona v Americe, odehrát 82 zápasů. Vím, že kluci mají chuť reprezentovat, což je super," podotkl.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

A přeje si co nejkvalitnější kádr pro mistrovství světa v Rize a Tampere. Konkurence o místo se nebojí. "Já to takhle neberu. Beru to jako celek, je to národní tým, čeká nás mistrovství světa a tým musí být co nejlepší, abychom uspěli. Konkurence byla, bude a vždy je. Jsem jedině rád, že kluci dorazí," prohlásil.

S Vránou se letos nepotká

Letos se nepotká v reprezentaci s bývalým spoluhráčem s Washingtonu Jakubem Vránou, s kterým slavil zisk Stanleyova poháru. Kouč Kari Jalonen se rozhodl současnému kanonýrovi St. Louis dát čas na přípravu na příští sezonu v NHL po těžkém období na začátku sezony v Detroitu, kdy strávil dva měsíce v asistenčním programu NHL a hráčské asociace NHLPA.

"Jsem hrozně moc rád, že Kuba dokončil sezonu, jak dokončil. A že se vyhrabal z potíží, které měl. Párkrát jsme si psali, snažil jsem se ho nějakým způsobem podpořit, protože vím, že to neměl jednoduché. Zaplaťpánbůh za to, že teď dostal šanci v St. Louis. Myslím, že ji chytil za pačesy. Nemůžu komentovat, jestli tady bude, nebo nebude. Je to otázka spíše na trenéry, koho typově hledají do kádru. Jsem ale moc rád za Vrániče, že je zpátky a že hraje, jak hraje," prohlásil Kempný.

Měl radost, jaký způsobem Vrána v St. Louis ukázal opět své kvality. "Nevím, čím si prošel a čím si procházel. Že vyhledal pomoc, to chce nějakou kuráž, kterou určitě prokázal a taky nebyl v lehké pozici, byl na farmě. Dostával se v podstatě úplně ze dna zase zpátky nahoru. Jsem rád, že se vrátil a hraje, jak hraje. Doufám, že se v létě s ním uvidím a trošku to probereme. Jsem za něj rád," dodal Kempný.