Král Bö nesestoupil z trůnu ani v Česku. Sprintu dominovali Norové, Krčmář dojel třináctý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Král Bö nesestoupil z trůnu ani v Česku. Sprintu dominovali Norové, Krčmář dojel třináctý

Johannes Thingnes Bö ovládl i šestý sprint v aktuální sezoně SP.
Johannes Thingnes Bö ovládl i šestý sprint v aktuální sezoně SP.Český biatlon / Jaroslav Svoboda
Biatlonový hegemon Johannes Thingnes Bö ovládl i šestý sprint aktuální sezony Světového poháru a po mistrovství světa, na němž získal hned pět zlatých medailí, si tak v Novém Městě na Moravě s předstihem zajistil malý křišťálový glóbus. Další díl seriálu jen potvrdil dominanci Norů, kteří obsadili čtyři první příčky – druhý dojel za svým bratrem Tarjei Bö, třetí Vetle Stasjad Christiansen, zatímco těsně pod stupni vítězů skončil Endre Stroemsheim. Z české pětice ve Vysočina Areně potěšil domácí fanoušky nejvíce Michal Krčmář, který bude startovat do stíhacího závodu jako třináctý.

Ač se jelo na českém území, úvodní závod čtyřdenní zastávky Světového poháru biatlonistů ve Vysočina Aréně představoval spíše trénink norské reprezentace. Na 10 kilometrů dlouhém okruhu v Novém Městě na Moravě totiž kralovali Seveřané, kteří obsadili první čtyři příčky. Už podeváté v kariéře se Tarjei Bö musel v cíli jako stříbrný sklonit před svým zlatým bratrem Johannesem Thingnesem. V závěsu za sourozeneckým duem pak dojeli Christiansen a Stroemsheim.

Nejlepší český závodník Krčmář nezvládl bezchybně střeleckou položku ve stoje a připravil se tak o naděje na umístění v elitní desítce. Za bronzovou pozicí však před sobotní stíhačkou zaostává o pouhých 31 vteřin. Ostatní čeští reprezentanti se trápili na střelnici a na nejlepší nestačili. Do bodované čtyřicítky se prosadili díky 36. místu Adam Václavík a o tři pozice horší Tomáš Mikyska. Do stíhačky proklouzl jako šedesátý Jakub Štvrtecký. Jonáš Mareček obsadil po čtyřech trestných kolech 76. pozici. 

Michal Krčmář předvedl na trati srdnatý výkon.
Michal Krčmář předvedl na trati srdnatý výkon.Český biatlon / Jaroslav Svoboda

Bö už měl jistý celkový triumf ve sprintu před začátkem čtvrtečního závodu, protože jeho nejbližší konkurent Sturla Holm Laegreid z Vysočiny musel odcestovat kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Norský fenomén vyrazil na trať se startovním číslem dva, a když ani jednou neminul, bylo brzy prakticky jasno o vítězi, i když někteří elitní biatlonisté včetně Krčmáře ještě nevyrazili na trať. 

SP Nové Město na Moravě: Sprint mužů