Mercedes v Brazílii vládl. Russell oslavil první triumf v kariéře, druhý dojel Hamilton

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Mercedes v Brazílii vládl. Russell oslavil první triumf v kariéře, druhý dojel Hamilton

Mercedes v Brazílii vládl. Russell oslavil první triumf v kariéře, druhý dojel Hamilton
Mercedes v Brazílii vládl. Russell oslavil první triumf v kariéře, druhý dojel HamiltonReuters
Velkou cenu Brazílie vozů formule 1 ovládli poprvé v sezoně piloti Mercedesu. Premiérový triumf v kariéře získal George Russell (24), který porazil v cíli o 1,529 vteřiny týmového kolegu Lewise Hamiltona (37). Třetí dojel Carlos Sainz (28) z Ferrari.

Čtyřiadvacetiletý Russell se dočkal prvního vítězství při 81. startu v F1. Britský jezdec navázal na úspěch ze sobotního sprintu, díky němuž startoval z první pozice. V závěru uhájil vedení před Hamiltonem, který měl během závodu kolizi s Maxem Verstappenem z Red Bullu a musel stahovat ztrátu.

Mercedes oslavil první double po dvou letech. Naposledy získal první a druhé místo v Grand Prix Emilie Romagny 2020.

Jistý světový šampion Verstappen dojel šestý, týmový kolega Pérez skončil hned za ním a dělí se o druhé místo v šampionátu s Charlesem Leclercem z Ferrari. Oba jezdci mají před závěrečným podnikem v Abú Zabí shodně 290 bodů. Red Bull nenavázal na předchozích devět triumfů za sebou.

Úvod předposledního závodu sezony na okruhu Interlagos v Sao Paulu byl plný nehod. Již v prvním kole narazil Daniel Ricciardo z McLarenu do Kevina Magnussena a oba museli odstoupit. Pro dánského jezdce tak skončil jubilejní 100. závod v týmu Haas neúspěchem.

Na trať vyjel safety car a hned po restartu v sedmém kole se střetl Verstappen s Hamiltonem. Nizozemec se natlačil před rivala z Mercedesu do vnitřku zatáčky, poškodil ale po nárazu přední křídlo a musel do boxů. Dvojnásobný světový šampion dostal pětivteřinový trest a propadl se na chvost pole. Hamilton klesl na osmou příčku, brzy se ale vrátil do popředí.

Pětivteřinový trest dostal také Lando Norris, který o pár zatáček dál "sestřelil" z tratě Leclerca. Monačan skončil v bariérách z pneumatik, navzdory tvrdému nárazu však v závodě pokračoval.

Ve vedení se držel vítěz sobotního sprintu Russell před Pérezem a Sainzem. Na první trojici se postupně dotahoval Hamilton, který zajížděl nejrychlejší kola a v polovině závodu byl už třetí. Ve 45. kole se přehnal i přes druhého Péreze.

V 52. kole odstoupil Norris a po zavedení režimu virtuálního safety caru vyjel na trať o tři kola později i ten reálný. Pole se sjelo dohromady a Mercedes dal oběma pilotům povolení zabojovat o vítězství. Russell však nedal Hamiltonovi šanci a udržel do konce více než vteřinový náskok. Brit korunoval dominanci prémiovým bodem za nejrychlejší kolo. Hamilton skončil druhý popáté v sezoně a dál mu hrozí, že zakončí poprvé v kariéře sezonu bez vítězství.

Ze třetího místa se propadl Pérez, který nakonec dojel sedmý za Verstappenem. Skokanem dne se stal Fernando Alonso z Alpine, jenž si oproti startu polepšil o třináct příček a skončil pátý.

Poslední závod sezony v Abú Zabí se pojede příští týden 20. listopadu.

Výsledky VC Brazílie