Argentina – Mexiko pohledem dat: Cesta k prvním bodům favorita vede přes turnajového mága

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina – Mexiko pohledem dat: Cesta k prvním bodům favorita vede přes turnajového mága
Argentina – Mexiko pohledem dat: Cesta k prvním bodům favorita vede přes turnajového mága
Argentina – Mexiko pohledem dat: Cesta k prvním bodům favorita vede přes turnajového mágaProfimedia
Jeden z nejpřekvapivějších výsledků v historii světových šampionátů, o nějž se na úkor Argentiny postarala triumfem 2:1 Saúdská Arábie, byl sice do velké míry dílem náhody, přesto se od úřadujících vítězů Copa América čekala v utkání proti outsiderovi větší dominance. Teď budou muset Messi a spol. ztrátu dohánět a proti Mexiku to nebudou mít vůbec jednoduché.

Kromě proměněné penalty a tří neuznaných branek si Argentina z regulérních situací ze hry příliš mnoho nebezpečných šancí proti Saúdúm nevytvořila. Na branku Mohammeda Al Owaise vyslala celkem 13 střel, z toho čtyři z prostoru mimo šestnáctku a sedm hlavou po rohu nebo standardce. Bez penalty se celkové očekávané góly (xG) zápasu zastavily na hodnotách 1,15:0,14 ve prospěch Argentinců.

xG Timing Chart Argentina – Saudi Arabia
xG Timing Chart Argentina – Saudi ArabiaOpta by Stats Perform

Mexiko na úvod šampionátu uhrálo bezbrankovou remízu proti Polsku. Utkání s sebou příliš mnoho zajímavých šancí nepřineslo (xG 0,78:0,25) a také během něj byla k vidění penalta. K ní se postavil tradiční exekutor. Zatímco však Messi proti Saúdům uspěl, Roberta Lewadowského vychytal Guillermo Ochoa. Turnajový fenomén, jenž je jedním z hlavních důvodů, proč se Mexiku na obou minulých šampionátech povedlo postoupit ze skupiny.

Přehled utkání Argentina – Mexiko + audiokomentář

Matematické modely ukazují, že Ochoa v letech 2014 a 2018 svými zákroky zabránil čtyřem brankám. Což je v osmi odehraných duelech přesně půl gólu na zápas. Na klubové úrovni přitom nikdy mezi nejlepší brankáře nepatřil, v Granadě a Málaze se dokonce řadil mezi podprůměr LaLigy. Po svém návratu do Mexika sice v dresu Club América chytá pravidelně a z pohledu dat patří mezi lepší hráče, svými výkony ale nevyčnívá tolik, jak by se možná dalo předpokládat.

Například v modelu, který hodnotí kvalitu chytání brankáře v závislosti na tom, jak dobře útočící hráči umísťují své střely, se v aktuální sezoně pohybuje až na osmém místě. Trenér Mexičanů Gerardo Martino ovšem v podstatě nemá jinou možnost než se spoléhat na současnou generaci brankářů.

El Tri spoléhají na Lozana

Průměrný věk 10 nejlepších gólmanů mexické nejvyšší soutěže je 35 let, čímž se vysvětluje, proč byli do Kataru společně s Ochoou přizváni ještě Alfredo Talavera (40) s Rodolfem Cotem (35). V konečném důsledku to ale nevadí: Ochoa se pořád umí na velké akce připravit a po vychytání snajpra Lewandowského nebude Martinovi jeho volbu nikdo vyčítat.

V kvalifikaci na mistrovství světa mělo Mexiko problém se střílením branek a nakonec jich vsítilo stejný počet jako Panama, jejíž hráči nyní sledují šampionát v televizi. Nebylo to ale tím, že by se Mexičané do zakončení nedostávali, jako spíš způsobem, jímž se svými šancemi naložili. Což je z hlediska datové analytiky dobré znamení.

Graficky vyjádřené statistik Hirvinga Lozana v Serii A.
Graficky vyjádřené statistik Hirvinga Lozana v Serii A.11Hacks / Livesport

Klíčovým hráčem El Tri je Hirving Lozano, který dlouhodobě patří mezi nejlepší gólová i kreativní křídla Serie A. Do lepších střeleckých pozic než on se v uplynulé sezoně dostával na jeho pozici jen Portugalec Rafael Leao a pokud jde o vytváření šancí, i tam patřil Lozano ke špičce italské ligy.

V útočné trojici jej doplňuje duo z domácí soutěže: Henry Martín v ní platí za spolehlivého zakončovatele, zatímco Alexis Vega hlavně tvoří. A pak je tu ještě žolík. Do zápasu s Polskem zasáhl po dlouhém zranění překvapivě také Raúl Jiménez z Wolverhamptonu. Na jeho zařazení do základní sestavy to proti Argentině opět nevypadá, ale v průběhu zápasu se na hřiště pravděpodobně znovu dostane. A s ním kvalita Mexičanů v zakončení vzroste.