S číslem 20, za italskou stáj Trident. Roman Staněk bude jezdit Formuli 2

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

S číslem 20, za italskou stáj Trident. Roman Staněk bude jezdit Formuli 2

S číslem 20, za italskou stáj Trident. Roman Staněk bude jezdit Formuli 2
S číslem 20, za italskou stáj Trident. Roman Staněk bude jezdit Formuli 2Archiv Romana Staňka
Roman Staněk (18) bude od startu nové sezony působit v šampionátu FIA Formule 2 v italském týmu Trident. Ve stejné stáji působil český pilot i v minulé sezoně v nižší Formuli 3, během které se celkově umístil na 5. místě a čtyřikrát skončil na stupních vítězů.

Staněk loni v seriálu F3 vyhrál závod v Imole, dojel druhý v Barceloně a stejné umístění zopakoval ve sprintu i v hlavním závodě ve Spa. Svými výkony si v týmu řekl o posun do vyšší kategorie. "Myslím, že jsem tam zapadl. Celý rok jsem bojoval o šampionát, a i když se to nepovedlo, cítil jsem se tam skvěle a vím, že všichni tomu dali 100 procent," řekl Staněk v nedávném rozhovoru pro Livesport Zprávy.

U týmu Trident ve Formuli 2 je stejně jako pro nižší kategorii manažerem Giacomo Ricci, což hrálo také velkou roli v setrvání v této stáji. Staňkovým kolegou bude Francouz Clément Novalak, který ve Formuli 2 závodil už loni za tým MP Motorsport.

Roman Staněk v kokpitu vozu formule 2.
Roman Staněk v kokpitu vozu formule 2.Archiv Romana Staňka

Stále teprve 18letý český pilot v listopadu 2022 absolvoval s Tridentem posezonní testy Formule 2 v Abú Dhabí, které se povedly a další zkušební jízdy jej čekají 14. až 16. února v Bahrajnu. Mezitím se mladík ze Zašové u Valašského Meziříčí přestěhoval do Itálie. "Dává to nyní smysl, Trident sídlí kousek od Monzy, kousek od Milána. Našel jsem si byt kousek od Lago Maggiore. Jmenuje se to Sesto Calende Arona, je to moc pěkné místo u jezera, asi 35 minut jízdy od Tridentu," přiblížil.

Své závodní premiéry ve Formuli 2 se Staněk dočká už zanedlouho. Na svém voze bude mít startovní číslo 20. Čtrnáctidílný seriál, který z větší části kopíruje klání Formule 1, startuje 17. března v bahrajnském Sakhiru a každý víkend má na programu páteční kvalifikaci, sobotní méně bodovaný sprint z reverzního gridu a nedělní hlavní závod.

Pořadí minulého ročníku F2

Formule 2 bývá tradičně líhní pro budoucí jezdce F1 a pravidelně se z ní vítězové seriálu přesouvají na nejprestižnější scénu motoristického sportu. V posledních šesti letech (od roku 2017) vyhráli seriál F2 Charles Leclerc, George Russell, Nyck de Vries, Mick Schumacher a Oscar Piastri. Pouze loňský šampion Felipe Drugovich zatím nemá ve formuli 1 zkušenost.