Skotsko slaví postup na druhé Euro v řadě. Fantastické ocenění naší práce, těší Clarkea

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Skotsko slaví postup na druhé Euro v řadě. Fantastické ocenění naší práce, těší Clarkea
Steve Clarke dovedl Skotsko na dva evropské šampionáty v řadě.
Steve Clarke dovedl Skotsko na dva evropské šampionáty v řadě.Reuters
Podle trenéra Steva Clarkea (60) potvrdili skotští fotbalisté postupem na Euro výkonnostní vzestup z posledních let a jsou na nejlepší cestě k tomu, aby se stali pravidelnými účastníky závěrečných turnajů. Ostrovní země si zahraje na dvou evropských šampionátech za sebou teprve podruhé v historii, poprvé se jí to povedlo v letech 1992 a 1996.

"Nejsem si jistý, jestli si už hráči plně uvědomují, jak velký je to úspěch. Kvalifikovat se po 28 letech na dvě Eura za sebou je fantastické ocenění naší práce," citovala Clarkea agentura Reuters.

Skotové zahájili kvalifikaci pěti výhrami v řadě včetně vítězství nad favority skupiny A ze Španělska. Ve čtvrtek sice v odvetě v Seville prohráli 0:2, přesto mají oba celky po nedělním programu, v němž měli Skotové volno, shodně 15 bodů a s předstihem i jistou účast na turnaji v Německu.

"Fanoušci konečně mohou začít plánovat cestu na turnaj, i když spousta z nich už tak možná učinila. I oni jsou velkou součástí našeho úspěchu, v domácích zápasech vytvářeli skvělou atmosféru a udělali z Hampden Parku zase obávaný stadion," ocenil Clarke.

Skot vedl národní tým už na Euru před dvěma lety, ve skupině ale získali jeho svěřenci jediný bod. Mimo jiné podlehli 0:2 české reprezentaci. "Po posledním mistrovství Evropy jsem řekl, že chceme být pravidelní účastníci velkých turnajů. Další postup potvrzuje progres, který jsme za poslední roky udělali," dodal Clarke.

Pořadí v kvalifikační skupině A.
Pořadí v kvalifikační skupině A.Livesport

Evropský šampionát už zná sedm z 24 účastníků. Španělsko se Skotskem doplnily Turecko, Belgii, Francii, Portugalsko a hostitele Německo.