Nižší pokuta a kratší délka trestu. Bývalý předseda Juventusu Agnelli uspěl s odvoláním

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nižší pokuta a kratší délka trestu. Bývalý předseda Juventusu Agnelli uspěl s odvoláním
Andrea Agnelli se dočkal snížení trestu za finanční nesrovnalosti.
Andrea Agnelli se dočkal snížení trestu za finanční nesrovnalosti.Profimedia
Odvolací tribunál Italské fotbalové federace (FIGC) snížil bývalému předsedovi Juventusu Turín Andreovi Agnellimu (47) zákaz působení ve fotbale z 16 na 10 měsíců. Funkcionář dostal od sportovního soudu FIGC distanc za finanční nesrovnalosti. Agnelli podle agentury ANSA rovněž místo původní pokuty 60 000 eur zaplatí 40 000 eur (asi 966 tisíc korun).

Kompletní vedení Staré dámy včetně Agnelliho či bývalého viceprezidenta Pavla Nedvěda rezignovalo loni v listopadu, když se podezřením z falšování účetnictví začala zabývat turínská prokuratura. Podle úřadů Juventus několik let uměle nafukoval tržní hodnotu svých hráčů a zapisoval do účetnictví nadměrně vysoké přestupové částky. Předstíral tak, že má větší zisky, než ve skutečnosti měl.

Najevo vyšly i nesrovnalosti ve výplatách fotbalistů ve dvou "covidových" sezonách. Klub tehdy oficiálně pozastavil hráčům mzdy, ale peníze jim přesto tajně vyplácel dál, aniž by je zpětně vyúčtoval.

Kvůli tomu Juventus přišel v minulé sezoně italské ligy o 10 bodů, část vedoucích funkcionářů včetně Nedvěda byla nicméně po odvolání zproštěna viny. Původně měl někdejší kapitán české reprezentace kvůli této kauze osmiměsíční zákaz působení ve fotbale. V případu hráčských platů se Juventus v květnu v jiném procesu dohodl na uhrazení pokuty a řízení uzavřel dohodou o vině a trestu, proti níž se neodvolal. Agnelli jako jediný květnovou dohodu odmítl a rozhodl se jít znovu před soud.

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) vyřadila turínský klub za aféru s falšováním účetnictví z aktuálního ročníku evropských pohárů. Místo Juventusu v závěrečném play off Evropské konferenční ligy startuje Fiorentina.