ŠESTKA: Poslední šance slávistek, Vánoce pro Vejmelkův tým i horký Štědrý večer v Istanbulu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ŠESTKA: Poslední šance slávistek, Vánoce pro Vejmelkův tým i horký Štědrý večer v Istanbulu

Na reprezentační útočnici Franny Černou (s míčem) bude Slavia ve čtvrtek hodně spoléhat.
Na reprezentační útočnici Franny Černou (s míčem) bude Slavia ve čtvrtek hodně spoléhat.Profimedia
Že se každý den nehraje finále mistrovství světa, neznamená, že by byla nouze o přitažlivé zápasy. To potvrdí každý správný sportovní fanoušek. Spíš má mnohdy opačný problém – aby mu žádný takový neutekl. Od této sezony v tom pomáhá speciální rubrika Livesport Zpráv. Na každý den od úterý do neděle vždy vybere jeden zajímavý duel, jenž by neměl z jakéhokoliv důvodu utéct pozornosti. Dohromady jich je šest – jako stěn na hrací kostce.

Úterý 19. prosince

Urawa – Manchester City

Pro Manchester City začíná cesta za trofejí, která mu jako jediná ještě ve vitríně slávy chybí. Sám kouč Pep Guardiola ji už vyhrál třikrát (dvakrát s Barcelonou a jednou s Bayernem), nicméně prohlásil, že taková šance se jeho svěřencům může naskytnout jednou za život. Je jasné, že k soutěži přistupuje se vší vážností, do Saúdské Arábie vzal kompletní kádr, i s uzdravujícími se De Bruynem a Dokuem, i když ani jeden z nich zřejmě nenastoupí.

Větší šance má Haaland, jenž vynechal minulé tři zápasy se zraněním nohy, ovšem od začátku to zřejmě nebude. City nesbírají v poslední době nijak oslnivé výsledky, z předchozích pěti utkání vyhráli jen dvakrát. Především obrana je daleko propustnější, od konce srpna udržela čisté konto jen třikrát ve 25 zápasech! Přesto Guardiola tvrdí, že je s hrou City spokojen. V duelu s vítězem asijské Ligy mistrů se prosadí oba týmy.

Středa 20. prosince

Arizona – Ottawa

Hokejisté Arizony si vybírají vánoční štědrost už nyní. Los k nim totiž byl před zimními svátky nebývale příznivý a přihrál jim na jejich led tři z nejhorších týmů celé NHL. A Vejmelka a spol. se podle toho k tomu také postavili. Proti San Jose a Buffalu nejenže přetrhli šňůru čtyř porážek v řadě a zapsali dvě vítězství, ale ještě obou dosáhli s čistým kontem. O ně se podělil český gólman s konkurentem Ingramem.

Na pozitivní vlně by měli Kojoti zůstat i proti Ottawě, aktuálně poslednímu celku Východní konference a třetímu nejhoršímu mužstvu celé ligy. Senators prohráli čtyři zápasy v řadě, tým citelně postrádá zraněného klíčového beka Chabota. Během zmíněné negativní šňůry inkasoval vždy nejméně čtyřikrát, což je pobídka i pro nepříliš produktivní Arizonu (11 branek v minulých šesti duelech). Ta v zápase zvýší svůj gólový průměr a přidá třetí výhru po sobě.

Čtvrtek 21. prosince

Slavia Praha – St. Pölten

Slávistky mají poslední šanci, jak se vážně přihlásit do boje o postup ze základní skupiny Ligy mistryň. V té zatím ve třech utkáních vykutaly jediný bod (stejně jako jejich rakouský soupeř) a na norský Bergen, aktuálně druhý v pořadí, jich ztrácejí po odehrané polovině programu pět. Červenobílé nyní čeká zápas pravdy, St. Pölten je totiž nejschůdnější cestou k bodům, na jeho půdě také uhrály svůj dosud jediný příspěvek na konto.

Zrodil se po bezbrankové remíze a zatímco s defenzivou svých svěřenkyň může být kouč Karel Piták spokojený (až na debakl se suverénním Lyonem inkasovala jednou ve dvou zápasech), o útoku už to neplatí. Slávistky jsou totiž jediným týmem v soutěži (ze 16), který ještě neskóroval. Před týdnem v Rakousku nicméně přestřílel v pokusech na branku domácí 6:0, v odvetě v Edenu už se gólu dočká a zvítězí.

Pátek 22. prosince

Monza – Fiorentina

Vedení Fiorentiny zatím může být se sezonou spokojeno. Fialky se drží na dostřel bodu od příčky, která znamená předkolo Ligy mistrů, až za nimi se v tabulce nacházejí oba římské kluby či Atalanta. Od začátku listopadu je dokázal porazit jen AC Milán a Juventus, což ostatně platí i pro soka z Monzy. Fiorentina obdivuhodně zvládala bojovat na dvou frontách (Serie A a Evropská liga), ovšem na konci podzimu už mohou být její opory unavené.

Naposledy doslova přetlačila Veronu (1:0), když přežila i penaltu. Doma se za první poločas nezmohla na střelu mezi tři tyče, zlepšení přišlo až po prostřídání, kdy se na hřiště dostal i Antonín Barák, jenž má čím dál větší vytížení. Monza doma polovinu z osmi zápasů remizovala a po Udine (šest) uhrála na svém stadionu nejvíc nerozhodných výsledků z celé Serie A. Podlehla jedině Juventusu, a to gólem z 94. minuty. Oba týmy se rozejdou smírně.

Sobota 23. prosince

Liverpool – Arsenal

Reds v neděli utrpěli první bodovou ztrátu v sezoně doma ve všech soutěžích (do té doby 11 výher). Nedokázali totiž překonat výborného Onanu v brance Manchesteru United a navzdory vysoké střelecké převaze (pokusy na branku 8:1) museli vzít zavděk bezbrankovou remízou. Přišli tak o vedení v Premier League, když je předstihl o bod Arsenal. Hned si jej však mohou vzít zpět.

Hostí totiž právě londýnský tým, který přitom na jejich stadion nejezdí rád. Jeho poslední výhra v lize na Anfield Road se totiž datuje do září 2012, kdy tým ještě vedl legendární Arséne Wenger a nynější kouč Arteta se proháněl po hřišti. Minule skončil vzájemný zápas v Liverpoolu 2:2 (první bodový zisk Gunners odtamtud od roku 2016), tehdy ovšem Salah nedal penaltu. Podobné selhání domácí tentokrát nedopustí a vyhrají.

Neděle 24. prosince

Fenerbahce – Galatasaray

Zatímco ve většině Evropy budou zrovna plápolat svíčky na štědrovečerním stole, v Istanbulu se rozhoří městské derby dvou nesmiřitelných rivalů: Fenerbahce a Galatasaray. Týmů, které v čele tabulky dělí jen skóre a které s 11bodovým odstupem na konkurenci už teď vědí, že to může být klíčová bitva o titul. Za 15 kol ztratily oba velkokluby jen pět bodů za porážku a remízu, zbylých 13 duelů zvládly. Teď nejméně jednoho z nich potká další ztráta. 

Že oba celky dvojnásobně převyšují zbytek ligy ve vstřelených gólech, asi nikoho při pohledu na soupisku (Batshuayi, Džeko, Tadič, ÜnderIcardi, Mertens, Ziyech, Zaha) nepřekvapí. Ovšem že je situace stejná i v počtu obdržených branek, kde jich oba mají o polovinu méně než konkurence, už pozoruhodné je. Vzhledem k důležitosti utkání a faktu, že v šesti z osmi minulých vzájemných duelů se neprosadily oba celky, se dá totéž předpokládat i nyní.