Man. City - Real: Rüdiger ukázal, jak zastavit Haalanda. Koho Ancelotti posadí?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Man. City - Real: Rüdiger ukázal, jak zastavit Haalanda. Koho Ancelotti posadí?
Rüdiger dopřál v Madridu Haalandovi velmi těsnou osobní obranu.
Rüdiger dopřál v Madridu Haalandovi velmi těsnou osobní obranu.Profimedia
Lze vyřadit Manchester City? Snad jedině tak, že zastavíte Erlinga Haalanda (22). O téhle rovnici si jistě hodně řekli i v kabině Realu Madrid. A tak když se před týdnem hrál první zápas letošního semifinále Ligy mistrů, nafasoval norský forvard "kabát" se jménem Antonio Rüdiger (30). Trenérovi Carlu Ancelottimu se tah s německým stoperem vydařil, Haaland neskóroval a “Bílý balet” dál živí naději na obhajobu trofeje. Dojde na těsnou osobní obranu i ve středeční odvetě?

Haaland v aktuální sezoně Ligy mistrů nastřílel 12 branek, před jeho střeleckým uměním se zatím musel sklonit každý ze soupeřů. Seville dal dva góly, Dortmundu jeden, Kodani dva, v osmifinále Lipsku pět a ve čtvrtfinále Bayernu dva. Semifinálový souboj s Realem Madrid je v poločase, ale defenziva španělského klubu si zatím vede zdatně. Haaland neskóroval, ač vydržel na hřišti celých 90 minut.

Ve středu dojde na odvetné utkání a dá se předpokládat, že s Haalandem opět vyběhne na hřiště jako stín německý stoper Rüdiger. "Byl vynikající a chytrý zároveň. Myslím, že proti Haalandovi je potřeba hrát tvrdě. Byl to ten nejlepší výkon obránce, jaký jsem proti němu viděl. Už jsme viděli spoustu zadáků, jak se ho pokoušeli ubránit, zkrotit, ale většinou selhali," vysekl obránci Realu poklonu fotbalový expert a někdejší stoper Rio Ferdinand. 

Provokace a hlava v podpaží

Pravda je taková, že to byla někdy obrana i za hranicí vkusu. Rüdiger kromě toho, že ze svého “oblíbence” nespustil oči, jej zdatně ohmatával, provokoval a dokonce i strkal hlavu do Haalandova podpaží…

Ostatně nebylo to poprvé, kdy Rüdiger někomu znechutil zápas. Pamětníci si vybaví vypjaté osmifinále z roku 2021, kdy ještě v dresu Chelsea "šikanoval" Luise Suáreze, tehdy ofenzivní oporu Atlétika Madrid. Uruguayský útočník vydržel na hřišti hodinu a zápas navíc nedohrál Stefan Savič, který ve frustraci udeřil nepříjemného zadáka loktem do hrudi. Zajímavé jsou i další souvislosti – Rüdiger tehdy Ligu mistrů s Blues vyhrál, když ve finále porazili právě Manchester City.

Haaland bývá neudržitelný. Pohled do statistik napovídá, že obránci ho někdy ani nestačí faulovat. V dosavadních pěti zápasech play off Ligy mistrů byly na Nora jen dva fauly – právě ve zmiňovaném utkání na Realu. Ač byla jeho ofenzivní statistika velmi podobná zápasům předchozím, byla patrná jedna změna. Haaland měl na všechno méně času, hrál pod tlakem, a třeba v počtu úspěšných nahrávek se za celé utkání dostal jen na číslo 9.

Přehled zápasu Manchester City – Real Madrid

"Rüdiger a Haaland? Gratuluji Rüdigerovi. Ale nesmíte zapomínat, že Erlingovi je teprve 22 let a hrál poprvé semifinále Ligy mistrů na Santiago Bernabeu. A proti němu nestál nikdo, kdo by nebyl špičkový fotbalista,” vysvětloval po první bitvě trenér Manchesteru City Pep Guardiola.

Rüdiger jako jistota?

To, jakým způsobem zvládl německý stoper první část svého úkolu, z něj dělá jednu z největších jistot středeční sestavy Realu. Přitom pohledem do předchozích týdnů nebyl Rüdiger první Ancelottiho volbou. Ve dvojzápase s Chelsea pokaždé začínal na lavičce a na hřiště šel až jako střídající hráč. Možná, že kdyby se nevykartoval Éder Militão, ani by v základní sestavě nefiguroval.

Španělská média i fanoušci nyní řeší, kdo zůstane mimo hru tentokrát. I to, zda Ancelotti pošle na hřiště všechny tři štíty – Rüdigera, Militãa i Davida Alabu

Nastoupí v základu proti City Rudiger, Alaba i Militão?
Nastoupí v základu proti City Rudiger, Alaba i Militão?@theMadridZone

Pro Citizens je při relativně umetené cestě za triumfem v Premier League doposud chybějící trofej z Ligy mistrů velké lákadlo. Rozhodně se dá očekávat úplně jiný ofenzivní výkon než ten, jaký Guardiolův tým předvedl v Madridu.

Citizens v letošní sezoně nejprestižnější evropské soutěže většinou na hřištích soupeřů remizovali a postupové výsledky uhrávali doma. Něco o tom ví Kodaň (5:0), Lipsko (7:0) i Bayern (3:0).