Vrátí se White do anglické reprezentace? Rice doufá, že spoluhráče z Arsenalu přesvědčí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vrátí se White do anglické reprezentace? Rice doufá, že spoluhráče z Arsenalu přesvědčí
Rice by si přál, aby se jeho klubový spoluhráč White vrátil do reprezentace.
Rice by si přál, aby se jeho klubový spoluhráč White vrátil do reprezentace.Reuters
Už je to téměř rok a půl od chvíle, kdy Ben White (26) naposledy naskočil na hřiště v dresu anglické reprezentace. Záložník Arsenalu opustil přípravný kemp před světovým šampionátem v Kataru a od té doby v nominacích nefiguruje. Pozvánku na aktuální sraz odmítl, je však možné, že na Euro nakonec pojede. Whiteův spoluhráč z Arsenalu Declan Rice (25) připustil, že se ho pokusí přemluvit, aby se do reprezentace vrátil.

Když White před rokem a půl z osobních důvodů opustil tým před světovým šampionátem, dlouho se spekulovalo o tom, co za jeho rozhodnutím stálo. Po turnaji vyšlo najevo, že jedním z hlavních důvodů k odjezdu z kempu měl být konflikt s asistentem trenéra Stevem Hollandem. Předpokládalo se proto, že pod stávajícím realizačním týmem White v reprezentaci působit nebude.

Defenzivní univerzál na svém rozhodnutí nic nezměnil ani před březnovým srazem, z něhož se s předstihem omluvil. "Obdrželi jsme hovor od sportovního ředitele Arsenalu, který nám řekl, že Ben nechce být součástí nominace," řekl před zápasy s Brazílií a Belgií trenér Albionu Gareth Southgate.

Není divu, že měl o záložníka Arsenalu zájem. Borců, kteří zastanou roli na kraji i ve středu obrany, k dispozici příliš nemá. Při letmém pohledu na aktuální nominaci můžeme Whiteovu univerzálnost hledat u Johna Stonese a Joea Gomeze. Ostatní hráči v takové kvalitě více defenzivních postů neodehrají.

"Ben je jedinečný hráč, který může hrát na třech pozicích a všude bude stejně dobrý. Právě to, že může naskočit na kraji i ve středu obrany a dokáže zastat i pozici defenzivního záložníka může být na turnaji typu Eura rozhodující faktor," řekl o svém spoluhráči Rice.

Záložník, který v úterý večer ve svém jubilejním 50. startu v dresu Albionu navlékne kapitánskou pásku, na tiskové konferenci několikrát naznačil, že by byl rád, kdyby se White na závěrečný turnaj do Německa podíval.

"Až se vrátím do klubu, tak si s Benem promluvím a zkusím zjistit, co by na návrat do reprezentace řekl. Myslím, že mě v mém snažení podpoří i Bukayo (Saka) s Aaronem (Ramsdalem). Vrhneme se na něj a pokusíme se ho přemluvit k tomu, aby své rozhodnutí přehodnotil," uvedl Rice.

Program anglické reprezentace.
Program anglické reprezentace.Livesport

Jeho snaha ovšem může přijít vniveč. Konečné slovo v nominaci má totiž trenér a Southgate na aktuálním srazu naznačil, že k účasti na Euru mají výrazně blíž hráči, kteří jezdí reprezentovat pravidelně.

"Dveře měl otevřené. Kdyby chtěl, mohl tu být. On však pozvánku odmítl. Nevím, co bude dál," řekl k Whiteově situaci rozladěný manažer.

Přehled utkání Anglie – Belgie