Důvody Mourinhova konce? Přílišná agresivita, početná marodka i mizérie v ofenzivě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Důvody Mourinhova konce? Přílišná agresivita, početná marodka i mizérie v ofenzivě

José Mourinho vedl AS od května 2021.
José Mourinho vedl AS od května 2021.Profimedia
Dva a půl roku vydržel José Mourinho (60) na lavičce AS Řím. Urval s ním vítězství v Evropské konferenční lize a o rok později padl až ve finále Evropské ligy se Sevillou. Na domácí scéně ovšem portugalský kouč tak úspěšný nebyl. Co stálo za jeho předčasným koncem? A které aspekty hry budou muset Giallorossi v následujících týdnech vylepšit?

Pro ty, kteří tolik nesledují italský fotbal, byl Mourinhův vyhazov patrně překvapením. Pro fanoušky Serie A se ovšem o žádný výkřik do tmy nejednalo. AS Řím sice před dvěma lety ovládl EKL a loni se dostal až do finále její prestižnější "kolegyně", v domácí soutěži ale nijak povedené období nezažíval.

V první sezoně pod Mourinhem se Giallorossi umístili až na šesté pozici, loni skončili taktéž šestí a aktuálně jsou dokonce až devátí. Od převzetí portugalským koučem získali v průměru jen 1,61 bodu na utkání, což je od sezony 1994/95, kdy se za výhru udělují tři body, nejhorší bilance jakéhokoliv manažera Vlků, který odtrénoval alespoň 50 utkání.

Mourinho opouští tréninkový areál AS Řím krátce po svém vyhazovu.
Mourinho opouští tréninkový areál AS Řím krátce po svém vyhazovu.Profimedia

Nejvíc zaostával AS Řím pod zkušeným lodivodem v ofenzivě. Za 96 utkání nastřádal 139 ligových branek, podle statistiky očekávaných gólů (xG) jich ale mělo být o 13 víc. V tomto ohledu na tom žádný celek na Apeninském poloostrově není hůř.

Ani statistiky očekávaných inkasovaných branek ve prospěch Mourinha zrovna nehovoří. Za dva a půl roku měl jeho tým obdržet 90,4 gólů, ve skutečnosti jich ale dostal 101 a v této statistice je v Serii A druhý nejhorší.

Portugalec může žehrat především na početnou a neutuchající marodku. Dlouhodobé potíže měli v posledních měsících Lorenzo Pellegrini, Paulo Dybala, Stephan El Shaarawy či Nicolo Zaniolo, jenž je už hráčem Galatasaraye a aktuálně hostuje v Aston Ville.

Zásadním aspektem hry, který bude muset nový trenér Daniele De Rossi vylepšit, je i agresivita. Respektive její utlumení. Vždyť od ročníku 2021/22 inkasovali hráči AS dohromady 227 žlutých a 14 červených karet. Pouze Verona je v této statistice na vyšším počtu (245 a 15).

Dybala si v Římě prošel řadou problémů se zraněními
Dybala si v Římě prošel řadou problémů se zraněnímiProfimedia

A to v těchto číslech nejsou započteny tresty samotného Mourinha, který na lavičce římského celku obdržel 11 žlutých a sedm červených karet. Dlužno dodat, že zkušený trenér bez angažmá pravděpodobně dlouho nezůstane. Už nyní se spekuluje o nabídkách ze Saúdské Arábie či o zájmu Newcastlu.

Tabulka Serie A