Bouzková v Bogotě vybojovala první antukové finále, v Kolumbii zaútočí na druhý triumf

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bouzková v Bogotě vybojovala první antukové finále, v Kolumbii zaútočí na druhý triumf

Marie Bouzková už potřetí překonala antukové maximum
Marie Bouzková už potřetí překonala antukové maximumProfimedia
Marie Bouzková (25) na podniku WTA 250 v kolumbijské Bogotě porazila 6:4, 7:6 Rusku Kamillu Rachimovovou (22) a hned na prvním turnaji pod novým trenérem postoupila pošesté v kariéře do finále. Na antuce už potřetí vylepšila své maximum a může se těšit na souboj o druhý titul, o který si nejvýše nasazená Češka zahraje s domácí šampionkou z roku 2021 Camilou Osoriovou (22).

Bouzková – Rachimovová 6:4, 7:6 

Marie Bouzková nedávno po nepovedeném vstupu do sezony ukončila po čtyřech měsících spolupráci s někdejší wimbledonskou šampionkou Conchitou Martínezovou a do role hlavního trenéra posunula bývalého slovinského tenistu Mikea Urbaniju. A čerstvá krev v týmu okamžitě přináší výsledky.

Pětadvacetiletá Češka měla zahájit antukové jaro na zelené antuce v Charlestonu, nakonec však startuje jako nasazená jednička na menším turnaji WTA 250 v Bogotě a při premiéře v kolumbijské metropoli porazila poprvé po šesti měsících víc jak dvě po sobě. Na kontě má dokonce už čtyři výhry a další zápas před sebou.

Po výhrách nad Kanaďankou Rebeccou Marinovou, Američankou Hailey Baptisteovou a německou veteránkou Laurou Siegemundovou zvládla isouboj s 92. hráčkou světa Kamillou Rachimovovou. První vzájemné střetnutí s o tři roky mladší Ruskou vyhrála po dvou a čtvrt hodinách boje 6:4, 7:6.

První set nabídnul divákům jediný brejkbol. Bouzková ho ve třetím gamu proměnila a rozhodla o zisku úvodní sady. Ve druhé měla celkem třikrát výhodu brejku, jenže pokaždé ji ztratila, když nedokázala odvrátit žádný ze tří brejkbolů. V tie-breaku však prodala svou úderovou jistotu i lepší psychickou odolnost a Rachimovová jí navíc při prvním mečbolu pomohla 10. dvojchybou.

Statistiky zápasu Marie Bouzková – Kamilla Rachimovová
Statistiky zápasu Marie Bouzková – Kamilla RachimovováLivesport

Bouzková si tento týden zahrála poosmnácté v kariéře ve čtvrtfinále turnaje WTA, ale až nyní v kolumbijské metropoli poprvé na antuce. A nezůstala jen u toho, hned k tomu přidala i semifinále a finále. Až dosud přitom na hlavním okruhu na nejpomalejším povrchu nevyhrála víc jak dvakrát po sobě.

Věčně usměvavá Češka tak během pár dnů otočila letošní zápasovou bilanci z 5:8 na 9:8 a pošesté v kariéře a poprvé mimo outdoorový hard postoupila do finále turnaje WTA. Dosud jediný triumf slavila na domácím Livesport Prague Open 2022, naopak neuspěla v mexickém Monterrey 2020, na Phillip Island Trophy v australském Melbourne 2021, v mexické Guadalajaře 2022 a v čínském Nanchangu 2023.

O druhý titul si zahraje s domácí Camilou Osoriovou (H2H 2:0), kterou porazila předloni v Guadalajaře i loni v Nanchangu cestou do finále. V obou duelech na tvrdém povrchu dominovala a pokaždé ztratila jen čtyři gamy.

Erraniová – Osoriová 6:7, 4:6

Dvaadvacetiletá Kolumbijka Osoriová vyřadila druhou šestatřicetiletou veteránku během dvou dnů. Po dvojnásobné obhájkyni titulu Němce Tatianě Mariaové porazila 7:6, 6:4 Italku Saru Erraniovou, s níž si poradila až na třetí pokus, a počtvrté v kariéře postoupila do finále turnaje WTA. Dosud jediný triumf slavila před třemi lety právě v Bogotě.

Bouzková měla šanci v Bogotě zaútočit dokonce na premiérový double, ve čtyřhře ale krátce po postupu do finále dvouhry skončila v semifinále. Se španělskou kamarádkou Sarou Sorribesovou podlehly 3:6, 6:1, 7:10 španělskou-ruské dvojici Cristina Bucsaová a Kamilla Rachimovová, které se povedla blesková odveta za vyřazení ze singlu.

Výsledky turnaje WTA 250 v Bogotě