Jendrišák překonal český reprezentační gólový rekord, florbalisté porazili Slovensko 10:1

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jendrišák překonal český reprezentační gólový rekord, florbalisté porazili Slovensko 10:1
Jendrišák je gólovým rekordmanem.
Jendrišák je gólovým rekordmanem.Profimedia
Čeští florbalisté ovládli druhou evropskou kvalifikační skupinu na prosincové mistrovství světa v Malmö, ve finále porazili Slovensko 10:1. Hattrickem se na tom podílel útočník Matěj Jendrišák (34), který díky své první trefě v utkání překonal rekord české reprezentace v počtu branek. Polepšil si na 74 tref, dosud se dělil o prvenství se 71 přesnými zásahy s Radimem Cepkem. Pět bodů za dvě branky a tři asistence zaznamenal Filip Langer.

Slovensko – Česko 1:10

"Myslím, že jsme to zvládli skvěle. Výsledky byly hodně jednoznačné, ale celkově jsme hráli velmi aktivně. Prezentovali jsme se hrou, jakou jsme chtěli. To nás dovedlo k vítězstvím ve všech zápasech, což jsme si stanovili jako cíl," řekl webu Českého florbalu Langer, který při absenci Ondřeje Němečka vedl tým jako kapitán.

Čtyřiatřicetiletý Jendrišák nastoupil do 132. utkání v národním týmu a vyrovnal tak i maximum Tomáše Sladkého. Celkově se posunul na 148 bodů za 74 tref a 74 asistencí. Cepkovi, který má na kontě 143 bodů (71+72) ze 126 utkání, sebral všechny tři rekordy.

Češi se proti Slovensku, vedenému českým koučem Radomírem Mrázkem, ujali vedení po 17 sekundách díky brance Matěje Havlase, potom využil přesilovou hru Langer a v 7. minutě zvýšil Milan Meliš na 3:0. Pak se prosadili opět Havlas, znovu v početní výhodě Langer a v čase 17:28 se dočkal rekordní trefy Jendrišák.

"Jak jsme si nastavili hodně náročné tempo, tak jsem hodně hrdý na mančaft, že jsme zvládli i poslední zápas a pohlídali si ho hned od první třetiny," uvedl Langer, který byl se 17 body (10+7) ze čtyř utkání nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji.

"Ale to bylo hlavně díky tomu, jak nám šlapala lajna. Přestože chyběl Beny (Marek Beneš) s Óňou (Ondřejem Němečkem), tak bylo vidět, že návyky, které má Míla Meliš nebo další kluci z Tatranu, tam prostě jsou. Díky tomu nám to dobře fungovalo a z toho plynuly góly," doplnil Langer.

Druhou část sice načal brankou hned po dvou sekundách Michal Dudovič, který z poloviny hřiště překvapil Tomáš Jurca, ale ve druhé části se ještě prosadil podruhé Jendrišák a v 32. minutě si srazil balonek do vlastní branky Šimona Hatala. V závěrečném dějství se prosadil Martin Gattnar a výsledek dovršil v přesilovce Jendrišák.

V Lochówě po Česku a Slovensku slavili postup také domácí Poláci a Norové. Z první evropské kvalifikační skupiny postoupily Finsko, Lotyšsko, Německo a Estonsko a ze třetí Švýcarsko, Slovinsko a Dánsko. O jedno místo se ze Severní Ameriky se utkají 17. a 18. února v Torontu Kanada se Spojenými státy americkými. O zbývající tři se bude hrát od 21. do 25. května ve filipínském Pasigu v asijsko-oceánské skupině.