Další přešlap může znamenat Tuchelův konec. Bayern se pak může obrátit na Zidana či Flicka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Další přešlap může znamenat Tuchelův konec. Bayern se pak může obrátit na Zidana či Flicka

Thomas Tuchel má podporu vedení. Ale jak ještě dlouho?
Thomas Tuchel má podporu vedení. Ale jak ještě dlouho?Profimedia
Bayern Mnichov pod vedením Thomase Tuchela (50) už druhou sezonu hazarduje s možností získat mistrovský titul. Loni sice po selhání Dortmundu v posledním kole slavil pojedenácté v řadě, letos to však na úspěšnou misi nevypadá. Bavorský velkoklub totiž ztrácí už osm bodů na první Leverkusen. A přestože vedení Bayernu veřejně vyjádřilo současnému trenérovi podporu, v zákulisí už se spekuluje o jeho možných nástupcích.

Loni věnoval Bayernu titul Dortmund, který v posledním kole doma pouze remizoval s Mohučí (2:2) a nechal si tak historický moment protéct mezi prsty. V aktuální sezoně se Bavorům daří ještě méně – klíčové body ztratili v přímém souboji o čelo v Leverkusenu (0:3), načež přišla šokující prohra v Bochumi (2:3). 

Domácí titul je tak téměř ztracen a nejistá je i budoucnost v Lize mistrů. V milionářské soutěži Bayern prohrál první osmifinálový duel na hřišti Lazia Řím 0:1. Tři porážky v řadě zaznamenal německý hegemon naposledy v roce 2015 a Tuchel je tak v médiích logicky tvrdě kritizován. I proto, že je co do úspěšnosti nejhorším manažerem poslední dekády.

Thomas Tuchel má bezkonkurenčně nejhorší úspěšnost z posledních trenérů Bayernu.
Thomas Tuchel má bezkonkurenčně nejhorší úspěšnost z posledních trenérů Bayernu.Livesport

Vedení sice vyjádřilo někdejšímu kouči PSG či Chelsea podporu, ovšem pokud bavorský gigant nezabere a přidá další nezdary – ať už o víkendu s Lipskem, nebo v dalším bundesligovém kole ve Freiburgu, současný trenér jen těžko obrovský tlak ustojí. I proto televizní stanice skloňuje jména tří jeho možných nástupců.

Zinedine Zidane

Pravděpodobně nejvýraznějším jménem na seznamu je Zinedine Zidane. Bývalý francouzský středopolař Juventusu nebo Realu Madrid, který se v roce 1998 stal mistrem světa a zároveň vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, se vydal na trenérskou dráhu v roce 2012. Začínal u mládeže Realu (U17), ale brzy se propracoval až na samotný vrchol, neboť v lednu 2016 převzal první tým.

Jeho působení v Bílém baletu mohlo být těžko úspěšnější. Během necelých šesti sezon vyhrál Zidane třikrát Ligu mistrů, dvakrát La Ligu a doma ve vitríně má také dvě ocenění FIFA pro trenéra roku.

Zinedine Zidane by byl nejzajímavějším řešením.
Zinedine Zidane by byl nejzajímavějším řešením.Profimedia

Spolupráce skončila na Zidanovo přání v roce 2021. Od té doby je Francouz opakovaně spojován s potenciálně neobsazenými trenérskými posty, naposledy se jeho jméno skloňovalo ve spojitosti s Chelsea či francouzským národním týmem.

Analýza Livesport Zpráv: Zidane v Bayernu? Rozhodně zajímavá varianta, která by neměla dopadnout špatně. Historie ukazuje, že podobná řešení v minulosti vyšla. Zidanova trenérská minulost je nápadně podobná té, kterou má Pep Guardiola. Španěl trénoval v Barceloně v letech 2008 až 2012, pak si dal pauzu a následně během tří let v Mnichově získal tři mistrovské tituly a dvě vítězství v poháru. Pro Bayern by to mohl být nový nebundesligový impuls, koneckonců vedle Guardioly byl v Bavorsku úspěšný i Ancelotti, jenž rovněž přišel z cizího prostředí. Pokud by k sobě obě strany našly cestu, mohla by Zidanova éra v Mnichově přinést úspěchy.

Ole Gunnar Solskjaer

Další bývalý špičkový fotbalista, který s Manchesterem United vyhrál šestkrát anglický titul, dvakrát FA Cup a v roce 1999 Ligu mistrů. Po ukončení kariéry v roce 2007 byl Solksjaer v United aktivní jako trenér mládeže, aby se pak vrátil do svého rodného města a v norské lize trénoval Molde.

V United ale nakonec dostal šanci i jako manažer A týmu, když v roce 2018 skončil José Mourinho. Nejprve se Solskjaer ujal pozice dočasně, ve druhé polovině sezony 2018/2019 byl ale oficiálně povýšen do pozice hlavního manažera. S Old Trafford se bývalý kanonýr loučil po katastrofálním vstupu do sezony v listopadu 2021. Během svého trenérského angažmá nezískal ani jednu trofej.

Ole Gunnar Solskjaer příliš úspěchů jako trenér nesbíral.
Ole Gunnar Solskjaer příliš úspěchů jako trenér nesbíral.Profimedia

Analýza Livesport Zpráv: Po odchodu z United se po Solskjaerovi slehla zem, od začátku roku 2023 pracuje jako zápasový analytik pro organizaci UEFA. I proto není příliš pravděpodobné, že by mu Bayern nabídl práci. Mnichovský tým hledá trenéra, který špatný kurs otočí okamžitě. Se svou skromnou bilancí ve sbírání trofejí (vyhrál dvakrát norskou ligu v letech 2011 a 2012 a jednou Norský pohár v roce 2013) zjevně není tím správným nástupcem Tuchela.

Hansi Flick

Není to tak dlouho, co byl vyhozen. Ale pravda je taková, že Flick byl jedním z nejúspěšnějších trenérů poslední doby. A pokud se dá věřit nedávným spekulacím, návratu by se nebránila ani jedna strana. Poté, co i v Bayernu proběhly personální změny, prý i sám Flick, který byl nedávno odvolán od německé reprezentace, velmi touží po návratu.

Z pohledu Bayernu lze jen stěží získat lepšího trenéra, který dobře zná prostředí klubu. Flick v 86 zápasech ve funkci vyhrál 70 duelů a dosáhl bodového průměru 2,53, což je nejvíce od doby Andriese Jonkera, jenž v roce 2011 jako prozatímní kouč dosáhl bilance 2,60 bodu na zápas. Z oficiálních trenérů měli lepší bilanci jen Jupp Heynckes a Pep Guardiola.

Hansi Flick je nejúspěšnějším trenérem Bayernu poslední doby.
Hansi Flick je nejúspěšnějším trenérem Bayernu poslední doby.Profimedia

Také Flickovy úspěchy na pozici trenéra Bayernu jsou velmi působivé: v roce 2020 vyhrál Ligu mistrů, dvakrát se stal německým šampionem a slavil i zisk domácího poháru (2020). Na to vše mu stačilo pouhých 20 měsíců.

Proč tahle úspěšná kapitola mnichovských dějin vůbec skončila? Jedním z důvodů prý byly odlišné názory na přestupovou politiku. Dále pak touha po zisku Juliana Nagelsmanna, jenž byl vykoupen ze smlouvy v RB Lipsko.

Analýza Livesport Zpráv: Může být návrat Flicka řešením? Proč ne. V klubu už na pozici trenéra působil, zná prostředí a ví co čekat od mnoha hráčů současného kádru. Adaptace do týmu tak může být daleko rychlejší než u ostatních dvou kandidátů, část hráčů totiž vedl i v německé reprezentaci.

Nejbližší program Bayernu.
Nejbližší program Bayernu.Livesport