MS do 18 let zná oba finalisty: Američané nedali šanci Slovákům, Kanaďané přehráli Švédy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS do 18 let zná oba finalisty: Američané nedali šanci Slovákům, Kanaďané přehráli Švédy

Kanada nad Švédskem v průběhu utkání vedla 5:1.
Kanada nad Švédskem v průběhu utkání vedla 5:1.Profimedia
Hokejisté USA porazili v semifinále mistrovství světa hráčů do 18 let Slovensko jednoznačně 7:2, a v neděli tak budou usilovat o obhajobu titulu a celkem 12. americký triumf na šampionátech této věkové kategorie. Ve finále se utkají s Kanadou, která porazila Švédsko 5:4.

USA – Slovensko 7:2

Američané si ve finském Espoo zopakovali semifinálový souboj se Slovenskem z loňského roku a opět byl zápas jednoznačnou záležitostí favorita. Před rokem ve Švýcarsku tým USA vyhrál 7:1.

Na dnešním úspěchu se čtyřmi body za dva góly i asistence podílel útočník Max Plante, hlavní hvězdou byl ale jeho spoluhráč James Hagens. Sedmnáctiletý útočník rozšířil svou turnajovou bilanci na 22 bodů za devět branek a 13 asistencí a překonal tak historický rekord MS osmnáctek. Dosavadním maximem bylo 21 bodů Rusa Nikity Kučerova z roku 2011.

Kanada – Švédsko 5:4

I Kanada se loni v semifinále utkala se Švédskem, v Basileji vyhráli Seveřané 7:2. Tentokrát bylo vše jinak. Zámořští hráči vykročili za postupem již v první třetině, ve které si vypracovali čtyřgólový náskok. Švédové ale dokázali utkání výrazně zdramatizovat. Ve třetí třetině snížili až na 4:5, vyrovnat však už nedokázali ani v závěrečné power play.

I ve druhém semifinálovém utkání se měnily historické tabulky. Útočník Gavin McKenna vstřelil sedmý gól na MS, k tomu již posbíral devět asistencí a 16 bodů je nový kanadský rekord. Dosavadními maximy bylo 15 bodů Macklina Celebriniho z loňska a Tysona Josta v roce 2015.

Výsledky MS v hokeji do 18 let