Týden v NHL: Hertl radil princi Harrymu, Tiafoe si pinknul s Capitals a Selänne s malým Gudasem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Týden v NHL: Hertl radil princi Harrymu, Tiafoe si pinknul s Capitals a Selänne s malým Gudasem
Princ Harry během slavnostního vhazování.
Princ Harry během slavnostního vhazování.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou další kompletní týden. Kdo během něj nasbíral nejvíc bodů, který gólman zazářil, co se objevilo na sociálních sítích a co zaujalo experta Livesport Zpráv a dlouholetého hráče zámořské soutěže Ladislava Šmída? To vše v pravidelné pondělní rubrice Týden v NHL.

Nejproduktivnější hráč

Jak špatný start do sezony Edmonton zažívá značí i to, že až sedmý ligový týden se stal nejproduktivnějším útočník Connor McDavid. O triumf bojoval do poslední chvíle s Nikitou Kučerovem, ale nakonec díky 12 bodům (3+9) ve čtyřech zápasech jasně vyhrál.

Klíčem byla nedělní výhra 8:2 nad Anaheimem, pod kterou se podepsal gólem a čtyřmi nahrávkami. Hned v první třetině sesbíral tři body a šlo už o jeho třiadvacátou tříbodovou třetinu v kariéře.

Brankář týdne

Alex Lyon je v hierarchii Detroitu až třetím mužem za Villem Hussem a Jamesem Reimerem. Jenže jasně dokázal, že ani brankářská trojka nemusí být slabinou mužstva. Nedraftovaný Američan nejprve ve středu zastavil 16 střel New Jersey a vychytal druhou nulu v NHL, v sobotu zase lapil 37 pokusů a dostal jediný gól od Minnesoty. Red Wings se na něj mohou spolehnout.

Čech týdne

Výborně si znovu vedli čtyřbodoví David Pastrňák i Filip Hronek, ale Tomáš Hertl si toto ocenění zaslouží. A to nejen proto, že se s pěti body (1+4) ve čtyřech utkáních stal nejproduktivnějším Čechem týdne.

Sharks jsou na tom od začátku ročníku hodně špatně, nedávají góly, naopak jich kopec dostávají. Na usměvavého veterána v sestavě je ale jako na jednoho z mála spoleh. S šestnácti body je nejproduktivnějším hráčem mužstva, druhý v řadě Mike Hoffman jich má o polovinu méně. Vede i v počtu střel na branku (47) a s průměrným časem na ledě 20 minut a 56 vteřin je druhým nejvytěžovanějším hráčem klubu.

Highlight týdne

Utkání mezi Vancouverem a San Jose mělo vzácnou návštěvu, slavnostní buly totiž vhodil sám princ Harry. Vévoda ze Sussexu se nejprve pozdravil s oběma aktéry, kapitánem Quinnem Hughesem a českým forvardem Tomášem Hertlem a následně všichni zapózovali fotografům.

Princ Harry ale s vhozením puku váhal dlouho, a tak ho útočník San Jose trochu popohnal. "Pořád ten puk jen držel a usmíval se. Tak jsem mu řekl, že je čas, to hodit," smál se po zápase a dodal, že na tento moment nejspíš nikdy nezapomene.

Statistika týdne

Téměř dva měsíce musela čekat Tampa až se do branky vrátí zraněná jednička Andrej Vasilevskij, ale se svou gólmanskou oporou v kleci začala hned v pátek v Carolině rozsévat hrůzu. Lightning zvítězili na ledě jednoho z černých koní soutěže 8:2 a k vysokému počtu branek jim stačilo pouhých čtrnáct střel.

Tak málo střel a tolik branek k tomu, to je nový rekord NHL. Něco takového se od počítání střel od sezony 1955/56 ještě nikomu nepovedlo. Pořádně kyselý musel být brankář Canes Antti Raanta, ten za celé utkání zastavil jen 6 střel a skončil s úspěšností zákroků pouhých 42,9%.

Ze sociálních sítí

Tohle se na ledě nevidí úplně každý den. Světová tenisová šestnáctka Američan Frances Tiafoe se objevil na tréninku Washingtonu a s Tomem Wilsonem, Rasmusem Sandinem či Charliem Lindgrenem si trochu zapinkal.

"Bylo to super, paráda, že se tu objevil a mohli jsme si trochu zablbnout," řekl pro NHL.com obránce Sandin.

Fotografie týdne

Pořádně do archivů sáhli v Anaheimu a vytáhli snímek z finské nejvyšší soutěže z roku 1992, kde se nadějná rostoucí hvězda Teemu Selänne, jen měsíce před svým odchodem do NHL, potkala s dvouletým Radkem Gudasem. Toho choval v náručí jeho otec Leo, jenž hrál za tým JyP HT. O necelých třicet let později je z dvouletého chlapce opora zadních řad Ducks a z Fina nejlepší střelec v historii mužstva.

Selänne ukončil kariéru v roce 2014, ale s Gudasem se na ledě ještě stihl potkat. Takhle ho český ranař zválcoval před deseti lety u mantinelu. To bylo ještě v dobách, kdy hájil barvy Tampy Bay.

Pohled Ladislava Šmída

"Quinn Hughes jako první z celé NHL letos dokázal posbírat 30 bodů, což se mu povedlo jako prvnímu obránci od sezony 1974/75. Přiznám se, že ho sleduji už pár sezon, ale když jsem ho na vlastní oči viděl letos v přípravných zápasech, bylo mi jasné, že to bude trochu jiný level. Teď je z něj elitní obránce, za mě asi nejlepší v lize, a to má proti sobě třeba Makara. Jeho velkou výhodou je, že jako ofenzivní bek si plní i defenzivní povinnosti, to hodně obránců nezvládá a Hughesovi pomáhá to, že je vynikající bruslař. Má navíc neskutečné sebevědomí, klidně na sebe naváže dva hráče na modré čáře a víc střílí než dřív.

Je vidět, že si hodně herně pomáhají s Filipem Hronkem, který si drží bod na zápas. Tolik se o něm nemluví, ale výměna z Detroitu mu hodně pomohla, jsem za to rád, že Česko má tak kvalitního beka. Snad mu forma vydrží.

Vancouver zatím šlape neskutečně, klubu určitě pomohla výměna trenérů a je jasně vidět, že Rick Tocchet to tam celé dal do kopy. Všichni klíčoví hráči předvádí maximum a skvěle šlape celá přesilová hra. Důležité je také to, že asistenty mu dělají Adam Foote a Sergej Gončar. Foote je jeden z historicky nejlepších defenzivních obránců a Gončar naopak jeden z nejlepších ofenzivních obránců. Jejich výpomoc obranným řadám je jasně vidět."